Ξεκινά η έρευνα του Αρείου Πάγου για το θέμα των υποκλοπών, την ώρα που οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ, συνεχίζουν να προκαλούν τριγμούς στην πολιτική σκηνή.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου θα είναι ο πρώτος που θα καταθέσει σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο. Ο ίδιος, έφθασε λίγο μετά τις 12:00 στον Άρειο Πάγο, και αναμένεται να μιλήσει για όσα έχουν περιέλθει σε γνώση του για το θέμα.
Η έρευνα που διενεργεί ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αφορά στον τρόπο που έγινε γνωστό ότι συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Στις 16 Αυγούστου έχει κληθεί να καταθέσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που έχει καταγγείλει την παρακολούθησή του από τον περασμένο Απρίλιο.
Πληροφορίες ήθελαν τον κ. Τέλλογλου να καταθέτει και για τυχόν παρακολούθηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018, ενώ ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την σχετική αναφορά στο twitter του δημοσιογράφου που διενήργησε δημοσιογραφική έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος ωστόσο, με ανάρτησή του φάνηκε να αφήνει αιχμές για τη διαδικασία.
«Το μεσημέρι με πήραν από την εισαγγελεία του Αρείου Πάγου. Δεν μου είπαν τη με θέλουν. Τους είπα ότι θα πάω αύριο. Το ‘πα στη γυναίκα μου και το δικηγόρο μου. Το απόγευμα, ξύπνησα και είδα ότι είχαν «ενημερώσει αυτοί». Καληνύχτα και καλή τύχη» έγραψε.
Το μεσημερι με πηραν απο την εισαγγελεια του Αρειου Παγου.Δε μου ειπαν τι με θελουν.Τους ειπα οτι θα παω αυριο.Τοπα στη γυναικα μου και το δικηγορο μου.Το απογευμα ξυπνησα και ειδα οτι ειχαν"ενημερωσει"αυτοι.Καληνυχτα και καλη τυχη.#Predator
— Anastasios Telloglou (@telloglou) August 10, 2022
Τέλλογλου: «Δεν έχω κάνει καταγγελία για παρακολούθηση Μητσοτάκη»
«Δεν έχω κάνει καταγγελία για παρακολούθηση Μητσοτάκη από αυτό το κακόβουλο λογισμικό. Είπα ότι υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ το 2017» είπε ο δημοσιογράφος εξερχόμενος του Αρείου Πάγου.
«Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013 και το 2015 έγινε μεγάλη διαρροή στο Wiki Leaks της ιταλικής εταιρείας Hacking Team, που αφορούσε όλες τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης από τo 2013 ως to 2015. Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό» είπε επίσης ο Τάσος Τέλογλου.
Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις Κουκάκη – Ανδρουλάκη ο Τάσος Τέλογλου μίλησε για συνδυασμό νόμιμης συνακρόσασης και εισαγωγής παράνομου λογισμικού, ενώ επιβεβαιώνοντας ότι τού ζητήθηκε να κατονομάσει πρόσωπα είπε: «Ονόματα προκύπτουν από τις εταιρείες, καθώς είναι γνωστό ποιοι τις εκπροσωπούν στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό ότι «μεταξύ των κυπριακών εταρειών που παίζουν ρόλο στην προμήθεια της ελληνικής αστυνομίας, όπως η Intellexa, υπάρχουν σχέσεις των μετόχων».
Έρευνα για τις παρακολουθήσεις από τον Ισίδωρο Ντογιάκο
Θυμίζουμε πως ο ιδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα διενεργήσει ποινική προκαταρκτική έρευνα, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Η έρευνα θα διενεργηθεί με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.
Τι ζητά ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης από τον Ντογιάκο
Παράλληλα, το πρωί της Πέμπτης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, του οποίου το τηλέφωνο φαίνεται πως επίσης παρακολουθούνταν έγραψε στο Twitter: «Εν όψει της κλήσης μου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μαζί με το δικηγόρο μου Ζαχαρία Κεσσέ, θεωρούμε ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να μεριμνήσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση για τα εξής:
- Να ζητήσει τη διάταξη της Εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου με την οποία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου προκειμένου να απαντηθούν το ποιος αιτήθηκε την παρακολούθηση μου και με ποια αιτιολογία.
- Ομοίως να ζητήσει την εισαγγελική διάταξη με την οποία διατάχθηκε η διακοπή της παρακολούθησης μου, την ίδια ημέρα που αιτήθηκα στην ΑΔΑΕ να μου γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούμαι (12/8/2020).
- Να διενεργήσει ουσιαστικό έλεγχο με αυτοψία και κατάσχεση όλων των σχετικών εγγράφων, των αρχείων καταγραφής ελέγχου και των μηχανημάτων των εταιρειών Intellexa και Krikel, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν το Predator και σε ποιους το έχουν διαθέσει ή παραχωρήσει.
- Να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που έχω ήδη γνωστοποιήσει στην Εισαγγελία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες (24/5) προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές των χρημάτων και η σύνδεση των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator.
- Να ζητήσει τα πληροφοριακά δελτία με τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών μου και να διαπιστώσει σε ποιον διαβιβάστηκαν προς ενημέρωση. Μόνον έτσι θα αναδειχθεί ποιος πραγματικά ενδιαφερόταν για τις συνομιλίες μου, αλλά και ποιος γνώριζε για την παρακολούθηση μου.
- Να καλέσει άμεσα για εξέταση τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών Intellexa και Krikel (και όχι τους διαχειριστές, τους λογιστές και τους δικηγόρους τους) και να ζητήσει εξηγήσεις και τη χορήγηση όλων των σχετικών εγγράφων.
- Να διερευνήσει ποιος ζήτησε εσπευσμένα την τροποποίηση του άρθρου 5 §9 του Ν. 2225/1994 στις 31.3.2021, προκειμένου να μην πληροφορηθώ από την ΑΔΑΕ πως το καλοκαίρι του 2020 είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών μου.
(Thread) Εν όψει της κλήσης μου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μαζί με το δικηγόρο μου Ζαχαρία Κεσσέ, θεωρούμε ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να μεριμνήσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση για τα εξής: pic.twitter.com/nLRKxMgNBN
— Thanasis Koukakis (@nasoskook) August 11, 2022
Στο μεταξύ, η επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος παρενέβη προχθές στην υπόθεση με τις παρακολουθήσεις και ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο να διερευνήσει κατά πόσο «ήταν σύννομη ή μη η άρση της προστασίας του τηλεφωνικού απορρήτου εν ενεργεία Ευρωβουλευτή και μετέπειτα προέδρου του τρίτου κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου».
«Η επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και μάλιστα από τον ίδιο για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών από την ΕΥΠ, δεν αναιρεί την κυρίαρχη ανάγκη διερεύνησης της ουσιαστικής νομιμότητας της απόφασης της αρμόδιας Εισαγγελέως» ανέφεραν οι δικηγόροι της χώρας στην επιστολή τους.
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις
Εχθές, με μια μακροσκελή ανάρτηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης αντέκρουσε τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που δηλώνουν πως αρνήθηκε τις κλήσεις της κυβέρνησης σε κατ’ ιδίαν εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις.
Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνει πως με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του, οι άνδρες της ΕΥΠ «δεν παγίδευαν μόνο εμένα αλλά ένα ολόκληρο δημοκρατικό κόμμα».
«Κυβερνήσεις τους χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές, συνηθίζεται να εμφανίζεται το θύμα ως θύτης» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας έτσι σε σειρά κυβερνητικών στελεχών και υπουργών που έχουν δηλώσει πως επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον ίδιο, προκειμένου να του δώσουν εξηγήσεις και εκείνος αρνήθηκε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε παράνομες τις πρακτικές παρακολούθησης της ΕΥΠ και τόνισε σε αυστηρό ύφος, πως δεν θα ανεχθεί «ενημέρωση στο αυτί» για το θέμα. «Προτάθηκε στον κύριο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί σε προσωπικό επίπεδο κι αρνήθηκε και το χρησιμοποιεί επικοινωνιακά» σημείωσε νωρίτερα για το θέμα ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβητεί και τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στην ΕΥΠ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε να διαφωνεί και με τις εξαγγελθείσες αλλαγές της κυβέρνησης αναφορικά με τη λειτουργία της ΕΥΠ. «Αποδείξατε στην πράξη πόσο προσχηματικές ήταν οι εξαγγελίες σας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ φέρνοντας μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς διαβούλευση και διατηρώντας το στρεβλό καθεστώς υπαγωγής της Υπηρεσίας στο πρωθυπουργικό γραφείο» είπε.
Όπως έγινε γνωστό, με την Με ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τρίτης, η κυβέρνηση επαναφέρει τους δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ και καθιερώνει για πρώτη φορά ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Θυμίζουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε 4 πεδία αλλαγών στη λειτουργία της ΕΥΠ, αναγνωρίζοντας πως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν λανθασμένη, παρότι υπογράμμισε πως δεν ήταν παράνομη.
Παρακολουθήσεις: Επίθεση και από Τσίπρα σε Μητσοτάκη
Διπλό μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε την ίδια ώρα με ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να «σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα» σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Όπως σημείωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση.
Όπως και η άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο.
Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν. Όλα στο φως, εδώ και τώρα» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.
Το αίτημα του Ν.Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή θεσμών ο φάκελος της παρακολούθησής του αποτελεί δημοκρατική υποχρέωση.
Όπως και η άρση τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ερευνήσει ποιοι ακόμη τέθηκαν στο στόχαστρο.
Ο κ.Μητσοτάκης να σταματήσει το κρυφτό της ενοχής του.— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) August 10, 2022
Ραντεβού στη Βουλή δίνει το Μαξίμου
Απαντώντας πάντως στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε πως «η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια στη «στείρα ανταλλαγή δηλώσεων».
«Aπό την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το ζήτημα, η κυβέρνηση το δημοσιοποίησε και επεδίωξε απολύτως θεσμικά δια του υπουργού Επικρατείας να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να ενημερωθεί από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ» σημείωσε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε:
«Ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να αρνείται. Αντ’ αυτού με καθημερινές δηλώσεις του, επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός, όντως, πολύ σημαντικού θέματος όπως οι παρακολουθήσεις. Η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων. Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στη Βουλή».