09:22
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:22
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πώς ξεκίνησε, πώς καθιερώθηκε και η ιδιαίτερη σημασία της σήμερα

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

08.03.2022
13:42
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2022 • 9:26
Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Recently updated on March 15th, 2022 at 09:26 am

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» ή αλλιώς «Γιορτή της Γυναίκας».

Είναι μια μέρα ξεχωριστή, όχι μόνο για να λέμε «χρόνια πολλά» στις γυναίκες και να προσφέρουμε δώρα αλλά για να θυμόμαστε ότι πίσω από αυτή την ημέρα κρύβονται σημαντικοί αγώνες για ανεξαρτησία τους αλλά και να θυμόμαστε την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Και μπορεί στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, η ισότητα να έχει κατακτηθεί, ωστόσο το γυναικείο φύλο ακόμη δίνει μάχες για τα αυτονόητα.

Η πρώτη διαμαρτυρία

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται εις μνήμη της μεγάλης διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το 1908, 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου, καλύτερους μισθούς και μείωση του εργασιακού ωραρίου. Το 1910 η Κλάρα Ζέτκλιν, αρχηγός του γυναικείου τμήματος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, πρότεινε να καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε όλες τις χώρες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Efkan Şeşen (@efkansesen_official)

Η πρότασή της έγινε δέκτη σε συνέδριο που διεξήχθη, όπου έλαβαν μέρος 100 γυναίκες από 17 χώρες. Έτσι, το 1911 η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία στις 19 Μαρτίου.

Η καθιέρωση της Ημέρας της Γυναίκας

Το 1913 άλλαξε η ημερομηνία και μεταφέρθηκε στις 8 Μαρτίου. Ωστόσο, στις ΗΠΑ, η Ημέρα της Γυναίκας άρχισε να γιορτάζεται πολύ αργότερα, κατά το 1975. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον ίδιο τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sol Komünizm (@komunistsol)

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος κατά τη δεκαετία του ’60 έφερε νέο αέρα στη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με κύριο σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον πλανήτη. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Πολλοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο προτρέπουν τις γυναίκες κατά την ημέρα αυτή να απέχουν από τις δουλειές τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χαμηλές απολαβές σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους, την ανασφάλεια στον επαγγελματικό περιβάλλον λόγω του φύλου τους αλλά και των διακρίσεων που υφίστανται. Σε κάποιες χώρες οι γυναίκες φορούν κόκκινα, δείχνοντας τη συμπαράστασή τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sasha Simic (@sashasimic1917)

Η σημασία της σήμερα

Και μπορεί η ισότητα, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο, οι γυναίκες ακόμη και σήμερα βιώνουν καταπίεση, μισογυνισμό και διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα. Έχει υπολογιστεί ότι οι εργαζόμενες γυναίκες είναι λιγότερες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ, η παρουσία των γυναικών στην πολιτική σκηνή είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες και οι έρευνες εκτιμούν ότι το χάσμα θα γεφυρωθεί, αν γεφυρωθεί ποτέ, περίπου το 2186.

Διαμαρτυρία για την Ημέρα της Γυναίκας
Διαμαρτυρία για την Ημέρα της Γυναίκας /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπάρχουν πολλές δράσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο και προωθούν τα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις χώρες. Πορείες, διαμαρτυρίες με κύριο θέμα την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών τόσο στην επαγγελματικό τομέα αλλά και στα αυτονόητα, όπως η ζωή. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση για τις γυναικοκτονίες, σεξουαλικές επιθέσεις και την ενδοοικογενειακή βία, που συνεχώς αυξάνονται τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση