Quantcast
21:23
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:23
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εμετικό βίντεο από την «Ομάδα Αλήθειας» για το Πολυτεχνείο – Συναγωνίζονται τη Χρυσή Αυγή στο «ξέπλυμα» της Χούντας

Το τανκς που εισέβαλλε στο Πολυτεχνείο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το τανκς που εισέβαλλε στο Πολυτεχνείο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Θάνος Νικηταράς
16.11.2022
23:07
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2022 • 9:22
Το βίντεο της «Ομάδας Αλήθειας» για το Πολυτεχνείο που θα ζήλευαν μέχρι και οι καταδικασμένοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής

Μια ημέρα πριν την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η «Ομάδα Αλήθειας» προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα των Ελλήνων με ένα βίντεο το οποίο ισχυρίζεται ότι λέει «όλη την αλήθεια» για την 17 Νοέμβρη.

Το βίντεο διαρκεί 8 λεπτά και θα το ζήλευε ακόμη και ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα υπόλοιπα πρωτοπαλίκαρά του στην Χρυσή Αυγή, καθώς «ξεπλένει» με έναν απλοϊκό τρόπο τη Χούντα των συνταγματαρχών.

Στο βίντεο γίνεται λόγος για «ανύπαρκτους νεκρούς», ενώ τονίζεται διαρκώς ότι όσοι πέθαναν ήταν εκτός του περιβάλλοντα χώρου του Πολυτεχνείου, λες και το αίμα των πολιτών από τους ακροβολισμένους της Δικτατορίας στους δρόμους δεν λογίζεται ως θάνατος.

«Από εκεί και έπειτα ξεκινά η προσπάθεια διαστρεύλωσης των γεγονότων» αναφέρεται επίσης στο βίντεο, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ανάμεσα τους νεκρούς που τιμήθηκαν στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου υπήρχαν νεκροί του 1944, του 1950, αλλά και στην περίπτωση της Ηλένιας Ασημακοπούλου, η οποία ήταν μοντέλο στην Αγγλία.

«Ξέχασαν» να αναφερθούν στην Χούντα

Χαρακτηριστικό του εν λόγω βίντεο αποτελεί το γεγονός ότι ακούγεται μόνο μία φορά η λέξη Χούντα, ενώ ελάχιστες είναι οι πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό πλαίσιο, καθώς γίνεται λόγος απλά για την «κυβέρνηση Μαρκεζίνη», λες και πρόκειται για μια περίοδο «κανονικότητας».

Το βίντεο αναφέρεται και στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο στις 14/11/73 και υποστηρίζει ότι οι φοιτητές αποφάσισαν την αποχή από τα μαθήματα και μετά ξαφνικά οι ίδιοι αποφάσισαν να «διανυκτερεύσουν» σε αυτό, «ξεχνώντας» ότι η κατάληψη που έγινε είχε και πολιτικούς όρους.

Παράλληλα, στο βίντεο της «Ομάδα Αλήθειας» γίνεται επίκληση του εισαγγελέα Τσεβά και μιλά για «στοιχεία ξένα» τα οποία «εισέρχονται στο Πολυτεχνείο», επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να διαχωρίσει το πολύμορφο κίνημα κατά της διάρκειας της εξέγερσης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται για τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου. «Αρχικά αναρχικοί επηρέαζαν τα συνθήματα που ακούγονταν (σ.σ. από τον ρ/σ), ωστόσο οι φοιτητές κατάφεραν να ανακτήσουν τη λειτουργία του»! Μια αναφορά για να διαχωρίσει κατά κάποιο τρόπο όσους βρίσκονταν εκείνες τις ημέρες στην Πατησίων, λες και είχε σημασία ποια ιδεολογία πρέσβευαν.

Το βίντεο προσπαθεί με «ξεπλύνει» με τον καλύτερο τρόπο τη Χούντα, καθώς παρουσιάζει πως κατά την εισβολή του άρματος μάχης από την ιστορική πύλη της οδού Πατησίων υπήρξε μόλις ένας τραυματισμός καθώς μετά από ενημέρωση του συνταγματάρχης Γιοβάνη ότι «το τανκ θα γκρέμιζε την πύλη», «όλοι οι φοιτητές είχαν απομακρυνθεί εκτός από την Πέπη Ρηγοπούλου η οποία ήταν και η μόνη τραυματίας».

Βεβαίως, ξεχνά να αναφέρει τους χιλιάδες τραυματίες εκείνης της νύχτας, γύρω από το Πολυτεχνείο, τις εκατοντάδες προσαγωγές φοιτητών και φυσικά το γεγονός πως στρατιώτες πυροβολούσαν από τις ταράτσες αδιακρίτως. Επίσης, θαμπώνει η αλήθεια τους, όταν αναφέρονται με μια φυσικότητα στο γεγονός πως ένα τεθωρακισμένο, αγορασμένο από τον ελληνικό λαό για να προστατεύει τη χώρα από τον εχθρό, εισβάλει στο κέντρο της Αθήνας απέναντι σε Έλληνες! Λεπτομέρειες!

Επιπλέον, σε μια απόπειρα να εμφανιστούν οι δυνάμεις καταστολής ως σωτήρες, το βίντεο σημειώνει ότι ομάδες «καταδρομέων και πεζοναυτών έφτιαξαν ένα διάδρομο ώστε να μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια όσοι ήταν μέσα». Όλα εξελίχθηκαν καλώς, λοιπόν, για την δράση των δυνάμεων καταστολής της Δικτατορίας. Γιατί, τι να έκαναν οι σφετεριστές της εξουσίας, πώς να αντιδρούσαν εκείνοι που για επτά χρόνια καπηλεύτηκαν την ελευθερία και σκότωσαν τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε; Πάνω απ’ όλα η «τάξις και η ηθική» για την ομόσταυλη των χρυσαυγιτών «Ομάδα Αλήθειας»!

Τέλος, το βίντεο της «Ομάδας Αλήθειας» για να δείξει με «αντικειμενικό» τρόπο ότι είχε χαθεί ο έλεγχος και ενδεχομένως δικαιολογημένα οι Συνταγματάρχες ενήργησαν όπως ενήργησαν, παραθέτει την πληροφορία ότι οι αρχές «τρόμαξαν» όταν ενημερώθηκαν ότι «εντός του Πολυτεχνείου μεταφέρονται πυροβόλα».

Χαρακτηρίζει ως αυτόκλητους θεματοφύλακες της ιστορίας το ΚΚΕ, που «δεν επιτρέπει σε κανέναν δεξιό να μιλάει για το Πολυτεχνείο», ενώ ολοκληρώνει το βίντεο ενημερώνοντάς μας ότι «στο Πολυτεχνείο υπήρχε η ελληνική σημαία».

Βίντεο: Οι ισχυρισμοί της «Ομάδας Αλήθειας» για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Δείτε σε βίντεο τους ισχυρισμούς της «Ομάδας Αλήθειας» για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου:

Οι 24 νεκροί του Πολυτεχνείου

Αξίζει να σημειωθεί (ξανά) πως το βράδυ του Πολυτεχνείου οι Δικτάτορες δεν έβγαλαν απλώς τα τανκ στους δρόμους για να φοβίσουν. Διέταξαν να ακροβολιστούν ελεύθεροι σκοπευτές και έδωσαν εντολή να υπάρχουν νεκροί, κάτι που προφανώς επίσης δεν αναφέρει το βίντεο της «Ομάδας Αλήθειας».

Όσοι αψήφησαν την αυταρχική τους διαταγή και βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας εκείνο το βράδυ έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους και πολλοί εξ αυτών την έχασαν.

Ως νεκροί του Πολυτεχνείου λογίζονται τα θύματα από τα χτυπήματα και τους πυροβολισμούς των σωμάτων ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή έγινε τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, ο οποίος εντόπισε 18 επίσημους ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους.

Ένα χρόνο αργότερα ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά στη δίκη των Χουντικών που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας, όπως αναφέρει το wikipedia.

Σύμφωνα με έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 24.

Οι 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις νεκρών του Πολυτεχνείου

  1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
  2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έρριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (όπως λεγόταν τότε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο).
  3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας. Μεταφέρθηκε ημιθανής στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. (F Σεπτεμβρίου), όπου και πέθανε.
  4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».
  5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.
  6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».
  7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973 ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, τρεις ημέρες αργότερα, στις 19.11.1973, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ.
To τανκ έξω από το Πολυτεχνείο
To τανκ έξω από το Πολυτεχνείο
  • 8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοε-γκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.
  • 9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Κατά τις πρωινές ώρες της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.
  • 10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σπίτι της, όπου πέθανε συνεπεία του τραύματος της μετά από ένα εξάμηνο (Μάιος 1974).
  • 11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΑΩ» και «ΕΑΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έρριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου πέθανε μετά από 12 μέρες, στις 30.11.1973.
  • 12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 10.30 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Μεταφέρθηκε στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
  • 13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Δυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.
  • 14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Γύρω στις 11.30 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, συνεπεία εμφράγματος.
  • 15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.
  • 16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.
  • 17. Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 52 ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό (πιθανόν ο ίλαρχος Σπυρίδων Σταθάκης του Κ.Ε.Τ/Θ), που βρισκόταν ακροβολισμένη στο λόφο του Αγίου Θεράποντος. Εξέπνευσε ακαριαία και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
  • 18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Οι νεκροί στο Πολυτεχνείο
Οι νεκροί στο Πολυτεχνείο
  • 19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ’ Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
  • 20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και τέλος στο Κ.Α.Τ., όπου και πέθανε στις 30.1.1974.
  • 21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ντερτιλής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.
  • 22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα. Στις 12.00 με 12.30 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά διερχομένου άρματος μάχης. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου και πέθανε στις 27.12.1973.
  • 23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικο-πόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21.11.1973.
  • 24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών. Κτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17.12.1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση