Επικοινωνία με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε την θέση που έχει η Μόσχα σχετικά με την επισιτιστική κρίση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο ο Πούτιν «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι «οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης».
Την Τρίτη, ο Πούτιν είχε πει στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει για να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση» με την εξαγωγή δημητριακών και λιπασμάτων, υπό τον όρο ότι η Δύση θα άρει τις κυρώσεις που είναι «πολιτικά υποκινούμενες».
Τι ζητάει η Μόσχα
Μιλώντας στον Νεχάμερ ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς «να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια ώστε να επιτρέψουν να περάσουν τα μπλοκαρισμένα πλοία», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας, τον Μιχαήλ Μιζίντσεφ, οι ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν καθημερινά δύο θαλάσσιους διαδρόμους, από τις 8.00 μέχρι τις 19.00 για να μπορέσουν τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια της Μαριούπολης (στην Αζοφική) και της Χερσώνας, του Μικολάιφ, του Τσορνομόρσκ, του Οτσάκιφ και της Οδησσού (στη Μαύρη Θάλασσα).
Η απάντηση Νεχάμερ
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ.
«Όσον αφορά τους αιχμαλώτους πολέμου, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι είναι έτοιμος να εντείνει τις διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς ώστε να επιτευχθεί πρόοδος» και διαπίστωσε ότι «είναι αναγκαίο ο Ερυθρός Σταυρός να έχει πρόσβαση στους αιχμαλώτους πολέμου».
Η Ευρώπη αναζητά εναγωνίως τρόπους να εξάγει τα ουκρανικά προϊόντα
H Δύση ευθύνεται για τα προβλήματα με τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, λέει το Κρεμλίνο απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές. «Κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε αυτές τις κατηγορίες. Αντιθέτως, κατηγορούμε τις δυτικές χώρες για τη λήψη μέτρων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η Βρετανία καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα
Η Μεγάλη Βρετανία, μέσω του υπουργού Άμυνας, Μπεν Ουάλας, κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία την εξαγωγή των σιτηρών της.
Η Ρωσία πρέπει να «πράξει το σωστό», είπε ο Ουάλας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη όπου συναντήθηκε με την ομόλογό του Μαργαρίτα Ρόμπλες, και να ανοίξει έναν διάδρομο εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα.
Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης
Οι προειδοποιήσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση αυξάνονται καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού, κριθαριού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε χθες σε συνομιλίες με τη Μόσχα για το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας.