22:23
22/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:23
22/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο μοναδικός Ευρωπαίος διπλωμάτης στην Ουκρανία είναι ο Μανώλης Ανδρουλάκης – Χωρίς ρεύμα και ξεμένει από τρόφιμα

Βομβαρδισμένη πόλη στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Βομβαρδισμένη πόλη στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

13.03.2022
12:26
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2022 • 21:20
Δύσκολες στιγμές για τον Έλληνα πρόξενο, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στην Ουκρανία

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει πλέον από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και η χώρα ζει δύσκολες στιγμές. Οι Ρώσοι δε σταματούν τις επιθέσεις, ενώ οι δυνάμεις τους είναι πλέον έξω από το Κίεβο.

Από εκεί και πέρα, στην Ουκρανία υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης. Είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος διπλωμάτης ο οποίος δεν έχει καταφέρει να φύγει από την Ουκρανία και ζει δύσκολες ώρες.

Στο καταφύγιο όπου βρίσκεται με 80 άτομα δεν υπάρχει ρεύμα και τρεχούμενο νερό, ο φωτισμός γίνεται με όσα κεριά έχουν μείνει, ενώ τα τρόφιμα φτάνουν για τέσσερις ημέρες ακόμη, το πολύ! Δραματικές είναι οι εκκλήσεις του πατέρα του για τον απεγκλωβισμό του από την πόλη που έχει μετατραπεί σε ερείπια.

«Ρεύμα δεν έχουνε καθόλου. Έχουνε όμως μια γεννήτρια με καύσιμο, δύο έως τρεις ώρες την ημέρα για να μπορούν και να φορτίσουν τα κινητά τους και για να μπορέσουμε κάποιες σύζυγοι εγκλωβισμένων εκεί να μπορέσουν να μαγειρέψουν. Νερό τρεχούμενο δεν έχουνε. Μπουκάλια έχουν με νερό αλλά κι αυτό ελαττώνεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε για λίγες μέρες τρεις – τέσσερις φαγητό. Μια φορά την ημέρα τρώνε, ένα γεύμα», αναφέρει ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου, Γιώργος Ανδρουλάκης.

Πήγε Ουκρανία μόλις δύο μήνες πριν την εισβολή

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης είχε αναλάβει το προξενείο στη Μαριούπολη, μόλις δύο μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή. Όχι μόνο δεν εγκατέλειψε την περιοχή, αλλά βοήθησε και στην απομάκρυνση των Ελλήνων δημοσιογράφων και μελών της ομογένειας, ενώ η πόλη δεχόταν το πρώτο κύμα των επιθέσεων.

«Η πόλη αυτή τη στιγμή έχει μάχες έξω από τα περίχωρα πολιορκείται. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας ώστε να βοηθήσουμε τους ομογενείς μας όσο μπορούμε και να προσπαθήσουμε κάποια στιγμή να γίνει μια εκκένωση» είχε δηλώσει ο Έλληνας πρόξενος στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Η πόλη πια έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης με τους κατοίκους κρυμμένους στα καταφύγια. Σε ένα καταφύγιο στο κτήριο του ΟΑΣΕ βρίσκεται και ο Έλληνας πρόξενος.

«Υπάρχουν μωρά μέσα και δεν ξέρουν αν χρειαστούν τα παιδιά γιατρό τι θα γίνει. Ο Μανώλης μου μίλησε για ένα μωρό που έχουν το οποίο είναι περίπου 10 ημερών και είναι γύρω στα 80 άτομα. Από ό,τι μας λένε έχει κατά 90% έχει ισοπεδωθεί η πόλη. Γίνονται προσπάθειες να προσεγγίσει ο Ερυθρός Σταυρός να πάει τρόφιμα νερό φάρμακα, αλλά υπάρχουν δυσκολίες είναι εμπόλεμη κατάσταση» προσθέτει ο Γιώργος Ανδρουλάκης.

Ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιοί εδώ και αιώνες το ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται ακόμα ο Γενικός Πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης. Καλούμε όλους να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού. Η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση»αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δραματικές είναι οι εκκλήσεις του πατέρα του για τον απεγκλωβισμό του από την πόλη που έχει μετατραπεί σε ερείπια.

«Ασφάλεια έχουν εκεί πέρα που είναι αλλά δεν ξέουμε αν γίνει εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριουπολη δεν ξέρουμε είναι απρόβλεπτα αυτά τα πράγματα.. αν θα εξακολουθήσουν να έχουν ασφάλεια ή όχι . Αν γίνει αυτό το πράγμα και επιβιώσουν τότε δεν έχουν παρά να παραδοθούνε και στους Ρώσους οι οποίοι θα έχουν καταλάβει την πόλη και θα τους γυρίσουν πίσω μέσω Ρωσίας»δήλωσε χαρακτηριστικά ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου.

Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών τα σχέδια για τον απεγκλωβισμό του Έλληνα πρόξενου δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω των σφοδρών συγκρούσεων στην Μαριούπολη.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση