«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει αυτές τις παράνομες προσαρτήσεις» από την Ρωσία τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ, όπως δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014» σημειώνει, ενώ μιλά για την ανάγκη δημιουργίας «ενεργειακής ένωσης».
Ο κ. Μισέλ συμπληρώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και θα παραμείνει αποφασιστικά στο πλευρό» της Ουκρανίας. Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται σε «ενεργειακό πύραυλο» τον οποίο εκτόξευσε η Ρωσία στην Ευρώπη «στοχεύοντας την καρδιά του οικονομικού και κοινωνικού μας συστήματος».
Ο Μισέλ για την Ενεργειακή Ένωση
Γι’ αυτό το λόγο, συνεχίζει, «πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα Ενεργειακή Ένωση, με μια πραγματική κοινή στρατηγική. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική, εάν θέλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού, τις προσιτές τιμές και την κλιματική μετάβαση.
Σήμερα, όλοι μας, πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε μπει σε έναν νέο κόσμο, όπου πολλά από τα σημεία αναφοράς μας έχουν ανατραπεί. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με σαφήνεια».
Πολιτική συμφωνία των υπουργών Ενέργειας
Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια κατέληξαν το μεσημέρι της Παρασκευής (30/9) οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στο έκτακτο Συμβούλιο των Βρυξελλών.
Το πλαφόν στο φυσικό αέριο παραμένει το αγκάθι στο τραπέζι των Ευρωπαίων.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται σήμερα να υιοθετήσουν, έπειτα από τεχνικές τροποποιήσεις, 3 έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στις 14 Σεπτεμβρίου για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας.
https://twitter.com/EU2022_CZ/status/1575772962359169024
Βαρύς χειμώνας χωρίς κινητά τηλέφωνα στην Ευρώπη
Οι δηλώσεις από την ΕΕ έρχονται μια μέρα μετά τη δυσοίωνη πρόβλεψη έρευνας του Reuters ότι φοβούνται πως ένας βαρύς χειμώνας θα θέσει σε δοκιμασία τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις.
Σε αρκετές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, Μπρούνο Λε Μαίρ έχουν επιτεθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό καθορισμού των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρώντας ότι είναι η αιτία της έκρηξης των τιμών.
«Οι χώρες μας σήμερα είναι θύματα ενός τύπου τιμών και βασικών παραδοχών που δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τη Le Figaro. Τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος του Μεγάρου των Ηλυσίων είχε αναπτύξει τις σκέψεις του γύρω από τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη.
Το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα έχει καταρτίσει μια λίστα με παρεμβάσεις πλήρως κοστολογημένες, κάποιες από αυτές προσωρινές κι άλλες μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Στη λίστα των μέτρων που είναι υπό εξέταση για το διάστημα 2022 – 2023 περιλαμβάνονται:
- συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
- ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
- επιταγή ακρίβειας
- fuel pass 3
- κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
- αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
- αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
- διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.