17:37
07/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:37
07/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών είχε έδρα την Ελλάδα: Συνελήφθησαν 41 μέλη της οργάνωσης – Μέχρι και 10.000 ευρώ χρέωναν το «κεφάλι»

Μετανάστες στα Χανιά / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μετανάστες στα Χανιά / Φωτογραφία: Eurokinissi

02.04.2023
13:30
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2023 • 19:18
Πώς το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εκμεταλλευόταν αλλοδαπούς

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που είχε έδρα την Ελλάδα, εκμεταλλεύτηκε πάνω από 2.000 ανθρώπους που αναζητούσαν μία καλύτερη ζωή.

Για το «ταξίδι της Ελπίδας» στην Ευρώπη έπαιρνε από κάθε μετανάστη από 4.000 έως 10.000 ευρώ το «κεφάλι».

Κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, συνελήφθησαν 41 μέλη της οργάνωσης, καθώς και πάνω από 80 αλλοδαποί. Οι δράστες έβγαζαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες και τους έκρυβαν σε διαμερίσματα «φαντάσματα» ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Σε βίντεο ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο STAR απεικονίζονται εννέα μετανάστες που είχαν στοιβαχτεί σε ένα αυτοκίνητο να βγαίνουν ακόμα και από το πορτμπαγκάζ. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε το 2022 όταν άρχισε η διακίνηση μεταναστών μέσω της Τουρκίας προς την ελληνική επικράτεια.

Στη συνέχεια τους οργάνωναν σε ομάδες, περνούσαν τον Εβρο και από εκεί με λεωφορεία τους μετέφεραν σε 12 διαμερίσματα σε Αθήνα και Ηλεία. Στη συνέχεια τους προμήθευαν με πλαστά διαβατήρια, τους επιβίβαζαν σε οχήματα και ξεκινούσαν το ταξίδι προς την Αλβανία και μετά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το STAR, σε ορισμένες περιπτώσεις η διακίνηση γινόταν ακόμα και μέσω αεροπορικών πτήσεων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι διακινητές των αλλοδαπών βιντεοσκοπούσαν τους «πελάτες» απαιτώντας να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της μεταφοράς και την χώρα στην οποία είχαν φτάσει. Προκειμένου να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες είχαν και πληθώρα τηλεφωνικών συνδέσεων, τα λεγόμενα ghost numbers, τα οποία άλλαζαν συνεχώς.

Χρησιμοποιούσαν κυρίως διαδικτυακές εφαρμογές όπως το WhatsApp, IMO, Messenger, signal, Telegram, Viber, για να αποφεύγουν την καταγραφή των συνομιλιών τους από τους Αστυνομικούς, στις οποίες μιλούσαν με κωδικές ονομασίες.

  • Φαλάφελ: Πελάτης – αλλοδαπός που ενδιαφερόταν για επιτάχυνση της έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων
  • Μάστορας: Πλαστογράφος
  • Βιβλίο/ Τετράδιο: Διαβατήριο

Η δομή της εγκληματικής οργάνωσης

Σύμφωνα με το STAR, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης έδινε τις εντολές, ο υπαρχηγός ήταν ο ταμίας, 25 μέλη ήταν πλαστογράφοι, 28 μέλη μεταφορείς αλλοδαπών, 7 μέλη εκμισθωτές κατοικιών και 3 μέλη είχαν τον ρόλο ανεύρεσης ενδιαφερόμενων αλλοδαπών.

Τα χρήματα της οργάνωσης διακινούνταν μέσω του συστήματος HAWALA, -αποφεύγοντας την μεσολάβηση τραπεζών-, λόγω του χαμηλού κόστους, της γρήγορης παράδοσης, της δυσκολίας ανίχνευσης μεταφοράς. Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, «για παράδειγμα όταν ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα θέλει να στείλει χρήματα στη χώρα του, έρχεται σε επαφή με τον μεσολαβητή, δίνει το ποσό που θέλει να στείλει και εκείνος ειδοποιεί συνεργό του στην χώρα του εξωτερικού, ο οποίος κάνει την πληρωμή στον παραλήπτη σε τοπικό νόμισμα».

Άφησαν γυναίκα να πεθάνει

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο από τους διακινητές κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από δόλο. Και αυτό διότι από τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων τους προέκυψε ότι οι δύο διακινητές αναφέρουν στις συνομιλίες τους ότι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, στην προσπάθεια να περάσει με την ομάδα των υπολοίπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

«Η κοπέλα πέθανε;», ήταν η ερώτηση του πρώτου διακινητή, με τον δεύτερο να απαντά πως πέθανε και «την έχει αφήσει εκεί και το παιδί που είχα αφήσει, έχει έρθει σε εμάς και είπε πως η κοπέλα ούτε μιλάει ούτε κουνιέται».

Η γυναίκα όπως διαπιστώνεται από τις συνομιλίες δεν ήταν μόνη αλλά είχε μαζί της και ένα ανήλικο παιδί, το οποίο ακολουθούσε το γκρουπ. Ωστόσο, οι διακινητές δεν ενημέρωσαν τις τουρκικές Αρχές για τον θάνατο της γυναίκας, αλλά ούτε και το υπόλοιπο γκρουπ για να μην… δυσφημιστούν. Πληροφορίες σχετικά με το τι απέγινε το πτώμα και το παιδί, δεν υπάρχουν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση