10:55
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:55
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι θανατηφόρος – Η Ελλάδα στις 5 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη

Η ασθένεια Covid-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό / Photo by Martin Sanchez on Unsplash

Η ασθένεια Covid-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό / Photo by Martin Sanchez on Unsplash

02.02.2022
19:38
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2022 • 8:10
Για την ώρα μειώνεται μόνο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και όχι οι θάνατοι που διαπιστώνονται καθημερινά από τον κορονοϊό.

Αμετάβλητος πάνω από τους 100 θανάτους παραμένει τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, προκαλώντας προβληματισμό, αλλά και ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση.

Παρότι η επιτροπή έχει προβλέψει τη μείωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, αυτό επιβεβαιώνεται για την ώρα μόνο στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και όχι στους θανάτους που διαπιστώνονται καθημερινά από τον κορονοϊό.

Ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα είναι 454 ασθενείς. Το θετικό για την ώρα είναι πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η διάδοση δεν θα «περάσει» και σε πιο ευάλωτες ηλικίες.

Η Ελλάδα ψηλά στους θανάτους από κορονοϊό

Την ώρα που μια σειρά από χώρες στην Ευρώπη αποφασίζουν να άρουν τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον ευνοεί τη διάδοση, αλλά δεν εντείνει τις νοσηλείες και τους θανάτους, στην Ελλάδα η εικόνα μοιάζει αρκετά διαφοροποιημένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Wordometer, την τελευταία εβδομάδα η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των χωρών της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, ενώ και σε απόλυτους αριθμούς, η χώρας βρίσκεται στην 9η θέση με τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα, από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκεται πλέον πάνω από την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, χώρες που βίωσαν πολύ έντονα κύματα του κορονοϊού με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά.

Αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο
Αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο / Πηγή: Wordometer

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι νέοι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό είναι 106, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.721 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των θανόντων από τον κορονοϊό είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πλησιάζουμε δυστυχώς με γοργό ρυθμό στους 24.000 θανάτου, αφού μόλις τις τελευταίες 7 ημέρες καταγράφτηκαν περισσότεροι από 700 θάνατοι. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τον Ιανουάριο, διαπιστώθηκαν 7.500 θάνατοι από την πανδημία στη χώρα μας.

Γιατί οι θάνατοι είναι τόσο αυξημένοι στη χώρα

Νωρίτερα, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ανέφερε 4 βασικούς λόγους για την αύξηση των θανάτων στη χώρα από κορονοϊό. «Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τον γερασμένο πληθυσμό και τα πολλά νοσήματα είναι το κύριο για την αύξηση των θανάτων» σημείωσε.

Επιπλέον, καθηγητής τόνισε πως «ο ορισμός του θανάτου που εφαρμόζει η χώρα μας, για θάνατο από κορονοϊό, ο οποίος είναι ο αυστηρός ορισμός του ΠΟΥ, δηλαδή εάν κάποιος έχει κορονοϊό και έχει και ένα συνοδό νόσημα, εάν δε το είχε προφανώς και δε θα πέθαινε. Εφόσον πεθαίνει με αυτό, έχει συμβάλει πολύ σημαντικά και το συνοδό νόσημα, και εκεί υπάρχει διαφοροποίηση στους ορισμούς»

«Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι πάμε αργά στο νοσοκομείο» προσθέτει ο κ. Τζανάκης.

Τέλος, όπως υποστηρίζει, η μεγάλη αιτία είναι «η αποτυχία του εμβολιασμού των άνω των 60 ετών. Έχουμε μέχρι στιγμής 300.000 αμετανότητους ανεμβολίαστους και έρχονται να προστεθούν άλλοι 250.000 που καθυστέρησαν να εμβολιαστούν».

Σύμφωνα με δεδομένα μελέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95%, μετά δύο εβδομάδες, ενώ αντίστοιχα με δύο δόσεις εμβολίου, μετά 25 εβδομάδες, το ποσοστό είναι 59%.

Όπως τόνισε ωστόσο κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα, Μαρία Θεοδωρίδου, δυστυχώς, ακόμη κι η τρίτη δόση δεν παρέχει προστασία από τη διάδοση του κορονοϊού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση