Quantcast
18:34
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:34
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ευρώπη «νικά» τον κορονοϊό – Ποιες χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς

Πολίτες περπατούν στον Πύργο του Άιφελ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολίτες περπατούν στον Πύργο του Άιφελ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

02.02.2022
18:54
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2022 • 8:40
Αρκετές χώρες της Ευρώπης επανεξετάζουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού

Πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Νορβηγία, η Φιλανδία και η Ελβετία, προχωρούν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση του κύματος του κορονοϊού, ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας και της Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, ενώ την ίδια ώρα ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς  οι χώρες να κηρύξουν νίκη επί της κορονοϊού.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει κάποια περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού με μια απόφαση που διχάζει εν μέσω μιας υγειονομικής κατάστασης που παραμένει τεταμένη.

Η χαλάρωση αυτή για την καθημερινότητα των Γάλλων έρχεται μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από τις Pfizer/BioNTech ότι κατέθεσαν στις ΗΠΑ αίτημα έγκρισης για επείγουσα χρήση του εμβολίου τους κατά της COVID-19 στα παιδιά ηλικίας έξι μηνών ως τεσσάρων ετών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό γι’αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Αν η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δώσει το πράσινο φως, θα προστεθεί ένα επιπλέον στρώμα προστασίας κατά του νέου κορονοϊού, καθώς ο ιός κυκλοφορεί ιδιαίτερα στα σχολεία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει, αν επιβεβαιωθούν οι τάσεις, να υπάρξει δυνατότητα, κατά την επιστροφή από τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου/Μαρτίου, για «χαλάρωση του σχολικού πρωτοκόλλου». Το ζήτημα θα βρεθεί στην σημερινή ημερήσια διάταξη συμβουλίου υγειονομικής άμυνας.

Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των Γάλλων

Εν τω μεταξύ, από σήμερα στη Γαλλία η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, εγκαταλείπονται οι περιορισμοί στον αριθμό ατόμων σε χώρους υποδοχής καθήμενου κοινού (στάδια, πολιτιστικά ιδρύματα…) και δεν επιβάλλεται πλέον η τηλεργασία, παρά μόνον συνιστάται.

Στις 16 Φεβρουαρίου, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης -τα οποία είχαν κλείσει από τις 10 Δεκεμβρίου- θα μπορούν να ξανανοίξουν και θα επιτρέπονται οι συναυλίες για όρθιο κοινό. Επίσης θα επιτρέπεται η κατανάλωση ποτών στο μπαρ των κέντρων, όπως και η κατανάλωση προϊόντων στα στάδια, τους κινηματογράφους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο μεταξύ στη Γαλλία οι γιατροί είναι διχασμένοι όσον αφορά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Κάποιοι κρίνουν ότι «η κυκλοφορία του ιού παραμένει εξαιρετικά υψηλή», ενώ άλλοι ότι «η ισορροπία οφέλους-κινδύνου» κλίνει μάλλον υπέρ της αρχής της επιστροφής σε μια κανονική ζωή.

Ισπανία: 11 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα νυχτερινά κέντρα

Στην Ισπανία, οι ντισκοτέκ κι άλλα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στις 11 Φεβρουαρίου στην Καταλωνία, αφού έμειναν κλειστά για σχεδόν δύο μήνες.

Άρση περιορισμών και στη Νορβηγία

Παράλληλα η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι βάζει τέλος στην πλειονότητα των μέτρων κατά του κορονοϊού, κρίνοντας ότι η κοινωνία θα μπορεί και θα πρέπει «να ζήσει μαζί με τον ιό».

Μολονότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων, αυτό δεν είχε ως συνέπεια αύξηση των νοσηλειών για σοβαρές μορφές του κορονοϊού στη χώρα αυτή, στην οποία πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου.

Μεταξύ των μέτρων που χαλαρώνουν από τις 23:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος) στη Νορβηγία είναι και οι τελευταίοι περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ στα μπαρ και τα εστιατόρια, οι οποίοι αίρονται: δεν θα χρειάζεται πια να κάθεται κανείς για να σερβιριστεί ούτε να έχει παραγγείλει πριν από τις 23:00.

Παράλληλα η τηλεργασία δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική, ενώ παύει να ισχύει και το όριο που συνιστούσαν οι αρμόδιες αρχές για τους προσκεκλημένους που θα μπορούσε να δεχθεί κάποιος στο σπίτι του. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των θεατών που επιτρέπεται να παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες.

Επίσης δεν θα απαιτείται πλέον να κάνει κανείς τεστ στα σύνορα για να εισέλθει στη Νορβηγία, ούτε να τηρήσει καραντίνα στην περίπτωση που κοντινό του πρόσωπο έχει προσβληθεί από τον ιό -ωστόσο συνιστάται ένα τεστ καθημερινά για πέντε ημέρες- και η περίοδος απομόνωσης κάποιου που έχει προσβληθεί μειώνεται από έξι σε τέσσερις ημέρες.

Φινλανδία: Στόχος η άρση όλων των περιορισμών αρχές Μαρτίου

Η Φιλανδία θα αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, σκοπεύοντας στην άρση όλων των περιορισμών στις αρχές Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Οι αυστηροί περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τα Χριστούγεννα ανάγκασαν πολλά εστιατόρια καθώς και πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας και να αναβάλουν εκδηλώσεις.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να επιτρέψει στα εστιατόρια να παραμένουν ανοικτά έως τα μεσάνυχτα και να άρει τους περιορισμούς για τις δημόσιες συναθροίσεις από τις 14 Φεβρουαρίου, είπε η Μαρίν, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η Μαρίν είπε ότι οι αριθμοί των νοσηλειών έχουν σταθεροποιηθεί και παρουσιάζουν ακόμα και ενδείξεις μείωσης.

Η ίδια είπε ότι οι περιορισμοί χρειάζεται να παραμείνουν σε ισχύ για δύο ακόμα εβδομάδες ούτως ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η επιδημία στις γειτονικές Νορβηγία και Δανία.

«Πολύ απλά διότι η Φινλανδία επιδημιολογικά είναι περίπου δύο εβδομάδες πίσω από άλλες χώρες», είπε η Μαρίν.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποσύρει επισήμως το ‘διαβατήριο’ της COVID-19 που χρησιμοποίησε από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, το οποίο επέτρεπε την είσοδο σε δημόσιους χώρους μόνο σε εμβολιασμένους ή σε ανθρώπους με πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις ημέρες γύρω από την Πρωτοχρονιά, η Φινλανδία παραμένει μεταξύ των χωρών που επηρεάστηκαν λιγότερο από την πανδημία. Έως σήμερα, η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει 501.152 κρούσματα, 2.012 θανάτους, ενώ 655 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί λόγω του κορονοϊού.

Και η Ελβετία αρχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα

Η Ελβετία άρχισε σήμερα να χαλαρώνει τους περιορισμούς της πανδημίας καθώς περιορίστηκαν οι φόβοι ότι η αύξηση στα κρούσματα που τροφοδότησε η ιδιαιτέρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον θα ασκήσει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Οι κανόνες καραντίνας και η οδηγία για τηλεργασία θα λήξουν αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, προτάθηκε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων σε διαβουλεύσεις με τις περιφερειακές αρχές που θα διαρκέσουν έως τις 9 Φεβρουαρίου. Η τελική απόφαση για το τι θα γίνει αναμένεται στις 16 Φεβρουαρίου.

«Η κυβέρνηση έχει σημειώσει μια θετική εξέλιξη στα νοσοκομεία: παρά τους υψηλούς αριθμούς ρεκόρ στις μολύνσεις, δεν έχει υπάρξει υπερβολικός φόρτος και η εισαγωγή στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει μειωθεί περαιτέρω», ανέφερε η κυβέρνηση.

«Ο λόγος γι’ αυτό είναι πιθανόν η υψηλή ανοσία του πληθυσμού λόγω του εμβολιασμού και προηγούμενης νόσησης».

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι λιγότερο πιθανή να προκαλέσει σοβαρά περιστατικά συγκριτικά με άλλες παραλλαγές που εμφανίστηκαν νωρίτερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οξεία κρίση σύντομα θα τελειώσει και μπορεί να ξεκινήσει η ενδημική φάση», ανέφερε η κυβέρνηση.

Μπορεί επίσης να αρθεί το μέτρο απομόνωσης πέντε ημερών για όσους βρίσκονται θετικοί στην COVID-19, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι οι υψηλοί αριθμοί μολύνσεων είχαν ως αποτέλεσμα το μέτρο αυτό να χάσει την αξία του.

Σήμερα στην Ελβετία καταγράφηκαν λίγα περισσότερα από 41.000 κρούσματα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 2,29 εκατ. από την αρχή της κρίσης. Έως τώρα, 12.403 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού στη χώρα και στο γειτονικό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν.

ΠΟΥ:  Πρόωρη μια ανακήρυξη νίκης επί του ιού

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι είναι υπερβολικά νωρίς οι χώρες να κηρύξουν νίκη επί της κορονοϊού  ή να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να σταματήσουν την μετάδοση του ιού.

«Είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα να παραδοθεί ή να κηρύξει νίκη», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκφράζοντας ανησυχία για μια άνοδο των θανάτων στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων Μάικλ Ράιαν εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι ορισμένες χώρες μπορεί να θελήσουν -λόγω της πολιτικής πίεσης- να μιμηθούν τις κυβερνήσεις που χαλαρώνουν ήδη τα μέτρα, χωρίς να λάβουν υπόψη τη δική τους κατάσταση όσον αφορά την υγεία και την εμβολιαστική κάλυψη.

Τα νησιά Τόνγκα σε λοκντάουν

Αντιθέτως τα νησιά Τόνγκα, τα οποία ήταν μέχρι τώρα μια από τις ελάχιστες χώρες που είχαν γλιτώσει από την πανδημία, ανακοίνωσαν ότι από σήμερα επιβάλουν λοκντάουν μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Πρόκειται για ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα για τη χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού που προσπαθεί να ανακάμψει μετά την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Ο πρωθυπουργός Σιαοσί Σοβαλένι δήλωσε ότι δύο άνδρες βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα θετικοί στην covid-19 στην Νουκουαλόφα, πρωτεύουσα της Τόνγκα, και διευκρίνισε ότι αυτοί είχαν εργαστεί στο λιμάνι της πόλης, όπου φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια από όλο τον κόσμο μετά την καταστροφή της 15ης Ιανουαρίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση