Quantcast
09:03
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:03
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: «Θα φτάσουμε στα 8.800 κρούσματα ανά ημέρα και 80 θανάτους την εβδομάδα»

Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος / Φωτογραφία: Eurokinissi

04.01.2024
10:25
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2024 • 18:01
«Για αρκετά χρόνια ο κορονοϊός θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις»

Γύρω στα 8.800 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να φτάσουμε τις επόμενες ημέρες», εκτίμησε ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Τα Χριστούγεννα ήμασταν στα 5.800 ημερήσια κρούσματα», πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όταν έχουμε μεγάλη διασπορά αυξάνουμε τις πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με τον ιό, επομένως στις ευπαθείς ομάδες αυξάνεται η πιθανότητα για κρίσιμη νόσηση».

«Περιμένουμε αυξήσεις στις νοσηλείες και στους θανάτους, περίπου στους 78 με 80», ενώ σχετικά με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι καλό να κάνουν οι γονείς self test στα παιδιά για να είναι σίγουροι ότι έχουν χαμηλό ιικό φορτίο», ενώ σχετικά με τις μάσκες είπε:

«Η μάσκα είναι χρήσιμη, αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης του καθενός», τόνισε ο καθηγητής.

Βασιλακόπουλος: «Χρειάζεται νέο τείχος ανοσίας πριν από το επόμενο κύμα» – Τι είπε για την επιστροφή στα σχολεία

Κορύφωση στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται για το κύμα κορονοϊού εξαιτίας του οποίου χάνονται 50-60 άνθρωποι την εβδομάδα, «νούμερο τρομερό», όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Περισσότεροι εμβολιάζονται για γρίπη από την οποία έχουμε χάσει 5 ανθρώπους, παρά για κορονοϊό, ενώ οι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια αντί 130.000, τόνισε ο καθηγητής. Σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε τα παιδιά μας ξανά να φοράνε μάσκα και να μειώσουν την κοινωνικότητά τους, διότι οι παππούδες ή γιαγιάδες ή κάποιοι ενήλικοι δεν φορούν μάσκα για να προστατευτούν».

«Σε κρούσματα και εισαγωγές είμαστε λίγο παραπάνω από τις αντίστοιχες βδομάδες πέρυσι. Σε θνησιμότητα είμαστε λίγο λιγότερο. Τα λύματα, που είναι ένας πολύ ασφαλής δείκτης του τι πρόκειται να συμβεί σε 10 15 ημέρες, δείχνουν ότι υπάρχει πολύ αυξημένη κυκλοφορία κυρίως του κορονοϊού , που σημαίνει ότι έρχεται αύξηση τις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζω ότι αρκετοί θα εμβολιαστούν και θα προλάβουν το κακό και σιγά σιγά θα ξαναχτίσουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αυτό το κύμα, μέχρι να έρθει αν έρθει το επόμενο», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Για αρκετά χρόνια ο κορονοϊός θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις»

«Όλοι χαρήκαμε όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυξε τη λήξη της πανδημίας, αλλά από τον ενθουσιασμό μας ίσως να πήραμε και το λάθος μήνυμα. Φταίμε και εμείς οι επιστήμονες, που δεν πέρασαν το σωστό μήνυμα.

Όταν λήγει μια πανδημία, δεν εξαφανίζεται ένας ιός, παύει να είναι πανδημία, αλλά συνεχίζει ο ιός να είναι ενδημικός, που σημαίνει ότι ζει μαζί μας για αρκετό καιρό», είπε ο καθηγητής, επισημαίνοντας:

«Μπορεί για πολλά χρόνια να κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Όταν είμαστε σε μια φάση έξαρσης όπως τώρα, πρέπει να τροποποιούμε τη συμπεριφορά μας.

Οι άνθρωποι που κυρίως κινδυνεύουν είναι αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που πάσχουν από νοσήματα. Άρα, αν κάποιοι πρέπει υποχρεωτικά για το δικό τους καλό να φοράνε μάσκα, είναι αυτοί οι άνθρωποι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς ούτε αυτοί οι άνθρωποι δεν φοράνε μάσκα. Το πρόβλημα στους χώρους υγείας είναι να μην πάμε εμείς που είμαστε υγιείς και κολλήσουμε τους ευπαθείς συνανθρώπους μας. Εμείς οι γιατροί για παράδειγμα μέσα στα νοσοκομεία, όταν μπαίνουμε στους θαλάμους, πάντα φορούσαμε μάσκα για να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας, ενώ οι συγγενείς εκείνων που νοσηλεύονται δεν κάνουν το ίδιο».

«Δεν μπορούμε στην Ελλάδα, μια δημοκρατική χώρα να έχουμε μηχανισμό υποχρεωτικότητας. Χρειάζεται συναίνεση από τον πολίτη και λίγο λογική», πρόσθεσε.

«Οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 130.000 – 140.000 εμβολιασμούς, όταν οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που θα έπρεπε υποχρεωτικά για το καλό τους να έχουν εμβολιαστεί, είναι τουλάχιστον δύο εκατομμύρια και υπάρχει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν, τόνισε ο καθηγητής αντιπαραβάλλοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 19% των ενηλίκων έχουν ήδη εμβολιαστεί».

«Δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες εμβολιασμού»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιφυλάξεις πολλών για το εμβόλιο, ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος είπε ότι «έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως και σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Όλες τις πιθανές παρενέργειες τις ξέρουμε, είναι ήπιες, και όχι μακροχρόνιες. Είμαι εμβολιασμένος και ο γιος μου είναι δεκατριών ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί και αύριο θα κάνει κανονικά τον εμβολιασμό του», είπε ο καθηγητής.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση