17:36
14/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:36
14/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κορονοϊός: Πάνω από 300.000 τα ενεργά κρούσματα – Τι λένε οι ειδικοί για μάσκες, μέτρα και μετάδοση (βίντεο)

Τουρίστες στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τουρίστες στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» / Φωτογραφία: Eurokinissi

13.07.2022
09:15
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2022 • 11:50
Ο κορονοϊός είναι εδώ και οι ειδικοί μιλούν για τη πανδημία και τα αυξημένα κρούσματα

Ο κορονοϊός συνεχίζει να «χτυπά» στη χώρα και τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 315.000 όπως εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η διασπορά στην κοινότητα, όπως είπε ο καθηγητής θα φτάσει στην κορύφωσή της προς το τέλος αυτή της εβδομάδας. Ωστόσο η κορύφωση έχει ήδη σημειωθεί σε  τουριστικές περιοχές όπως Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη αλλά και στις τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες, με εξαίρεση το Ηράκλειο όπου συνεχίζεται η αύξηση, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα»

«Έχουμε δημιουργήσει τοπική ανοσία στα νησιά που ηγήθηκαν σε αυτό το κύμα», δήλωσε ο καθηγητής.

Από την άλλη ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι σε περιοχές όπως η Πιερία, η Ζάκυνθος, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Θάσος υπάρχει έντονη αυξητική τάση που δεν θα αποκλιμακωθεί στο επόμενο δεκαήμερο και καλό θα είναι, σημείωσε, να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ.

Καλύτερη θα είναι η κατάσταση τον Αύγουστο ειδικά, από τις 12 και μετά όπως ανέφερε ο καθηγητής, αλλά θα εξαρτηθεί από το πως θα διαχειριστούμε τις τουριστικές ροές από χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία όπου εκεί η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε γιατί παραμένει σημαντικό να μην μολυνθεί κάποιος με τον ιό παρότι έχει αρχίσει να επικρατεί το αίσθημα της «κούρασης» για την πανδημία: «Υπάρχει πραγματικά το αίσθημα της κούρασης και το αίσθημα ”να κολλήσω να τελειώνω”. Δυστυχώς δεν τελειώνουμε με το να κολλήσουμε, υπάρχει διαφυγή ανοσίας και με την Όμικρον μπορείς να ξανακολλήσεις. Ο ιός είναι μια συστημική φλεγμονή του οργανισμού που χτυπάει στα ευαίσθητα μας σημεία. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να μην κολλήσουμε».

 Καπραβέλος: «Πληρώνουμε τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα»

Για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα το τελευταίο διάστημα και την πίεση στο ΕΣΥ μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί» ο Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος χαρακτήρισε αναμενόμενη την πίεση στο ΕΣΥ «όταν αγνοείς την πανδημία», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πληρώνουμε τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα».

Χαρακτήρισε λάθος την μη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και τόνισε ότι όλη η Ευρώπη βράζει από κρούσματα κορονοϊού, με αποτέλεσμα στην χώρα να υπάρχουν πολλά εισαγόμενα κρούσματα.

«Παίζουμε με την ρώσικη ρουλέτα αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος και τόνισε ότι υπάρχει φόβος για το ενδεχόμενο να «ξεπηδήσουν» νέα στελέχη του κορονοϊού.

Υπογράμμισε ακόμα ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση από τους διεθνείς οργανισμούς για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και αναρωτήθηκε αν «πρέπει να γεμίσουν οι εντατικές και τα νεκροταφεία για να αφυπνιστούμε»

Σχετικά με τα εμβόλια, ανέφερε ότι ακόμα δεν έχουμε βρει το εμβόλιο που θα δίνει μια μόνιμη ανοσία, ωστόσο αυτά που ήδη έχουμε δίνουν μια προσωρινή προστασία, την οποία όμως, όπως είπε, δεν πρέπει να την υποτιμούμε.

Τόνισε ακόμα ότι η 4η δόση παρέχει προστασία για τους άνω των 60 ετών και ότι όσοι δεν την έχουν κάνει είναι απροστάτευτοι.

Σχετικά με τον νέο τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ είπε ότι αυτό δεν αλλάζει την ουσία, ωστόσο σημείωσε ότι έλλειψη καθημερινής ενημέρωσης μπορεί να είναι καταστροφική.

Θωμαΐδης: «Σταθεροποιητική τάση δείχνει η διασπορά στα λύματα – Μετά από δύο εβδομάδες η πτώση των κρουσμάτων»

Σταθεροποιητική τάση δείχνουν οι αναλύσεις στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι φτάσαμε στην κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος.

«Ελπίζουμε ότι (η διασπορά του ιού) θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για ακόμη μία – δύο εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια σταδιακή πτώση» τόνισε στην εκπομπή «Από τις Έξι» και στο δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο.

Σύμφωνα με τον ειδικό, στις περισσότερες πόλεις έχουμε ακόμα αυξητικές τάσεις, με μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα να παρατηρούνται στη Θεσσαλία και στη Θράκη.

Σχολιάζοντας την έξαρση των κρουσμάτων ο κ. Θωμαΐδης υπενθύμισε ότι πέρυσι, την ίδια εποχή, έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα με την μετάλλαξη Δέλτα.

«Αντίστοιχη είναι και φέτος η κατάσταση με δύο νέα στελέχη με δύο νέα στελέχη» είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον 5 επισήμανε ότι διαφεύγει της φυσικής ανοσίας που έχουμε αποκτήσει με τους εμβολιασμούς ή τη νόσηση, επομένως «με την έναρξη της κινητικότητας των ανθρώπων την τουριστική περίοδο και τη μη λήψη προστατευτικών μέτρων έγινε η διάδοση του ιού».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση