Στοιχεία για τους θανάτους από κορονοϊό σε όλους τους δήμους της χώρας, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μετά από αίτημα της βουλευτή του ΜέΡΑ25, Μαρίας Απατζίδη.
Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει τον αριθμό των συνολικών ληξιαρχικών πράξεων θανάτου ανά δήμο για το 2019,το 2020 και το 2021 αλλά και τον αριθμό των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου, λόγω Covid-19, ανά Δήμο για το 2020 και το 2021.
Σύμφωνα με αυτά, οι 10 δήμοι με τους περισσότερους θανάτους από Covid-19, συνολικά για τα δύο έτη, είναι:
- Δήμος Αθηναίων 1.404
- Δήμος Θεσσαλονίκης 1.032
- Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ι. Ρέντη 796
- Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου 749
- Δήμος Βόλου 476
- Δήμος Λαρισαίων 457
- Δήμος Κιλκίς 424
- Δήμος Κατερίνης 420
- Δήμος Πατρέων 359
- Δήμος Λαγκαδά 268
Δείτε αναλυτικά τους θανάτους ανά δήμο στο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών εδώ.
5,3 εκατ. ορφανά παιδιά άφησε πίσω του ο κορονοϊός
Περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια παιδιά έως 17 ετών, σε όλον τον κόσμο, έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα ή κηδεμόνα εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Στην Ελλάδα η μελέτη εκτιμά ότι τουλάχιστον 290 παιδιά έχουν βιώσει την απώλεια ενός γονέα ή και των δύο, αριθμός που αυξάνει στα 320 εάν συμπεριληφθούν και οι κηδεμόνες παππούδες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζούλιετ Άνγουιν του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου και τη δρα Σούζαν Χίλις του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child & Adolescent Health», κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να δώσει προτεραιότητα στο πρόβλημα της ορφάνιας λόγω πανδημίας.
Η επιπτώσεις του κορονοϊού στον κόσμο
Από την έναρξη της πανδημίας ο κορονοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο 5,82 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 192 χώρες του κόσμου, ενώ οι μολύνσεις υπολογίζονται συνολικά σε 413,74 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 75.000 άνθρωποι πέθαναν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες αισθάνονται πως ενδεχομένως αυτή η ευφορία της νίκης επί της Covid, ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός ίσως να αποτελεί μια «ενδημική αυταπάτη», όπως χαρακτηρίζουν την υπόθεση λαού και κυβερνήσεων πως η πανδημία βαίνει οριστικά προς το τέλος της. Σε κάθε περίπτωση, η μία μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη ανακοινώνουν την άρση μέτρων. Αντίστοιχα και η χώρα μας, προχωρά σταδιακά σε χαλάρωση σε μια σειρά από μέτρα.