Quantcast
07:26
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:26
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κορονοϊός: Πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχουν χάσει κάποιον γονέα – Στην Ελλάδα περίπου 300

Πατέρας με γιο / Φωτογραφία: Pixabay

Πατέρας με γιο / Φωτογραφία: Pixabay

25.02.2022
10:44
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2022 • 17:38
Τουλάχιστον 5,2 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο ήδη έχουν χάσει κάποιον γονέα λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια παιδιά έως 17 ετών, σε όλον τον κόσμο, έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα ή κηδεμόνα εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Στην Ελλάδα η μελέτη εκτιμά ότι τουλάχιστον 290 παιδιά έχουν βιώσει την απώλεια ενός γονέα ή και των δύο, αριθμός που αυξάνει στα 320 εάν συμπεριληφθούν και οι κηδεμόνες παππούδες.

Ποσοστό των ορφανών παιδιών

Εκτιμάται ότι από τα ορφανά το 14,6% είναι παιδιά ηλικίας έως τεσσάρων ετών, το 21,8% 5-9 ετών, ενώ η πλειονότητα (63,6% ή σχεδόν δύο στα τρία) είναι ηλικίας 10-17 ετών. Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των ορφανών είναι μεγαλύτεροι, καθώς η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή πριν «χτυπήσει» η Όμικρον. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως τον Ιανουάριο του 2022 περίπου 6,7 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει γονέα ή κηδεμόνα. Πάνω από τρία στα τέσσερα παιδιά (76,5%) έχουν χάσει τους πατέρες τους, ενώ το 23,5% τις μητέρες τους, καθώς ο κορονοϊός έπληξε δυασανάλογα τους άνδρες.

Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζούλιετ Άνγουιν του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου και τη δρα Σούζαν Χίλις του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child & Adolescent Health», κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να δώσει προτεραιότητα στο πρόβλημα της ορφάνιας λόγω πανδημίας. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι τα παιδιά που βίωσαν την απώλεια γονέα ή κηδεμόνα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για φτώχεια, εκμετάλλευση, σεξουαλική βία, κακοποίηση, μόλυνση από ιό HIV, ψυχικά προβλήματα και σοβαρό στρες, αλλά επίσης εμπλοκή σε συμμορίες και συμπεριφορά ακραίας βίας.

«Εκτιμούμε ότι για κάθε άνθρωπο που πεθαίνει λόγω του κορονοϊού, ένα παιδί μένει ορφανό ή χάνει τον κηδεμόνα του. Αυτό ισοδυναμεί με το ότι ένα παιδί κάθε έξι δευτερόλεπτα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο δυσκολιών σε όλη τη ζωή του, εκτός αν του παρασχεθεί έγκαιρη υποστήριξη. Συνεπώς, η υποστήριξη στα ορφανά παιδιά πρέπει άμεσα να ενσωματωθεί σε κάθε εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της Covid-19», δήλωσε η Χίλις.

Πριν την πανδημία περίπου 140 εκατομμύρια παιδιά ήταν ορφανά παγκοσμίως. «Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να μείνουν 5 εκατομμύρια παιδιά ορφανά λόγω του HIV/AIDS, ενώ ο ίδιος αριθμός παιδιών ορφάνεψε από κορονοϊό μέσα σε μόνο δύο χρόνια και μάλιστα αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν το τελευταίο κύμα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία θα αυξήσει περαιτέρω τον συνολικό αριθμό των ορφανών», δήλωσε η καθηγήτρια Λορέιν Σερ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).

Οι υπολογισμοί των ορφανών ανά κάτοικο του πληθυσμού δείχνουν ότι αναλογικά περισσότερο επλήγησαν το Περού και η Νότια Αφρική, με 8 και 7 ορφανά παιδιά ανά 1.000, αντίστοιχα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση