Quantcast
18:14
08/12/2022

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:14
08/12/2022
Please set Weather API key before using this widget.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Κιβωτός του Κόσμου»: Ξυλοκόπησαν τον 19χρονο που έκανε την καταγγελία, «απαντήσεις θα δώσει ο άνθρωπος που βρισκόταν στο τιμόνι» – 3 υποθέσεις παρενόχλησης

Ο πάτερ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, υπεύθυνοι της ΜΚΟ, «Κιβωτός του κόσμου»

Ο πάτερ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, υπεύθυνοι της ΜΚΟ, «Κιβωτός του κόσμου»

24.11.2022
22:41
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2022 • 7:37
Η «Κιβωτός του Κόσμου» βρίσκεται στο «στόχαστρο» των αρχών - Πληθαίνουν οι καταγγελίες

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τα όσα γίνονταν μέσα στις δομές της, την ώρα που στο «στόχαστρο» βρίσκονται τρεις περιπτώσεις πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Ο 19χρονος που έκανε πρώτος καταγγελία για όσα βίωσε στην ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» μίλησε την Πέμπτη, στον δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 Αντώνη Φουρλή.

«Αυτό που μου περιέγραψε ξεκάθαρα χαρακτηρίζεται ως σεξουαλική κακοποίηση, δεν είναι μια φορά, δεν είναι σε έναν χώρο» είπε ο δημοσιογράφος στο δελτίο του σταθμού και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Η είσοδος της δομής στην Ήπειρο, που διατηρεί η «Κιβωτός του κόσμου»
Η είσοδος της δομής στην Ήπειρο, που διατηρεί η «Κιβωτός του κόσμου»

«Δεν μπαίνουμε στην κλειδαρότρυπα να πούμε τι και πώς, αυτά θα τα δει η Δικαιοσύνη, μπορώ να συμπληρώσω ότι το παιδί αυτό έχει και φόβο συμπληρωματικά» συνέχισε και αποκάλυψε πως «όταν έκανε την καταγγελία του ξυλοκοπήθηκε στη μέση του δρόμου από ένα στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου».

Όπως είπε, ο ξυλοδαρμός έγινε «από ένα άτομο που είναι πάρα πολύ κοντά στον πάτερα Αντώνιο», υποστήριξε ο δημοσιογράφος αναφορικά με όσα του είπε ο 19χρονος.

«Απαντήσεις θα δώσει μόνο αυτός που στεκόταν στο τιμόνι της Κιβωτού του Κόσμου», είπε ο Φουρλής σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για τον ποιον καταγγέλλει ο 19χρονος.

Καταγγελία 18χρονης: «Είδα τον πάτερ να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό»

Μια 18χρονη μίλησε τις τελευταίες ώρες για τις συνθήκες στις δομές και ανέφερε ότι έχει δει τον 19χρονο να παρενοχλείται σεξουαλικά από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΚΟ, «Κιβωτός του κόσμου», καθώς εκείνος έβαλε το χέρι του μέσα στο μαγιό του νεαρού, μια φορά που είχαν πάει στη θάλασσα.

«Είδα τον πάτερ στη θάλασσα. Ο … να πιάνει τον … και να τον πετάει σαν παιχνίδι. Στο σημείο που τον έπιανε τού είχε βάλει το χέρι μέσα από το μαγιό. Το έχω δει με τα μάτια μου», είπε η 18χρονη Χριστίνα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Καταγγελία για τη Κιβωτό του Κόσμου
Η Κιβωτός του Κόσμου / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο 19χρονος την πλησίασε κάποια στιγμή και της εξομολογήθηκε ό,τι συνέβη, όμως ζήτησε να μείνει μεταξύ τους και να μην μιλήσει πουθενά.

Παράλληλα, ανέφερε πως «ζητούσε από τον… άσχημα πράγματα. Να του βάλει και να του βγάλει τα παπούτσια, να του βάλει να φάει, να σηκώνει βαλίτσες. Μόνο ο…, κανένα άλλο παιδί. Τον 19χρονο τον έπαιρνε παντού μαζί του. Καλαμάτα, Χίο, Ήπειρο, σε όποιο ταξίδι πήγαινε ήταν κι ο 19χρονος».

Αρνείται τα πάντα ο πατέρας Αντώνιος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Mega», ο πατέρας Αντώνιος αρνείται τα πάντα γύρω από σεξουαλικές και άλλες κακοποιήσεις που έχουν συνδεθεί με το πρόσωπό του, λέγοντας ότι αυτές οι πρακτικές δεν υπήρχαν στις δομές.

Ωστόσο, δεν κάνει λόγο για άλλα στελέχη της ΜΚΟ, «Κιβωτός του κόσμου» και αφήνει στον «αέρα» το ενδεχόμενο εργαζόμενοι των δομών να έχουν ίσως προχωρήσει σε τέτοια περιστατικά.

Το κτίριο που στεγάζεται η «Κιβωτός του Κόσμου»
Το κτίριο που στεγάζεται η «Κιβωτός του Κόσμου» / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Όσον αφορά τα οικονομικά, η πλευρά του πατέρα Αντώνιου αναφέρει ότι στην κατοχή του δεν υπάρχουν ούτε πολυτελή αυτοκίνητα, ούτε πολυτελή ακίνητα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι στο ενδεχόμενο άνοιγμα των λογαριασμών, θα βρεθούν μόνο ποσά από μισθοδοσίες.

Ενδείξεις για 3 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρας Αντώνιος φέρεται να έχει ενημερώσει την εισαγγελία ότι είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης, ως «απάντηση» προφανώς στα δημοσιεύματα που τον ήθελαν εξαφανισμένο, συμβουλευόμενος μάλιστα και τρεις δικηγόρους για τις επόμενες κινήσεις τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, προέκυψαν, σύμφωνα με πληροφορίες ενδείξεις για τρεις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που φιλοξενούνται έως σήμερα σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» ή φιλοξενήθηκαν τα προηγούμενα έτη.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Απόρρητοι φάκελοι παιδιών

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι δυο εισαγγελείς προτίθενται να ζητήσουν να τους αποσταλούν οι απόρρητοι φάκελοι παιδιών που φιλοξενούσε η «Κιβωτός του κόσμου», στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται αναφορές κοινωνικών λειτουργών για κακοποίησή τους.

Η «Κιβωτός του Κόσμου»
Η «Κιβωτός του Κόσμου» / Φωτογραφία: Eurokinissi

Σήμερα, εξάλλου, στο εισαγγελικό γραφείο κατάθεση έδωσαν δυο παιδαγωγοί, πρώην εργαζόμενοι σε δομές της ΜΚΟ, «Κιβωτός του κόσμου», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσωπα από το περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου ενημέρωσαν την εισαγγελία ότι ο ιερέας είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

«Κιβωτός του Κόσμου»: «Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της δομής

Εκτός από τις καταγγελίες που έρχονται «βροχή» για τις κακοποιήσεις, τόσο από πρώην τρόφιμους της οργάνωσης, όσο και από εργαζομένους, εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.

Ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο οικονομικός εισαγγελέας αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της ΜΚΟ, «Κιβωτός του κόσμου». Μία ΜΚΟ με δύο ουσιαστικά μετόχους, τη γυναίκα του πατέρα Αντώνιου και την μητέρα του. Το 50% το κατέχει η σύζυγος και το άλλο 50% η 86χρονη μητέρα του πατέρα Αντώνη.

Ο τζίρος της δομής φαίνεται να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο εισαγγελέας αρμόδιος για το «μαύρο χρήμα» ερευνά τα 89 εκατομμύρια που ήταν οι δωρεές και οι χορηγίες που δίνονταν στην Κιβωτό του κόσμου, τα τελευταία 8 – 10 χρόνια.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση