Quantcast
15:03
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:03
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καστοριά: Καφέ αρκούδα εγκατέλειψε 2 νεογέννητα αρκουδάκια σε χωράφι – Ενοχλήθηκε όταν ο ιδιοκτήτης ξεκίνησε όργωμα (βίντεο)

Ένα από τα δύο αρκουδάκια που βρέθηκαν σε χωράφι στην Καστοριά

Ένα από τα δύο αρκουδάκια που βρέθηκαν σε χωράφι στην Καστοριά

22.02.2023
19:00
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2023 • 23:02
Τα νεογέννητα αρκουδάκια βρέθηκαν απροστάτευτα στο σημείο

Δυο νεογέννητα αρκουδάκια, μόλις 10 ημέρων εντοπίστηκαν εγκαταλειμμένα σε χωράφι στην Καστοριά.

Μοναδικές φωτογραφίες με αρκουδάκια μόλις 10 ημερών είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Μία αρκούδα είχε κάνει τη φωλιά της και μόλις είχε γεννήσει, όταν ο ιδιοκτήτης άρχισε να οργώνει το χωράφι του. Η μητέρα αρκούδα φαίνεται πως ενοχλήθηκε με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τη φωλιά της.

Αυτό το γεγονός κινητοποίησε τις οργανώσεις «Αρκτούρος», «Καλλιστώ» αλλά και το υπουργείο. Αμέσως οι φορείς έσπευσαν στο σημείο, απέκλεισαν την περιοχή και έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η αρκούδα θα επιστρέψει στα μωρά της.

Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να τα αναλάβει ο Αρκτούρος και να μεγαλώσουν και να ζήσουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, να τρέφονται με μπιμπερό και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η μητέρα αρκούδα ωστόσο επέστρεψε και βρήκε τα μωρά της.

Νέες αρκούδες γεννούν τα αρκουδάκια τους κοντά στα σπίτια

Ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων «Εταιρείας προστασίας περιβάλλοντος Καστοριάς», Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό.

«Το περιστατικό έγινε σε οικισμό πριν μπούμε στην πόλη της Καστοριάς, σε απόσταση 300 μέτρων από τον οικισμό» είπε.

«Είναι ένα φαινόμενο που πολλές φορές αντιμετωπίζουν οι νεαρές αρκούδες, να πηγαίνουν να γεννούν κοντά σε οικισμούς, για τους λόγους ότι περνώντας τα αρσενικά εάν είναι μέσα στο δάσος, μπορεί να σκοτώσουν τα θηλυκά και να ξαναζευγαρώσουν, αφήνοντας τους δικούς τους απογόνους», είπε αρχικά.

Ο καιρός αποτελεί εμπόδιο για τις αρκούδες στην Πίνδο
Αρκούδα στο Νυμφαίο / Φωτογραφία: EUROKINISSI

«Έτσι η αρκούδα πήγε να γεννήσει κοντά σε οικισμό, ο άνθρωπος πήγε να καθαρίσει το χωράφι του και χάλασε τη φωλιά της αρκούδας» συνέχισε.

«Μάλιστα ο άνθρωπος μού είπε, επειδή εγώ έβγαλα τις φωτογραφίες, ότι δεν είδε καθόλου την αρκούδα, η τσάπα πήγε μισό μέτρο από την αρκούδα και σηκώθηκε. Συνήθως όταν είναι νεογέννητα τα μωρά της, η αρκούδα δεν σηκώνεται καθόλου», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σταματούν οι εργασίες στο χωράφι για να μεγαλώσουν τα αρκουδάκια

Για την παύση των αγροτικών εργασιών στο χωράφι δήλωσε πως: «Για έναν με ενάμιση μήνα δεν θα γίνουν εργασίες στο εν λόγω χωράφι, ωσότου να σηκωθούν τα μωρά και να περπατήσουν να φύγουν μόνα τους ασφαλή από τον χώρο».

«Εμείς είμαστε συνεχώς στην περιοχή. είναι επιλογή του ζώου να φύγει, απλά είναι πάρα πολύ μωρά τα αρκουδάκια, και το ζώο καταλαβαίνει ότι δεν έχει ασφάλεια για τα μικρά του. Εάν αρχίσουν λίγο να περπατάνε, θα φύγουν. Το φυσιολογικό είναι να ζήσουν εκεί. Μόνο εάν η μητέρα δεν εμφανιζόταν θα τα έπαιρνε ο Αρκτούρος» πρόσθεσε.

Η καφέ αρκούδα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «Αρκτούρος», η καφέ αρκούδα κατέχει την ευρύτερη κατανομή παγκοσμίως από όλα τα άλλα είδη αρκούδας. Μέχρι πρόσφατα απαντιόταν στη βόρεια Αμερική, στο βόρειο Μεξικό, την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική.

Σήμερα όμως, κατοικεί μόνο στη βορειοδυτική βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ασίας.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 450 – 500 περίπου άτομα. Ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου ενώ ο άλλος στην οροσειρά της Ροδόπης.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται σταθερές ενδείξεις για παρουσία αρκούδας στον άξονα Βόρα-Ολύμπου και στη Στερεά Ελλάδα μέχρι και την ορεινή Ναυπακτία. Περιοχές που τα τελευταία 70 χρόνια δεν υπήρχε καμία καταγραφή.

Λαθροθηρία κι εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι οι δυο κυριότεροι κίνδυνοι για το άγριο ζώο. Και τα δύο οδηγούν σε θανάτωση του ζώου.

Κατακερματισμός κι απώλεια του βιότοπου της, αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα μείωσης του πληθυσμούτους.

Η κυριότερη αιτία γι’ αυτό είναι η ανθρώπινη παρέμβαση με την κατασκευή μεγάλων οδικών έργων, η αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων, η παράνομη υλοτομία, οι πυρκαγιές, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φραγμάτων.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι από το 2003 έχουν σκοτωθεί περισσότερες από 50 αρκούδες σε τροχαία ατυχήματα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση