Quantcast
12:14
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:14
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καπραβέλος: «Τον Σεπτέμβριο περιμένουμε το 7ο κύμα πανδημίας» – Γκάγκα: «Σύσταση να κάνουμε όλοι προφυλακτικό εμβόλιο» (βίντεο)

Κόσμος στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κόσμος στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

30.08.2022
10:30
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2022 • 13:34
7ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι προ των πυλών

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και στο 7ο κύμα που έρχεται τον χειμώνα, αναφέρθηκε ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Open.

«Τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ είναι καλύτερα, άφησε όμως πίσω του 2.000 νεκρούς τον Ιούλιο και Αύγουστο» είπε μεταξύ άλλων ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου.

Ο Νίκος Καπραβέλος παρομοίωσε την πανδημία του κορονοϊού με πόλεμο, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. «Η ανθρωπότητα στο πέρασμα των αιώνων έχει τρεις θανάσιμους εχθρούς: τον λιμό, την πείνα και τον πόλεμο. Και οι τρεις είναι πολύ κοντά μας. Κλείνει το καλοκαίρι με ένα 6ο κύμα, τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ είναι καλύτερα, άφησε όμως πίσω του 2.000 νεκρούς τον Ιούλιο και Αύγουστο, δεν είναι λίγοι», είπε αρχικά.

«Είναι ένας πόλεμος. Το κέντρο βάρους των συνεπειών της πανδημίας έχει μετατοπιστεί στους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα» πρόσθεσε μιλώντας στο Open.
Δύο προϋποθέσεις για να ελεγχθεί το 7ο κύμα της πανδημίας

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, «είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα, χειμωνιάτικο» και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μην εγκαταλείψουμε τα υγειονομικά μέτρα και επίσης να ενισχυθεί η εμβολιαστική καμπάνια. «Το 7ο κύμα έρχεται τον χειμώνα, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να είναι ελεγχόμενο: η πρώτη να μην εγκαταλείψουμε τα υγειονομικά μέτρα. Η δεύτερη είναι ότι είμαστε απροστάτευτοι, δεν υπάρχει η εμβολιαστική καμπάνια. Έχουμε χαλάρωση υπερβολική που την πληρώνουμε. Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα για να αποτρέψουμε τις συνέπειες. Να δούμε ένα χειμώνα καλύτερο από τον προηγούμενο», σημείωσε.

Όπως είπε κάποια μέτρα πρέπει να παραμείνουν και να εφαρμοστούν. «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ένα self test, με ένα rapid, να παραμείνουν οι μάσκες στους κλειστούς χώρους, στα μέσα μεταφοράς».

Γκάγκα: «Σύσταση να κάνουμε όλοι προφυλακτικό εμβόλιο»

Σχετικά με το ποιοι πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, η Μίνα Γκάκα απάντησε πως «η σύσταση είναι πως πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 5 ετών, όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η σύσταση θα είναι να κάνουμε όλοι προφυλακτικό εμβόλιο, καθώς το φθινόπωρο αρχίζουμε να συγχρωτιζόμαστε  σε κλειστούς χώρους».

«Στην Ελλάδα, τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί μαζί με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει (σημ: είναι αθροιστικά πάνω από 11 εκατομμύρια), δείχνουν ότι ουσιαστικά είμαστε όλοι ανοσοποιημένοι, αλλά είναι καλό να είμαστε προφυλαγμένοι με ακόμη μια δόση εμβολίου», είπε η Υφυπουργός Υγείας.

Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στις κινήσεις αύξησης του προσωπικού του ΕΣΥ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως 12.000 γιατροί ενίσχυσαν τα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας, ενώ για 4.000 θέσεις νοσηλευτών έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και πρόκειται να ενισχύσουν άμεσα τις δομές υγείας, ενώ ανέφερε πως επίκεινται και άλλες προσλήψεις.

Για τον «Προσωπικό Γιατρό»

Οι γιατροί δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για τον θεσμό του «Προσωπικού Γιατρού», εκτίμησε η κ. Γκάγκα, λέγοντας πως αυτό το αντελήφθη και από πρόσφατες συζητήσεις της για το θέμα.

«Πρέπει να γίνει ακόμη καλύτερη ενημέρωση στους γιατρούς, γιατί υπάρχει μια ασάφεια στο τι έχουν καταλάβει οι γιατροί. Το μέτρο αφορά πολλές ειδικότητες. Ο γιατρός μπορεί να επιλέξει αν δεν θέλει να έχει 2.000 ασθενείς, να επιλέξει πόσες ώρες θα δουλεύει, αν θέλει να δουλεύει πχ. τρεις ώρες», είπε η κ. Γκάγκα.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη παρεμβάσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, «εκεί όπου ο άρρωστος πονάει περισσότερο», όπως είπε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση