03:31
16/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:31
16/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κακοκαιρία Daniel: Τα πάντα στο «φως» – Έρευνα του Αρείου Πάγου σε Περιφέρειες και Δήμους για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Ο Άρειος Πάγος / Φωτογραφία: Eurokinisi

Ο Άρειος Πάγος / Φωτογραφία: Eurokinisi

13.09.2023
22:47
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2023 • 7:24
Παρέμβαση εισαγγελέα για τα όσα συνέβησαν μετά την κακοκαιρία Daniel

Τεράστιες καταστροφές έχουν συμβεί στη Θεσσαλία και όχι μόνο από την κακοκαιρία Daniel. Μία εβδομάδα μετά από τις καταιγίδες και οι πολίτες ζουν ακόμη τραγικές στιγμές.

Ένας πατέρας παραδίδει το βρέφος του σε έναν πυροσβέστη. Τα πάντα είναι πλημμυρισμένα. Στο βάθος ακούγονται τα κλάματα της μητέρας.

Ο άνδρας της ΕΜΑΚ διασχίσει τα νερά και κρατάει με απίστευτη προσήλωση το μωρό, ενώ στο πρόσωπό του έχει σχηματιστεί ένα μικρό χαμόγελο.

Με μια κρυφή συγκίνηση δίνει το μωρό στην αγκαλιά της μητέρας του, η οποία δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα της, ενώ στο πλευρό της έχει και το μεγαλύτερο παιδί της.

«Μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους βλέπουμε τις οικογένειες μας, τους δικούς μας ανθρώπους, είναι ανθρώπινο δε μπορούμε να το βγάλουμε αυτό από μέσα μας. Από την πρώτη στιγμή όλοι οι συνάδελφοι, όλο το πυροσβεστικό σώμα, είναι δίπλα στους πολίτες παρόλο που δεν έχουμε κοιμηθεί καθόλου, δεν έχουμε ξεκουραστεί», δήλωσε ο Πασχάλης Δρούμπουρας, πυροσβέστης 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας.

Ένας πεζοναύτης πιστός στο καθήκον και στον όρκο που έδωσε ξαπλώνει στο λασπωμένο έδαφος για να περάσει από πάνω του μια ηλικιωμένη γυναίκα, να βγει με ασφάλεια μία από την βάρκα. Είχαν προηγηθεί άλλοι τρεις για τους οποίους μετέτρεψε το σώμα του σε γέφυρα για να τους βοηθήσει.

Ουρλιαχτά παιδιών ακούγονται μέσα από μια βάρκα σε πυλωτή πολυκατοικία, διασώστες απεγκλωβίζουν ανθρώπους μέσα από το ίδιο τους το σπίτι. Βγάζουν ακόμη ένα αγόρι και το ανεβάζουν στην βάρκα.

Δεν μπορούν να καταλάβουν με το παιδικό τους μυαλό τι συμβαίνει.

Εικόνες που σφίγγουν το στομάχι και αβίαστα όλοι ρωτούν «γιατί;».

Απαντήσεις ζητά η εισαγγελέας για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel

Εξονυχιστική έρευνα για τα αίτια και τις ευθύνες περιφέρειας και δήμων ζητά με παρέμβαση της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Στην παραγγελία της ζητά να διερευνηθεί τι έκαναν οι αρχές για να προστατεύσουν τους πολίτες, αν διατέθηκαν για τους σκοπούς που έπρεπε τα λεφτά για τα αντιπλημμυρικά έργα, αν έχουν καθυστερήσει κι αν ναι γιατί ; Πως συγκεκριμένα έργα που έγιναν μετά τον Ιανό τα πήρε το νερό στην πρόσφατη θεομηνία;

Που πήγαν τα λεφτά των αντιπλημμυρικών έργων;

Η φονική κακοκαιρία αποκάλυψε, με τραγικό τρόπο, την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία, παρά την ηχηρή προειδοποίηση του «Ιανού». Η εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν ισχύει ότι από τα εκατ. ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας».

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά να ερευνηθεί για ποιο λόγο τρία χρόνια μετά το σαρωτικό πέρασμα του Ιανού, δεν έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην δεύτερη φάση. Οι καταστροφές που προκάλεσε η υπερχείλιση είναι τεράστιες.

Πού έστρεψαν τα νερά στη Θεσσαλία;

Από τις εισαγγελικές αρχές ζητείται να εξεταστεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι υπήρξε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατευτεί από την πλημμύρα ο Δήμος Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκεπαστούν κάτω από τα νερό τα χωριά του κάμπου.

Πριν από μερικούς μήνες είχαν δρομολογηθεί διορθωτικά έργα στον ποταμό Καράμπαλη σε μήκος έξι χιλιομέτρων. Τα έργα δεν έγιναν ποτέ, με αποτέλεσμα το ανάχωμα να μην αντέξει και να σπάσει στο ύψος του οικισμού Μαυρίκα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί συγκεκριμένα αδικήματα όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση