17:38
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:38
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καμπανάκι Τσιόδρα για κορονοϊό: «Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε μία νέα μετάλλαξη»

O Σωτήρης Τσιόδρας /Φωτογραφία: Eurokinissi

O Σωτήρης Τσιόδρας /Φωτογραφία: Eurokinissi

21.03.2022
14:43
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2022 • 17:26
Στην πιθανότητα να υπάρξει νέα μετάλλαξη του κορονοϊού αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, φέρνοντας ως  παράδειγμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, η οποία δεν αποκλείεται όπως είπε, να επηρεάσει την πανδημία

Για ακόμη μία φορά ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να προειδοποιήσει πως ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ και δεν έχουμε ξεμπερδέψει, καθώς δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα μία νέα μετάλλαξη του.

Σε συνέδριο σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μίλησε ο κ.  Τσιόδρας, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η εκδήλωση του ΕΚΠΑ για το κοινό, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού, έγινε Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη κι άλλων επιστημόνων.

«Μπορεί να έρθει η μετάλλαξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν στην πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεω του κορονοϊού στο μέλλον, μετά την Όμικρον και Όμικρον 2 εποχή. Η καθηγήτρια Eπιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου επισήμανε πως οι νέες παραλλαγές είναι ακόμη πιθανές λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Σχετικά με μια νέα μετάλλαξη, αυτή δεν αποκλείεται. Μπορεί αν προκύψει από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, με τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Στην Κίνα, επίσης, βλέπουμε αύξηση πάλι της διασποράς κι αυτό είναι ενδεικτικό, επειδή εκεί υπάρχει μεγάλος πληθυσμός», σημείωσε η κα Λάγιου και πρόσθεσε πως αυτή η πανδημία έχει αποδείξει πως δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις.

Στην πιθανότητα να υπάρξει νέα μετάλλαξη του κορονοϊού αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, φέρνοντας ως  παράδειγμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, η οποία δεν αποκλείεται όπως είπε, να επηρεάσει την πανδημία.

«Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό, για την εμφάνιση νέων παραλλαγών», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Έχουμε νέο κύμα με τη μετάλλαξη Όμικρον 2»

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε στη νέα παραλλαγή Όμικρον και την υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Η Όμικρον 2 έχει φέρει ένα νέο κύμα «ή κυματάκι, αν θέλετε», όπως είπε, το οποίο αποτυπώνεται με αύξηση κρουσμάτων:

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία υπερισχύει της Όμικρον γιατί είναι πιο μεταδοτική, αν και μοιάζει με το πρώτο στέλεχος στη νοσηρότητα. Οι νοσηλείες μένουν σταθερές, όμως, τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια μικρή αύξηση. Η Όμικρον ξέρουμε ότι έχει χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου. Θεωρούμε ότι θα είμαστε σε ένα πλατό τις επόμενες μέρες από άποψη κρουσμάτων», ανέφερε.

Ο αν. καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε πως το στέλεχος Όμικρον 2 είναι πιο μολυσματικό από το Όμικρον 1 καθώς ο ιός «έχει βρει κάποιους νέους εξελικτικούς δρόμους κι αυτό συμβάλει την αύξησή του και την επέκτασή του», τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι και η Όμικρον 2 δεν οδηγεί σε νοσηλείες, βαριές νοσηλείες και θανάτους. «Τα άτομα που νοσηλεύονται, όμως, με σοβαρή έκβαση είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με αυξημένη νοσηρότητα», σημείωσε.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, πρόσθεσε πως οι νοσηλείες -ακόμη και με την Όμικρον- δεν είναι αμελητέες, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων: «100 χιλιάδες νοσηλείες μετρά σήμερα η Μεγάλη Βρετανία. Η Όμικρον δεν είναι αμελητέα, οδηγεί σε νοσηλείες», προειδοποίησε.

Πότε θα γίνει άρση των μέτρων

Αλλαγές στην επιδημιολογική επιτήρηση προανήγγειλε για τη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Όπως είπε σταδιακά θα σταματήσουμε να θεωρούμε αξιόπιστο δείκτη τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς η παραλλαγή Όμικρον έχει φέρει νέα δεδομένα.

«Θα φύγουμε σιγά -σιγά από τον δείκτη του αριθμού των κρουσμάτων. Θα εστιάζουμε σιγά σιγά για την επιτήρησή μας στους σκληρούς δείκτες: νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Το testing έχει αλλάξει παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη. Γίνονται λιγότερα test και εστιάζονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα κρούσματα δεν θα αποτελούν δείκτη της πανδημίας. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς τις οδηγίες του ΕCDC. Θα ελέγχουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων», ανέφερε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής τόνισε πως το εμβόλιο είναι το όπλο μας για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

«Σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις το εμβόλιο αποτελεί το πιο βασικό μέτρο προστασίας. Τα Χριστούγεννα μας προφύλαξαν οι εμβολιασμοί και στα σχολεία έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Μέτρα όπως η χρήση μάσκας μας προφυλάσσουν και δεν θα πρέπει να τα εγκαταλείψουμε ακόμα», τόνισε.

«Για την ηπιότερη διάδοση, πρέπει να περάσουμε από την επιβολή μέτρων στην προσωπική ευθύνη»

Η καθηγήτρια κα. Παγώνα Λάγιου πρόσθεσε πως βρισκόμαστε σε μία φάση της πανδημίας, που έχουμε ένα στέλεχος εξαιρετικά μεταδοτικό: «Το να πετύχουμε μηδέν κρούσματα είναι δύσκολο. Αλλά για την ηπιότερη διάδοση της νόσου, πρέπει να περάσουμε από την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην προσωπική ευθύνη. Έχουμε όλοι εκπαιδευτεί, ας πάρουμε αποφάσεις για την προστασία του εαυτού μας», είπε.

«Καταλυτικά για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα», πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ως προς τις μάσκες στα σχολεία και γενικότερα την κατάργησή τους στον ευρύ πληθυσμό, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρίζα Τσολιά, είπε πως η κατάργησή τους θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Σίγουρα το φθινόπωρο θα μπορούμε να μην έχουμε μάσκες στα σχολεία, αλλά μέχρι τότε δεν θα τις αποφύγουμε», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια κα. Λάγιου πρόσθεσε πως «αν μου λέγατε σήμερα να βγάλουμε τις μάσκες από τα σχολεία θα έλεγα όχι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε προφυλάσσοντας τους πιο ευάλωτους και αδύναμους», είπε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση