Quantcast
13:24
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:24
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ηγουμενίτσα: Ψαράδες «έπεσαν στα δίχτυα» του λιμενικού για παράνομη αλίευση ψωλιάγκου – Το «αγγούρι της θάλασσας» που πωλείται ως και 1.000 ευρώ το κιλό

Αγγούρι της θάλασσας, ή ολοθούριος ή ψωλιάγκος

Αγγούρι της θάλασσας, ή ολοθούριος ή ψωλιάγκος

31.03.2023
17:50
Το αγγούρι της θάλασσας πωλείται στο εξωτερικό για 1.000 και 3.000 ευρώ το κιλό

Άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν βάρκα στην Ηγουμενίτσα, ανοιχτά στη θάλασσα, η οποία ψάρευε ολοθούριους, δηλαδή αγγούρι της θάλασσας χωρίς να έχει άδεια.

Όπως σημειώνει το Λιμενικό, σύμφωνα με το epirouspost, κατασχέθηκαν τα αλιεύματα, τα οποία στη συνέχεια ποντίστηκαν στη θάλασσα, ενώ κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Γιατί είναι τόσο πολύτιμο το αγγούρι της θάλασσας

Τα Ολοθούρια, ή Ολοθουροειδή, (Holothuroidea), είναι ομοταξία θαλάσσιων Εχινόδερμων με μακρύ σώμα. Απαντώνται στις θερμές και στις εύκρατες θάλασσες. Είναι περισσότερο γνωστά με την κοινή ονομασία αγγούρια της θάλασσας εξαιτίας του σχήματός τους, που θυμίζει το ομώνυμο λαχανικό.

Ο ψωλιάγκος ή ολοθούριο -όπως ονομάζεται επιστημονικά- κοστίζει περισσότερο από το βάρος του σε χρυσάφι. Ο λόγος του είναι απλός: Οι Κινέζοι το θεωρούν έναν εκλεκτό μεζέ και τα ακριβά εστιατόρια της Ασίας πληρώνουν αδρά για να το έχουν στο μενού τους.

Συνήθως, τα «αγγούρια της θάλασσας» προσφέρονται αποξηραμένα σε ξύλινες συσκευασίες πολυτελείας σε κινεζικά ντελικατέσεν. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Business Insider, υπάρχουν περίπου 1.250 είδη ψωλιάγκων στον κόσμο, ενώ αυτός της Ιαπωνίας θεωρείται ο κορυφαίος.

Από το 1996 έως και το 2011, ο αριθμός των χωρών που εξάγουν το συγκεκριμένο προϊόν αυξήθηκε από 35 σε 83.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Γιουκατάν του Μεξικό, οι δύτες έχουν δει σημαντική μείωση της συγκομιδής τους κατά 95%, μεταξύ 2012 και 2014, πράγμα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα καταστροφικό, από πολλές πλευρές.

Πρώτον επειδή όσα περισσότερα «αγγούρια της θάλασσας» αλιεύονται, τόσο πιο σπάνια και πιο ακριβά γίνονται. Η μέση τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 17% σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2011 και 2016.

Απαγορεύεται η αλίευση στην Ελλάδα;

Η αλίευση του είδους που βρίσκεται υπό εξαφάνιση δεν είναι παράνομη – βάσει συγκεκριμένων διατάξεων όμως σε άλλες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης ή και αλλού.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται η αλίευση, η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η μεταφορά, η αποθήκευση, η έκθεση με σκοπό την πώληση, η διάθεση προς πώληση και η εμπορία των συλλεγόμενων ατόμων των ειδών του γένους Holothuria spp (κοινών ολοθούριων) με νωπό βάρος κατά την αλίευση μικρότερο των εκατόν ογδόντα (180) γραμμαρίων.

Τα αγγούρια της θάλασσας που κατασχέθηκαν
Τα αγγούρια της θάλασσας που κατασχέθηκαν / Φωτογραφία: Open

Επιπλέον, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός αλιευόμενων ατόμων ανά σκάφος και ανά ημέρα, για όσους διαθέτουν άδεια, ανέρχεται σε τετρακόσια (400), ανεξαρτήτως αριθμού αλιευτικών ταξιδιών, είτε πρόκειται για τη συλλογή του για χρήση ως δόλωμα, είτε για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η αλίευση του ολοθούριου επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και από την 1η Νοέμβρη, ως και την 30η Απριλίου, όχι κοντά σε λιμάνια και σε σημεία όπου υπάρχουν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειες.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού στην Ηγουμενίτσα

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας, από περιπολικό σκάφος του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. εντοπίστηκε, επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Ηγουμενίτσας, να αλιεύει το είδος ”ΟΛΟΘΟΥΡΙΟ”, χωρίς να διαθέτει την ειδική άδεια αλίευσης.

Συγκεκριμένα, είχαν αλιευθεί τριακόσια έντεκα (311) άτομα ολοθούριων, με χρήση μη επιτρεπόμενου για το συγκεκριμένο είδος αλιευτικού εργαλείου (αργαλειός).

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, κατασχέθηκαν τα αλιεύματα, τα οποία στη συνέχεια ποντίστηκαν στη θάλασσα, ενώ κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση