15:09
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:09
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εξώδικο στο ΑΣΕΠ στέλνουν 130 υποψήφιοι – Καταγγέλλουν παρατυπίες στον διαγωνισμό, ζητούν επανάληψη της διεξαγωγής του

Άνδρας κατά τη διάρκεια εξετάσεων / Φωτογραφία: Unsplash

Άνδρας κατά τη διάρκεια εξετάσεων / Φωτογραφία: Unsplash

24.03.2023
22:42
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2023 • 11:19
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον πρώτο διαγωνισμό ΑΣΕΠ έπειτα από αρκετά χρόνια

Εξώδικο προς τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ αποστέλλουν περισσότεροι από 130 υποψήφιοι, οι οποίοι διαγωνίστηκαν πριν από μερικές ημέρες στον πρώτο διαγωνισμό που προκήρυξε η κυβέρνηση έπειτα από χρόνια.

Από την πρώτη μέρα, χιλιάδες διαγωνιζόμενοι διαπίστωσαν σωρεία παραλείψεων, όπως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, που έφτανε ως και δύο ώρες, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά και την ανοχή εξεταστικών κέντρων που επέτρεπαν τα κινητά εντός της αιθούσης.

Το κτίριο του ΑΣΕΠ
Το κτίριο του ΑΣΕΠ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ σύμφωνα με την προκήρυξη 2Γ/2022 που αφορά τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα.

Εξώδικο στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ

Σήμερα, περισσότεροι από 130 υποψήφιοι του ΑΣΕΠ, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού διαπίστωσαν δυσλειτουργίες που κατά τη γνώμη τους θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της διαδικασίας, απέστειλαν εξώδικο μέσω του δικηγόρου τους την Παρασκευή (24/03) προς το γραφείο προέδρου του ΑΣΕΠ, το οποίο κοινοποιείται, μάλιστα, και στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Οι υποψήφιοι επισημαίνουν στο εξώδικό τους πως «ο διαγωνισμός δεν έλαβε χώρα σε συνθήκες ισότητας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας για όλους τους διαγωνιζόμενους κάτι που οδηγεί αναπόδραστα σε καταστρατήγηση, φαλκίδευση και παραβίαση της αξιοκρατίας».

Οι ίδιοι σημειώνουν, επίσης, πως «οι πλημμέλειες είναι ουσιώδεις και δεν επιδέχονται απλή συμπλήρωση ή διόρθωση», επομένως «επιβάλλεται να ακυρωθεί και να επαναληφθεί ο διαγωνισμός».

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ /Φωτογραφία: Eurokinissi

Επισημαίνεται ότι ενώ η προγραμματισμένη ώρα έναρξης του διαγωνισμού ήταν στις 09.00 σε ορισμένα κέντρα η εξέταση ξεκίνησε ακόμα και μετά τις 11:00.

Ακόμη, ένα από τα ουσιαστικά προβλήματα που προέκυψε, ήταν στα θέματα του αριθμητικού συλλογισμού λόγω κακής εκτύπωσης.

Συγκεκριμένα, 17 ερωτήσεις δεν είχαν την απαραίτητη σκίαση που υποδείκνυε τον συσχετισμό μεταξύ των αριθμών, κάτι το οποίο ήταν αναγκαίο για την επίλυσή τους. Η λύση που δόθηκε ήταν σε αυτές τις ερωτήσεις όλες οι απαντήσεις να εκληφθούν ως σωστές, κάτι που όμως αλλοιώνει το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Τι σημειώνουν οι καταγγέλλοντες για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Πιο αναλυτικά, οι καταγγέλλοντες σημειώνουν τις εξής παραλείψεις:

  • Η προγραμματισμένη ώρα έναρξης του διαγωνισμού ήταν στις 9.00 εν τούτοις σε κάποια κέντρα ξεκίνησε η εξέταση μετά τις 9.00, ακόμα και στις 10.10 ή και μετά τις 11.00.
  • Στα θέματα του αριθμητικού συλλογισμού λόγω κακής ποιότητας εκτύπωσης δεν φαίνονταν τα σκιασμένα τμήματα γεγονός που κατ’ ουσίαν ισοδυναμεί με λάθος διατύπωση της εκφώνησης.
  • Συγκεκριμένα δεκαεπτά (17) ερωτήσεις δεν είχαν την απαραίτητη σκίαση που υποδείκνυε τον συσχετισμό μεταξύ των αριθμών γεγονός που ήταν αναγκαίο για την επίλυσή τους. Η λύση που έδωσε το ΑΣΕΠ με το να δεχτεί σωστές όλες τις απαντήσεις σε αυτές τις 17 ερωτήσεις κάθε άλλο παρά σύμφωνη με την προκήρυξη [και δίκαια] είναι.
  • Η ενημέρωση για τη χρονική παράταση της μισής ώρας, εστάλη μετά την προγραμματισμένη ώρα λήξης της εξέτασης
  • Η έκτακτη οδηγία εστάλη μετά την προγραμματισμένη ώρα λήξης της εξέτασης. Σχετικά με την έκτακτη οδηγία που έδινε τη δυνατότητα στους υποψήφιους να μεταβάλουν την αρχική τους απάντηση
  • Σε πολλά εξεταστικά κέντρα επιτρέπονταν η χρήση κινητών μέχρι την παραλαβή των θεμάτων.
  • Σε κάποια εξεταστικά κέντρα επιτράπηκε να έχουν το κινητό ανοικτό σε λειτουργία πτήσης και πάνω στο θρανίο λόγω απουσίας ρολογιού στην αίθουσα.
  • Ανακοινώθηκαν λανθασμένες απαντήσεις θεμάτων από το ΑΣΕΠ τις οποίες μετά από καταγγελίες το ΑΣΕΠ διόρθωσε
  • Ανακοινώθηκε λανθασμένος αριθμός των προς διόρθωση απαντητικών φύλλων.
  • Πολλοί νησιώτες χωρίς οικονομική δυνατότητα παρά την σαφή συνταγματική επιταγή αποκλείσθηκαν de facto από την διαδικασία καθώς ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν δημιουργήθηκε ούτε ένα εξεταστικό κέντρο στο νομό Κυκλάδων.

Πολιτική αντιπαράθεση για τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ

«Καταγγέλθηκε μέχρι ότι υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, που μπορούν να δημιουργήσουν θέμα διαβλητότητας στη διαδικασία. Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν φωτοτυπήθηκαν σωστά τα θέματα και εκ των υστέρων, η επιτροπή των θεμάτων παίρνει 17 από τις 100 απαντήσεις ως σωστές», επεσήμανε για το θέμα πριν από δέκα περίπου ημέρας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει εξηγήσει, με τον κύριο Μάκη Βορίδη να σημειώνει πως το υπουργείο δεν έχει καμία ανάμειξη στη διαδικασία. «Δεν έχει καμία σχέση το υπουργείο Εσωτερικών με αυτό, δεν έχει καμία σχέση η κυβέρνηση με αυτά» είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Όχι απλώς δεν ξέρω, επιλέγω να μην ξέρω. Δεν θέλω να ξέρω. Δεν πρέπει να ξέρω. Γιατί αλλιώς, πράγματι, θα ήσασταν και εσείς και εμείς εκτεθειμένοι σε μία κριτική παρεμβάσεως, σε μία διαδικασία που ο νομοθέτης σωστά τη θέλησε απολύτως ακέραιη και αδιάβλητη» συνέχισε ο Μάκης Βορίδης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση