11:38
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:38
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μια Ευρώπη χωρίς κορονοϊό την Άνοιξη – Πόσο κοντά είμαστε σε μια τέτοια ευτυχή κατάληξη

Χειρουργική μάσκα με το μήνυμα «μην πανικοβάλεστε» / Φωτογραφία: Unsplash

Χειρουργική μάσκα με το μήνυμα «μην πανικοβάλεστε» / Φωτογραφία: Unsplash

03.02.2022
23:44
Τελευταία ενημέρωση: 04/02/2022 • 9:42
Στην Ευρώπη η επιδημία του κορονοϊού δείχνει σημεία σταθεροποίησης

Κοντά στην πολυπόθητη ελευθερία από τις υποχρεώσεις και τον φόβο του κορονοϊού μοιάζει η Ευρώπη, παρά το γεγονός πως ο ιός συνεχίζει να κινείται ανάμεσά μας, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας στερεί ακόμη περισσότερους από 100 νεκρούς την ημέρα.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 385 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 10% εντός της τελευταίας εβδομάδας σε όλο τον κόσμο, ενώ καταγράφηκαν περίπου 3,3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά.

Προβληματίζουν οι θάνατοι στην Ελλάδα

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 14% και καταγράφηκαν περίπου 9.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Ένας από τους σκληρούς δείκτες που απασχολούν έντονα και τη χώρα μας, η οποία τις τελευταίες ημέρες καταγράφει σταθερά περισσότερους από 100 νεκρούς.  Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 106, ενώ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.662, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Wordometer, την τελευταία εβδομάδα η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των χωρών της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, ενώ και σε απόλυτους αριθμούς, η χώρας βρίσκεται στην 9η θέση με τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα, από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκεται πλέον πάνω από την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, χώρες που βίωσαν πολύ έντονα κύματα του κορονοϊού με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά.

Αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο
Αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο / Πηγή: Wordometer

Σταθεροποιείται η πανδημία στην Ευρώπη

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής στην ενημέρωση της Πέμπτης, στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, σχετικά με την διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε μόλις 2% αύξηση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%. Καταγράφηκαν 10,4 εκατ. διαγνώσεις και 21.000 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Χάρη στην ισχυρή ανοσία σε όλη την Ευρώπη και τις εμφανώς λιγότερες σοβαρές νοσηλείες που προκύπτουν από τη μετάλλαξη Όμικρον, η ήπειρος είναι σε μια κατάσταση «κατάπαυσης του πυρός» που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας της Covid-19, εκτίμησε νωρίτερα σήμερα, το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Με το τέλος του χειμώνα, «αυτή η περίοδος αυξημένης προστασίας πρέπει να θεωρηθεί ‘κατάπαυση του πυρός’ που θα μπορούσε να μας φέρει μια μόνιμη ειρήνη», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Η κατάσταση αυτή δεν θα μπορέσει να διαρκέσει παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η ανοσία θα διατηρηθεί με τη συνέχιση των εκστρατειών εμβολιασμού και της επιτήρησης νέων παραλλαγών, διευκρίνισε ωστόσο, καλώντας τις υγειονομικές αρχές να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Αίρουν τους περιορισμούς στην Ευρώπη

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η Σουηδία θα άρει τους περιορισμούς για την πανδημία την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η χώρα, παρότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού, βασίζεται στην αύξηση της ανοσίας του πληθυσμού μέσω των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου και της φυσικής νόσησης καθώς και της διαχείρισης των επιπέδων νοσηλειών για να ελέγξει την εξάπλωση του ιού.

Σουηδία
Σουηδία / Φωτογραφία: Pixabay

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες με τη σειρά της ότι αίρει κάποια περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού με μια απόφαση που διχάζει εν μέσω μιας υγειονομικής κατάστασης που παραμένει τεταμένη.

Παρίσι
Παρίσι, Γαλλία / Φωτογραφία: Pixabay

Στην Ισπανία, οι ντισκοτέκ κι άλλα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στις 11 Φεβρουαρίου στην Καταλονία, αφού έμειναν κλειστά για σχεδόν δύο μήνες.

Παράλληλα η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι βάζει τέλος στην πλειονότητα των μέτρων κατά του κορονοϊού, κρίνοντας ότι η κοινωνία θα μπορεί και θα πρέπει «να ζήσει μαζί με τον ιό».

Μολονότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων, αυτό δεν είχε ως συνέπεια αύξηση των νοσηλειών για σοβαρές μορφές του κορονοϊού στη χώρα αυτή, στην οποία πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου.

Η Φιλανδία θα αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, σκοπεύοντας στην άρση όλων των περιορισμών στις αρχές Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Οι αυστηροί περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τα Χριστούγεννα ανάγκασαν πολλά εστιατόρια καθώς και πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας και να αναβάλουν εκδηλώσεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση