Quantcast
14:16
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:16
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εργοδότες ή διευθυντές 6 στους 10 καταγγελλόμενοι για βία και παρενόχληση στη δουλειά

Εργαζόμενοι / Φωτογραφία: Pixabay

Εργαζόμενοι / Φωτογραφία: Pixabay

27.03.2023
19:35
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2023 • 9:01
Τι αναφέρει έρευνα τη βία και την παρενόχληση σε εργαζόμενους

Έξι στους δέκα καταγγελλόμενους για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας είναι εργοδότες ή πρόσωπα που ασκούν διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπούν τον εργοδότη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας.

Τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις αφορούν σε άλλον εργαζόμενο ή με άλλη σχέση απασχολούμενο στην ίδια επιχείρηση.

Η συντριπτική πλειονότητα (91%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας, λεκτικής, σωματικής και ηθικής ή ψυχολογικής παρενόχλησης και το υπόλοιπο 9% σε σεξουαλική παρενόχληση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης για το 2022 του αυτοτελούς τμήματος παρακολούθησης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, σε ποσοστό 38% οι καταγγέλλοντες-θιγόμενοι είναι άντρες και το 62% γυναίκες.

Όσον αφορά στους κλάδους δραστηριότητας των επιχειρήσεων καταγγελίας τέτοιων περιστατικών, κατά φθίνουσα σειρά, αναφέρονται στο εμπόριο, στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, στην παραγωγή -βιομηχανία τροφίμων, στις μεταφορές, στις κατασκευές και στην υγεία.

Πώς εξελίχθηκαν οι καταγγελίες

Σε σύνολο 151 υποβληθέντων και διεκπεραιωθέντων καταγγελιών:

  • 51 υποθέσεις (34%) επιλύθηκαν εξωδικαστικά, με λήψη πρόσφορων και ανάλογων μέτρων από την καταγγελλόμενη επιχείρηση και τη διατύπωση σχετικών συστάσεων.
  • 24 υποθέσεις (16%) ματαιώθηκαν είτε λόγω μη παράστασης κατά την ορισθείσα συζήτηση του καταγγέλλοντος ή της καταγγέλλουσας είτε λόγω γραπτής σχετικής δήλωσης των τελευταίων είτε διότι κατά τη συζήτηση δεν αναλύθηκαν περαιτέρω συγκεκριμένα περιστατικά βίας και παρενόχλησης, ώστε να μπορούν να υπαχθούν στην ειδική διαδικασία του άρθρου 18 του Ν. 4808/2021.
  • Σε 65 υποθέσεις (43%) έχει καταγραφεί -από τον διεξάγοντα τη διαδικασία επιθεωρητή εργασιακών σχέσεων- αιτιολογημένη σύσταση προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια, εξαιτίας αντικρουόμενων ισχυρισμών επί αμφισβητούμενων πραγματικών και νομικών ζητημάτων, που χρήζουν δικαστικής εκτιμήσεως.
  • Σε 11 υποθέσεις (7%) επιβλήθηκαν, με βάση τον ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, σχετικές κυρώσεις, συνολικού ύψους ύψους 29.950 ευρώ. Eντός του 2022, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενεργοποιήθηκε και το μητρώο εργοδοτών κατά των οποίων έχει επιβληθεί διοικητική κύρωση για παράβαση της απαγόρευσης βίας και παρενόχλησης στην εργασία, όχι μόνο στο πλαίσιο εργατικών διαφορών, αλλά και κατόπιν επιτόπιων ελέγχων. Τα συνολικά επιβληθέντα πρόστιμα ανέρχονται σε 37.050 ευρώ.

Η ετήσια έκθεση πεπραγμένων του αυτοτελούς τμήματος βίας και παρενόχλησης της Επιθεώρησης Εργασίας είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής.

1 στις 2 γυναίκες επιστήμονες θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας

Σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 5.000 ερευνητές και ερευνήτριες από 117 χώρες, το 49% των γυναικών επιστημόνων δηλώνουν ότι «αντιμετώπισαν προσωπικά τουλάχιστον μία κατάσταση σεξουαλικής παρενόχλησης κατά την διάρκεια της καριέρας τους». Και το ήμισυ αυτών των περιστατικών τοποθετείται χρονικά μετά την εμφάνιση του κινήματος #MeToo το 2017.

Για το 65% αυτών, οι καταστάσεις αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις καριέρες τους και στις πέντε ηπείρους.

Ωστόσο, μόνο ένα στα πέντε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κατήγγειλε το γεγονός στον φορέα στον οποίο εργαζόταν, σύμφωνα με την έρευνα που αφορά ερευνητές και ερευνήτριες στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών σε 50 δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα.

«Κούκλα», «μωρό», «γκομενάκι» η αντιμετώπιση των γυναικών

Πολλές από τις καταστάσεις αυτές περιγράφονται με λεπτομέρειες: το 25% δηλώνει ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος της εργασίας τους απευθύνονταν σε αυτές κατά ανάρμοστο και επαναλαμβανόμενο τρόπο, με την χρήση παρωνυμίων όπως «κούκλα», «μωρό», «γκομενάκι»… ή βρισιών.

Το 24% καταγγέλλει «προσωπικές και επαναλαμβανόμενες» ερωτήσεις για την ιδιωτική ή την σεξουαλική τους ζωή οι οποίες τους προκαλούσαν αμηχανία.

Η πλειονότητα αυτών των καταστάσεων αφορούν την αρχή της καριέρας. Και συνέπεια αυτού ήταν η αρνητική επίπτωση στην επιστημονική τους διαδρομή.

Το 52% των θυμάτων δηλώνουν ότι «απέφευγαν ορισμένα μέλη του προσωπικού» και το 25% δηλώνουν ότι αισθάνθηκαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο στον χώρο εργασίας τους.

Η επιστήμη δεν έχει κάνει επαρκώς την επανάστασή της

Το 64% των επιστημόνων ανδρών και γυναικών που ερωτήθηκαν διαμαρτυρήθηκαν για ανεπαρκείς ενέργειες για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

«Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η επιστήμη δεν έχει κάνει επαρκώς την επανάστασή της από την εμφάνιση του κινήματος #MeToo», σχολίασε η γενική διευθύντρια της Fondation L’Oréal Αλεξάντρα Παλτ.

Η Fondation L’Oréal , η οποία υποστηρίζει μαζί με την Unesco τις καριέρες των γυναικών επιστημόνων στον κόσμο, καλεί τους θεσμούς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν την βελτίωση των συμπεριφορών». Καλεί στην εφαρμογή πολιτικής «μηδενικής αποδοχής» και στην χρηματοδότηση της εφαρμογής της.

Μόνο το 33% των ερευνητών στον τομέα των θετικών επιστημών είναι γυναίκες στον κόσμο και λιγότερο του 4% βραβεύονται με Νόμπελ, υπενθυμίζει η Fondation L’Oréal.

«Αν θέλουμε την πλήρη ανάδειξη του δυναμικού των γυναικών στην έρευνα, πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς», δήλωσε η Αλεξάντρα Παλτ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση