Quantcast
00:38
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:38
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ένας «Φιλικός Χώρος» για γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση στο κέντρο της Αθήνας

Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

11.02.2024
15:48
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2024 • 23:10
Νέο κέντρο κοινωνικής δράσης στην Αθήνα

Με δύο συναντήσεις γνωριμίας μέσα στην εβδομάδα ξεκινά τη λειτουργία του ο «Φιλικός Χώρος» για τις γυναίκες που εγκαινιάστηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για έναν χώρο που προσφέρει ασφαλές περιβάλλον για συζήτηση, διάλογο και κοινωνικές δραστηριότητες αποκλειστικά για γυναίκες που έχουν υποστεί διαφόρων μορφών κακοποίηση. Η δημιουργία του αισθήματος της ασφάλειας είναι βασικός στόχος του νέου εγχειρήματος, τονίζει η επιστημονικά υπεύθυνη της πρωτοβουλίας, Γεωργία Αλεξάνδρου, προκειμένου να μπορέσουν να θεραπευθούν από το τραύμα που τις βασανίζει. Ο άλλος στόχος είναι να δοθεί φωνή στις γυναίκες αυτές, που συχνά καταδικάζονται στη σιωπή, αφού τους είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουν στον κοινωνικό τους περίγυρο ή στην οικογένεια τους.

Ο χώρος αυτός που βρίσκεται στην 28ης Οκτωβρίου 20 (2ο όροφος) στο κέντρο της Αθήνας είναι ανοιχτός σε γυναίκες και κορίτσια 16 ετών και άνω, διάφορων εθνικοτήτων, οι οποίες μπορεί να έχουν βιώσει ή να έχουν επιζήσει από κακοποίηση, βία ή εμπορία ανθρώπων και έχουν ανάγκη από έναν χώρο όπου θα αισθάνονται ασφαλείς, θα μπορούν να κάνουν παρέα με άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει μια παρόμοια κατάσταση και μέσα από διάφορες δραστηριότητες θα μπορέσουν να ενδυναμωθούν και να κοινωνικοποιηθούν.

Ο χώρος δεν έχει την υπόσταση καταφυγίου ή ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες, κέντρου κοινότητας ή υπηρεσίας μιας στάσης. Αντιθέτως, είναι ένα περιβάλλον όπου οι συμμετέχουσες γυναίκες θα συναντιούνται σε κλίμα εμπιστοσύνης, εχεμύθειας, ασφάλειας, αλληλεγγύης, συμπερίληψης και συνεργασίας για να κοινωνικοποιηθούν και να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες (χορός, προβολή ταινιών, χειροτεχνίες, εκπαιδεύσεις). Στο χώρο αυτό θα τους παρέχεται επίσης συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε γνώσεις και πόρους και θα αποτελεί σημείο παραπομπών και διασύνδεσης με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

«Δημιουργώντας δίκτυα υποστήριξης με άλλες γυναίκες και έφηβα κορίτσια και συμμετέχοντας σε αυτό το Χώρο, στόχος είναι οι γυναίκες και οι έφηβες να νιώσουν πως ανήκουν κάπου όπου νιώθουν ασφάλεια και αλληλεγγύη», δήλωσε η επιστημονικά υπεύθυνη της πρωτοβουλίας, Γεωργία Αλεξάνδρου. «Αυτό θα συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησής τους και των θετικών μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και δυσκολιών, καθώς και στην ενίσχυση των κοινωνικών πόρων που είναι κεντρικής σημασίας για την επούλωση των τραυμάτων και την διαχείριση των καταπιέσεων που έχουν υποστεί» ανέφερε η κ. Αλεξάνδρου.

Ο χώρος είναι ανοιχτός προς κάθε γυναίκα / κορίτσι που θέλει να συμμετάσχει και θα λειτουργεί Τετάρτη με Παρασκευή 15:00-17:00, στον χώρο εκδηλώσεων της ΕΛΙΞ (28ης Οκτωβρίου 20, 2ος όροφος).

Στις 14 και στις 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις γνωριμίας, στις 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Η Γκαλερί των Συναισθημάτων μας», ενώ στις 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Η δική μου παρτιτούρα: Δημιουργώντας με μουσική».

Σημειώνεται πως θα υπάρχει συνεχής εναλλαγή και ανανέωση δραστηριοτήτων με εξωτερικές συνεργασίες και με την πρωτοβουλία των ίδιων των επωφελουμένων γυναικών.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου SAFE HUT – Holding safe spaces for women and girls’ empowerment που φιλοδοξεί να διευκολύνει την κοινωνική και εργασιακή ένταξη των γυναικών και κοριτσιών υπηκόων τρίτων χωρών σε καθεστώς ευαλωτότητας. Το έργο υλοποιείται από το ΚΜΟΠ σε συνεργασία με 6 οργανισμούς από Ιταλία (CESIE και Centro Penc), Γερμανία (International Rescue Committee), Λιθουανία (KOPŽI), Ρουμανία (AIDRom) και Βουλγαρία (Animus Association Foundation).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση