Quantcast
05:41
01/02/2023
Greece

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:41
01/02/2023
Please set Weather API key before using this widget.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ελλάδα πετά τη μάσκα από κλειστούς και ανοιχτούς χώρους – Covid-Free καλοκαίρι σε μπαρ, καταστήματα και αεροπορικές πτήσεις

Γυναίκα με μάσκα προστασίας κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Pixabay

Γυναίκα με μάσκα προστασίας κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Pixabay

18.05.2022
23:20
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2022 • 7:19
Η απόφαση της κυβέρνησης που καταργεί την υποχρεωτικότητα για μάσκα στους εσωτερικούς χώρους

Ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα, όπως την ζούσαμε πριν την πανδημία, κάνει η κυβέρνηση με την απόφασή της να πετάξει τη μάσκα από τους δημόσιους χώρους από πρώτη Ιουνίου και ως τα μέσα Σεπτέμβρη.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εξαιρετικά και έτσι, Επιτροπή και κυβέρνηση κατέληξαν στην απόφαση πως η μάσκα μπορεί να βγει ακόμη και στους εσωτερικούς χώρους, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία και η Γαλλία που έχουν πάρει παρόμοιες αποφάσεις το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικό της σαφέστατα καλύτερης εικόνας είναι πως το τελευταίο 24ωρο, τα κρούσματα περιορίστηκαν σε όλη τη χώρα σε 4.626.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ ανέρχονται πλέον σε 161, πολύ μακριά από την πίεση που δέχτηκε το ΕΣΥ το περασμένο διάστημα. Επιπλέον, ο αριθμός των θανάτων το τελευταίο 24ωρο ανήλθε σε 19 και παρότι κάθε ζωή προκαλεί προβληματισμό και θλίψη, η τάση αποκλιμάκωσης του σκληρού αυτού δείκτη είναι παραπάνω από εμφανής.

Χωρίς μάσκες από τις 16 Μαΐου του 2022, οι επιβάτες στις πτήσεις εντός ΕΕ
Χωρίς μάσκες από τις 16 Μαΐου του 2022, οι επιβάτες στις πτήσεις εντός ΕΕ / Φωτογραφία: Unsplash

Που δεν χρειάζεται πλέον μάσκα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυβέρνησης, αλλά και τις ανακοινώσεις στη συνέχεια από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η μάσκα αναστέλλεται (και δεν καταργείται όπως τονίστηκε!) στους εξής χώρους:

  • Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο δημόσιο και στις επιχειρήσεις
  • Στις αεροπορικές πτήσεις και τις μετακινήσεις με αριθμημένες θέσεις επιβατών, όπως ΚΤΕΛ και τρένα
  • Αίρεται η υποχρέωση μάσκας και για τους εργαζόμενους στην εστίαση, τη διασκέδαση και το λιανεμπόριο

Της αναστολής εξαιρούνται τα νοσοκομεία, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι αστικές συγκοινωνίες (μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ), ενώ για τις σχολικές μονάδες θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Κόσμος στην Ερμού με μάσκες
Κόσμος στην Ερμού με μάσκες

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο υπουργός, «η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες».

Αναλυτικά η ανακοινώσεις Πλεύρη για τη μάσκα σε δημόσιους χώρους

«Καλησπέρα σας, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίζουμε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Για τις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θα υπάρξει νεότερη εισήγηση της επιτροπής σε συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Τέλος στις μάσκες σε πτήσεις εντός ΕΕ

Τέλος στις μάσκες για επιβάτες και προσωπικό στις πτήσεις εντός ΕΕ είχε βάλει άλλωστε με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) που εξέδωσε την Τετάρτη (11/05) και στην οποία ανακοίνωσε πως επικαιροποιεί τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού για τα αεροπορικά ταξίδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του EASA, ήδη από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, έχει καταργηθεί η σύσταση για υποχρεωτική χρήση μασκών στα αεροδρόμια και στις πτήσεις εντός ΕΕ, παρά το γεγονός πως σημειώνεται ότι η μάσκα προσώπου εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού.

Αεροπλάνο
Αεροπλάνο στον ουρανό / Φωτογραφία: Unsplash

«Από την επόμενη εβδομάδα, οι μάσκες προσώπου δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι υποχρεωτικές στα αεροπορικά ταξίδια σε κάθε περίπτωση, ευθυγραμμιζόμενες σε γενικές γραμμές με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των εθνικών αρχών σε όλη την Ευρώπη για τις δημόσιες μεταφορές», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EASA, Πάτρικ Κι. Πράγματι, η Γαλλία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως από τη Δευτέρα αποσύρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ισπανία και Ιταλία έχουν επίσης αποφασίσει να αποσύρουν το μέτρο χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ήδη από τις αρχές Μαΐου.

Για τους επιβάτες και τα πληρώματα των αεροσκαφών, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός

«Για τους επιβάτες και τα πληρώματα των αεροσκαφών, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την εξομάλυνση των αεροπορικών ταξιδιών. Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να σέβονται τις επιλογές των άλλων γύρω τους. Και ένας επιβάτης που βήχει και φτερνίζεται θα πρέπει να εξετάσει έντονα το ενδεχόμενο να φοράει μάσκα προσώπου, για να καθησυχαστούν οι καθήμενοι δίπλα του» συμπληρώνει ο Κι.

«Οι κανόνες και οι απαιτήσεις των κρατών αναχώρησης και προορισμού θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να εφαρμόζονται με συνέπεια και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα πρέπει να φροντίζουν να ενημερώνουν τους επιβάτες εγκαίρως για τυχόν απαιτούμενα μέτρα» ανέφερε ωστόσο το ECDC με αφορμή την απόφαση. Ουσιαστικά, όταν μια χώρα επιβάλει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράς, τότε ενδεχομένως αυτή να παραμένει υποχρεωτική και στις πτήσεις προς ή από αυτή.

Τα μέτρα που έχουν καταργηθεί από την Πρωτομαγιά

Η κυβέρνηση είχε κάνει δεκτή την πρόταση της Επιτροπής για τον κορονοϊό, αναφορικά με τα μέτρα που έχουν αρθεί ήδη από την πρώτη Μαΐου, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάργηση των πιστοποιητικών όχι μόνο στις εισόδους της χώρας, αλλά και στην εστίαση.

  • Από 1η Μαΐου ως και 31 Αυγούστου καταργείται η υποχρεωτικότητα επίδειξης πιστοποιητικού για την είσοδο σε καταστήματα, ενώ επανέρχεται η χωρητικότητας στους χώρους διασκέδασης στο 100%.
  • Από 1η Μαΐου ως και 31 Αυγούστου αναστέλλεται επίσης η υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Θυμίζουμε πως μόνο με την επίδειξη του μπορούσε κανείς να επισκεφτεί τη χώρα μας.
  • 1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας. Θυμίζουμε πως νωρίτερα, ο υπουργός υγείας είχε ανακοινώσει πως τα self test σε μαθητές καταργούνται.
  • Έως 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ από την 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν με ΚΥΑ.
Κατάστημα εστίασης στην Αθήνα
Κατάστημα εστίασης στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Αυγούστου αναστέλλεται μια σειρά μέτρων, όπως η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης και τα μετρικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στους χώρους» δήλωνε άλλωστε από το πρωί της Πέμπτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Δεν έχουμε τελειώσει, για αυτό δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή» τόνιζε, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό τα μέτρα αυτά αναστέλλονται ως το προσεχές φθινόπωρο όταν και θα επανεξεταστεί η εφαρμογή τους.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση