00:20
23/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:20
23/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Απολύθηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας που είχε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις

Δικαστική αίθουσα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Δικαστική αίθουσα / Φωτογραφία: Eurokinissi

15.04.2022
13:36
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2022 • 16:05
Η εισαγγελέας απολύθηκε οριστικά από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας, η οποία είχε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις και αγνοούνται ακόμη άλλες 153 απολύθηκε οριστικά από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ακόμη, από την Πειθαρχική Ολομέλεια απολύθηκε άλλη μία δικαστής, ενώ σε τρίτη δικαστική λειτουργό επιβλήθηκε προσωρινή παύση έξι μηνών

Συνολικά, η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μέσα σε τέσσερις μήνες έχει απολύσει 15 δικαστές και εισαγγελείς για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με το «Law and Order», στην 47μελη Πειθαρχική Ολομέλεια με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με τη συμμετοχή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ανωτάτου Βασίλη Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης έξι δικαστές και εισαγγελείς. Εξ αυτών, οι δυο παύθηκαν οριστικά, σε μία επιβλήθηκε προσωρινή παύση έξι μηνών, απηλλάγη ένας Πρωτοδίκης και δύο υποθέσεις αναβλήθηκαν.

Αναλυτικότερα, στην  Πειθαρχική Ολομέλεια είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστική απόλυσης 54χρονη εισαγγελέας Πρωτοδικών η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα (τώρα είναι στην Αθήνα) είχε 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες-υποθέσεις.

Όταν αποκαλύφθηκε το γεγονός, κλήθηκε να επιστρέψει τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς υπήρχε κίνδυνος σε ορισμένες εξ’ αυτών να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων, αλλά  αρνήθηκε ότι τις είχε.

Τελικά, εκ των 3.010 δικογραφιών οι 1.800 περίπου βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 -μετά από έρευνα- βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες! Παρ’ όλα αυτά, αναζητούνται ακόμη 153 δικογραφίες, ενώ σε βάρος της έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων.

Ο εισηγητής της υπόθεσης,  επισήμανε ότι η ελεγχόμενη εισαγγελέας έχει επιδείξει βαριά αμέλεια, παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης και πρότεινε την οριστική παύσης της από το εισαγγελικό σώμα. Την ίδια στιγμή, ο κ. Πλιώτας τόνισε ότι η συμπεριφορά της εισαγγελέως Πρωτοδικών έχει μοναδικότητα και αποτελεί μια θλιβερή κατάσταση που έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξέφρασε τα ερωτήματα πώς είναι δυνατόν να παρέμεινε στην Κέρκυρα επί 18 ολόκληρα χρόνια (2002 έως 2020), αλλά  και γιατί δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων, κ.λπ. Κατόπιν αυτών, η Πειθαρχική Ολομέλεια ομόφωνα την απέλυσε οριστικά, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας και δεν της έδωσε την δυνατότητα να απασχοληθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου τομέα.

Και δεύτερη απόλυση

Δεύτερη υπόθεση που απασχόλησε τους αρεοπαγίτες ήταν αυτή της πρόεδρου Πρωτοδικών Αθηνών η οποία πριν 3,5 μήνες είχε βρεθεί και πάλι ενώπιον της Πειθαρχικής Ολομέλειας με το ερώτημα της οριστικής παύσης, λόγω υπερεσιακής ανεπάρκειας, καθυστερήσεων, κ.λπ. Τον περασμένο Δεκέμβριο η εν λόγω δικαστής επικαλέστηκε λόγους υγείας του παιδιού της και της δόθηκε μια ευκαιρία να μηδενίσει τις εκκρεμείς υποθέσεις. Παρ΄ όλα αυτά, τον περασμένο Μάρτιο είχε ακόμα 282 εκκρεμείς υποθέσεις (ειδικά εργατικών διαφορών), εκ των οποίων οι 49 ήταν από το παρελθόν, ενώ οι καταγγελίες δικηγόρων και πολιτών συνεχιζόντουσαν για υπέρμετρες καθυστερήσεις σε αποφάσεις που χειριζόταν.

Η αρμόδια αρεοπαγίτης πρότεινε η συγκεκριμένη δικαστής να απολυθεί οριστικά λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της, πολύ περισσότερο επειδή η κατάστασή της είναι μη αναστρέψιμη κάτι που είναι σε βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος Πρωτοδικών επικαλέστηκε για τις καθυστερήσεις και πάλι λόγους υγείας του παιδιού της. Ο κ. Πλιώτας ανέφερε ότι πριν 3,5 μήνες, τον περασμένο Δεκέμβριο, της δόθηκε μια ευκαιρία, την οποία δεν εκμεταλλεύθηκε, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν επανειλημμένες διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις. Κλείνοντας, ανέφερε ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει βελτίωση και πρότεινε να παυθεί οριστικά. Τελικά, η Πειθαρχική Ολομέλεια ομόφωνα την έπαυσε οριστικά και της έδωσε τη δυνατότητα να απασχοληθεί στο Δημόσιο.

Αυθαίρετες απουσίες

Την ίδια στιγμή, εισαγγελέας Πρωτοδικών παραπέμφθηκε στην Πειθαρχική Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής παύσης για μεγάλης διάρκεια και αυθαίρετες απουσίες από την υπηρεσία της όταν υπηρετούσε σε νησί του Αιγαίου (εδώ και τρία χρόνια είναι στην Αθήνα).

Στην εισαγγελική λειτουργό αποδίδονται αιφνιδιαστικές και μεγάλης διάρκειας απουσίες από τα καθήκοντά της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε αποχώρησε από το νησί που υπηρετούσε και μέσα από το πλοίο ενημέρωσε για την αιφνίδια αναχώρησή της, ενώ σε άλλη περίπτωση από την Θεσσαλονίκη έστειλε βεβαίωση του ιατρού, συζύγου της, στην οποία βεβαίωνε ότι ασθένησε και δεν μπορεί να επιστρέψει στο νησί.

Η εισηγήτρια επισήμανε ότι η συγκεκριμένη δικαστής δεν υπήρξε συνεπής στα καθήκοντά της και δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το λειτούργημά της, ενώ η προϊσταμένη της την χαρακτήρισε «παράξενη». Αντίθετα, η ελεγχόμενη δικαστική λειτουργός αρνήθηκε σχεδόν τα πάντα και επικαλέστηκε ότι ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση, λόγω της υγείας του παιδιού της.

Ο κ. Πλιώτας χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά της, σημειώνοντας ότι έχει πέσει σε βαρύτατα αδικήματα, επιβαρύνοντας παράλληλα τους συναδέλφους της και κατά πλειοψηφία της επιβλήθηκε προσωρινή παύση έξι μηνών.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση