11:11
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:11
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εικόνες αποκάλυψης στην Αθήνα: Η αφρικανική σκόνη κάλυψε τον αττικό ουρανό – Τι πρέπει να κάνουμε, πότε υποχωρεί!

Αφρικανική σκόνη στον ουρανό της Αθήνας / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Αφρικανική σκόνη στον ουρανό της Αθήνας / Φωτογραφία: EUROKINISSI

23.04.2024
20:40
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2024 • 17:18
Εντυπωσιακές εικόνες στην Αθήνα

Σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας θύμιζε η εικόνα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής με την ατμόσφαιρα σήμερα λόγω της αφρικανικής σκόνης να δημιουργεί εικόνες απόκοσμες σε όλη την Αθήνα.

Το χρώμα της πόλης έχει αλλάξει σε πορτοκαλί με τους πολίτες να απαθανατίζουν τη στιγμή και να τη μοιράζονται στα Social Media. Όπως αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες η νέα μεταφορά σωματιδίων σκόνης από τη Σαχάρα, συνθέτει ένα σχεδόν απόκοσμο σκηνικό για την πόλη, ταλαιπωρώντας λίγο ως πολύ την πλειοψηφία των πολιτών «με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα», όπως έχει επισημάνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Η αφρικανική σκόνη, σε αυτή τη φάση, παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα των νοτίων και δεν προβλέπεται υποχώρηση της εντός των επομένων ωρών.

Ενδεικτικά, θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή αλλά και να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τουλάχιστον μέχρι αύριο το μεσημέρι όπου, σύμφωνα με το meteo, θα έχει μειωθεί σημαντικά η παρουσία της, καθώς οι άνεμοι θα γυρίσουν σε δυτικούς.

Ως εκ τούτου για τις προσεχείς ώρες πρέπει να περιορίσουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.

Οι οδηγίες του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου για την αφρικανική σκόνη

Για το κύμα αφρικανικής σκόνης που έχει «σκεπάσει» τη χώρα μας και αναμένεται να αποχωρήσει, από αύριο μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται οι πολίτες που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. O Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν τόσο οι ευπαθείς ομάδες, όσο και οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα, αλλά δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από χρόνια νόσο.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν το παραμικρό πρόβλημα. Εκείνοι που έχουν πρόβλημα μία μέρα σαν τη σημερινή είναι όσοι πάσχουν από κάποια νόσο του αναπνευστικού συστήματος όπως άσθμα ή από αλλεργική ρινίτιδα», είπε αρχικά στο Newsbomb.gr.

«Τα άτομα αυτά πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους προκειμένου να λάβουν οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσουν την αγωγή τους, συνήθως χρειάζεται μία μικρή εντατικοποίηση της αγωγής», πρόσθεσε.

«Σε αυτά τα άτομα δημιουργούνται συμπτώματα διότι έχουν φλεγμονή, αυτή η φλεγμονή επιτείνεται όταν εισπνέουν τα αιωρούμενα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο κατηγορίες ανθρώπων, η πρώτη είναι τα άτομα που γνωρίζουν το πρόβλημα τους και η δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα χωρίς να ξέρουν ότι έχουν κάποια νόσο. Η δεύτερη κατηγορία πρέπει να επισκεφτεί γιατρό να εξεταστούν, να διαγνωστούν και να λάβουν αγωγή. Δεν είναι καθόλου φυσιολογικό να έχουν έντονα συμπτώματα όπως βήχα, δύσπνοια, φτέρνισμα. Αν έχουν έντονα συμπτώματα είναι πιθανό να έχουν κάποια νόσο την οποία δεν γνωρίζουν», είπε ο καθηγητής.

Για να προστατευθείτε από την σκόνη:

  • Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες.
  • Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκες.
  • Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι
  • Πίνετε άφθονο νερό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση