Quantcast
09:46
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:46
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ειδικό Δικαστήριο: «Αναξιόπιστοι οι μάρτυρες κατηγορίας που στράφηκαν κατά του Παπαγγελόπουλου», λέει η εισαγγελέας

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο / Φωτογραφία: Eurokinissi

13.02.2023
21:50
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2023 • 7:32
Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη από τις κατηγορίες

Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή στην αγόρευσή της στο Ειδικό Δικαστήριο έκανε λόγο για αναξιοπιστία των μαρτύρων κατηγορίας που στράφηκαν εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ζητώντας την απαλλαγή από κάθε κατηγορία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Law and Order» η κ. Σμυρλή η οποία όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, πρότεινε την απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ανέφερε πως οι καταγγελίες εναντίον του από τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς την κ. Ελένη Ράικου, τον κ. Παναγιώτη Αθανασίου και την κ. Γεωργία Τσατάνη δεν επιβεβαιώθηκαν. Μάλιστα, η εισαγγελέας χαρακτήρισε τις μαρτυρίες των τριών εισαγγελέων αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς.

Απαλλακτική ήταν η εισαγγελέας και για την κ. Τουλουπάκη η οποία  δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με την παράλειψη της να στείλει στη Βουλή αναφορές του ΚΙΝΑΛ για δύο πρώην υπουργούς Υγείας επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων.

Καταλογίζει «εμπάθεια» στον Αθανασίου η εισαγγελέας

Στην αγόρευσή της η κ. Σμυρλή, στράφηκε ειδικά εναντίον της κυρίας Ράϊκου, για την οποία είπε πως «ακύρωσε το όλο εισαγγελικό της έργο», ενώ για τον κ. Αθανασίου ανέφερε πως σε πολλά σημεία η κατάθεσή του δεν ήταν αληθής. Μάλιστα η εισαγγελέας απέδωσε στον κ. Αθανασίου «εμπάθεια σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» εξ αφορμής της μη ανανέωσης της θητείας του στην Οικονομική Εισαγγελία.

Υπενθυμίζεται πως ο κ.  Αθανασίου έχει καταγγείλει τον κ.  Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο του σε χειρισμούς υποθέσεων, όπως φορολογικούς ελέγχους του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ» Γιάννη Αλαφούζο, την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα»  Γιώργου Παπαχρήστου για τον οποίο -κατά την κατηγορία- του ζήτησε (σ.σ.: ο κ. Παπαγγελόπουλος) να κατασκευάσει σε βάρος του στοιχεία.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή της: «Ο κ. Αθανασίου επισκεπτόταν συχνά τον Παπαγγελόπουλο για θέματα που αφορούσαν την Οικονομική Εισαγγελία. Ο Αθανασίου είχε εκδηλώσει  το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του και το είχε εκφράσει στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου».

«Ωστόσο, δεν προχώρησε λόγω υπηρεσιακών προβλημάτων που ανέκυψαν στην πορεία», συμπλήρωσε.

«Εκδηλώνει στοιχεία εμπάθειας κατά του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του», συμπέρανε η κυρία Σμυρλή, η οποία επικαλούμενη σειρά υπηρεσιακών ζητημάτων για τον εισαγγελέα κ.  Αθανασίου και κατέληξε ότι «ελέγχεται η αξιοπιστία του μάρτυρα».

«Η Ράϊκού ακύρωσε όλο το εισαγγελικό της έργο»

Αναφερόμενη στην καταγγελία της κ. Ράικου, η οποία είχε διατελέσει επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και παραιτήθηκε από τη θέση της, καταγγέλλοντας πιέσεις από τον δικαζόμενο υπουργό για κατασκευή στοιχείων σε βάρος πολιτικών για την υπόθεση της Novartis, η κ. Σμυρλή ανέφερε: «Η Ράϊκου δεν είχε αναφέρει τίποτα για όσα εκ των υστέρων κατήγγειλε, ότι δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση της Novartis, ούτε από τον κ. Παππαγγελόπουλο, ούτε στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, ούτε στον επόπτη της αντεισαγγελέα του ΑΠ Δημήτρη  Παπαγεωργίου».

«Στη δήλωση παραίτησης της δεν έκανε καμία αναφορά για τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου  και δεν κατονόμασε κανέναν ως υπαίτιο για την παραίτησή της, αλλά αναφέρθηκε σε μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και σε διεφθαρμένους αξιωματούχους» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην καταγγελία της κ. Τσατάνη, η εισαγγελέας της έδρας αντέκρουσε και την κατάθεσή της λέγοντας πως κατερρίφθη η ύπαρξη παρέμβασης από την πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως έχει καταγγείλει η μάρτυρας και δεν προέκυψε καμία ευθύνη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Σχετικά με  την κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας που βαρύνει την   Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως ηθικό αυτουργό, η πρόταση της κυρίας Σμυρλή υπήρξε απαλλακτική.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, από την ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο, δεν προέκυψαν στοιχεία, που να συνηγορούν υπέρ της ενοχής της δικαζόμενης εισαγγελικής λειτουργού, αλλά ούτε για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Tι λένε οι συνήγοροι του Παπαγγελόπουλου

Οι  Ιπποκράτης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου δήλωσαν: «Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ολγα Σμυρλή με την σημερινή, πλήρως απαλλακτική, εξαίρετη πρόταση της, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά, κονιορτιοποίησε την κατηγορία και επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι, έντιμοι και θαρραλέοι».

«Η πρόταση της Εισαγγελέως κυρίας Σμυρλή αποκάλυψε και εξέθεσε ψεύδη και ψευδομάρτυρες που εκκινούμενοι από ταπεινά κίνητρα επιχείρησαν να πλήξουν το πρόσωπο του εντολέα μας» συμπλήρωσαν οι συνήγοροι του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση