06:36
09/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:36
09/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έφτασε η νέα παραλλαγή του κορονοϊού «Κένταυρος» και στην Ελλάδα: Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα

Το σήμα του ΕΟΔΥ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το σήμα του ΕΟΔΥ / Φωτογραφία: Eurokinissi

13.09.2022
16:45
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2022 • 20:12
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής «Κένταυρος»

Έφτασε η παραλλαγή «Κένταυρος» του κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ ανακοινώνει σήμερα, Τρίτη, το πρώτο κρούσμα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στα εξετασθέντα δείγματα ταυτοποιήθηκε ένα κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.2 (BA.2.75.2)

Πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μεταξύ άλλων σε Ινδία, Χιλή, Αγγλία, Σιγκαπούρη, Ισπανία και Γερμανία. Όπως αναφέρει η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ECDC, η μετάλλαξη «Κένταυρος» έχει εντοπιστεί στο 0.3% των κρουσμάτων που αφορούν την Ευρώπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19). Τα δεδομένα αφορούν την εβδομάδα αναφοράς ISO 36/2022 (05 Σεπτεμβρίου 2022 – 11 Σεπτεμβρίου 2022). 1 Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 33.590 κρούσματα COVID-19 (3.220 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -17% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.838.811 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες. 2To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.88(95% ΔΕ: 0.72 – 0.99)

Γουργουλιάνης: «Η μετάλλαξη ”Κένταυρος” είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά όχι θανατηφόρα»

Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Κένταυρος» του κορονοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει προκαλέσει συναγερμό και προβληματίζει τους ειδικούς.

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι όταν η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Γεγονός που μας κάνει «να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την μετάλλαξη Κένταυρος».

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (ο Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι». Σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδικού «έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.

Κένταυρος: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την υποπαραλλαγή του κορονοϊού

Μερικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ άλλοι λένε ότι δεν είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή να εξαπλωθεί ευρέως. Σε ένα άρθρο, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature, παρουσιάζονται τα σχετικά δεδομένα.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου(καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ευάγγελος Τέρπος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας), Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ)και ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τρουγκάκος, συνοψίζουν τα κύρια σημεία του άρθρου αυτού.

Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως, αυξάνεται όμως γρήγορα κυρίως στην Ινδία. Ερευνητές εκεί έχουν αναλύσει την αλληλουχία σε περισσότερα από 1.000 δείγματα της παραλλαγής από τον Μάιο. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των νέων περιπτώσεων στη χώρα αυτή προκαλούνται επί του παρόντος από την BA.2.75. Η παραλλαγή αυτή φαινόταν να έχει πλεονέκτημα μετάδοσης έναντι της BA.5.

Μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι οι δύο παραλλαγές, η Omicron 5(ΒΑ.5)και η «Κένταυρος», έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Αυτό υποδηλώνει ότι η Centaurus μπορεί να μην ωθήσει τα κρούσματα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα εκτός Ινδίας, τουλάχιστον όχι όσο η ανοσία του πληθυσμού είναι υψηλή και προτού η παραλλαγή εμφανίσει πολλές επιπλέον μεταλλάξεις.

Μέχρι στιγμής, η BA.2.75 έχει ανιχνευθεί σε σχετικά χαμηλά ποσοστά εκτός Ινδίας, σε χώρες όπως η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, που βρίσκονται στη μέση ή μόλις πέρασαν τις κορυφές των αυξήσεων που προκαλούνται κυρίως από τη BA.5. Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτές οι παραλλαγές ανταγωνίζονται κατά κάποιο τρόπο η μία την άλλη και είναι σχεδόν ισοδύναμες. Έτσι, άνθρωποι που είχαν BA.5 δεν είναι πιθανό να έχουν μια σημαντική μόλυνση με BA.2.75 και το αντίστροφο.

Εργαστηριακές μελέτες που δημοσιεύτηκαν πολύ πρόσφατα (κυρίως ως preprints) στηρίζουν αυτή την ιδέα. Πράγματι, οι δύο παραλλαγές έχουν παρόμοια ικανότητα να αποφεύγουν τα αντισώματα που προκαλούνται από εμβολιασμό και προηγούμενη μόλυνση. Το 2021, η Ινδία έζησε ένα εκρηκτικό κύμα κρουσμάτων που προκλήθηκαν από την παραλλαγή Delta, η οποία μοιράζεται μια βασική μετάλλαξη με την BA.5.

Πιθανώς, προηγούμενες μολύνσεις από Delta να παρέχουν πρόσθετη προστασία έναντι της BA.5, αφήνοντας ένα περιθώριο για την «Κένταυρος». Υπάρχει η υπόθεση ότι κάποιες χώρες μπορεί στο τέλος να έχουν διαφορετικό μείγμα υποστελεχών της Όμικρον που επικρατούν σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.

Ενώ όμως η BA.2.75 δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως ως τώρα, θα μπορούσε να το κάνει στη συνέχεια. Ορισμένες αλληλουχίες της BA.2.75 περιλαμβάνουν μια μετάλλαξη που βρέθηκε στη BA.5 και ονομάζεται L452R, η οποία θα μπορούσε, δυστυχώς, να αυξήσει την ικανότητα της υποπαραλλαγής για επαναλοιμώξεις.

Ακόμη δε κι αν τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων παραμείνουν χαμηλά σε ένα κύμα που προκαλείται από την παραλλαγή «Κένταυρος», η υψηλή συχνότητα νέων κυμάτων μόλυνσης θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο κόσμο με long COVID-19 (δηλαδή εμμένοντα συμπτώματα μετά τους 3 μήνες από τη διάγνωση) και γενικότερα, διατήρηση της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας διεθνώς.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση