Quantcast
10:44
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:44
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δικηγόρος Καραϊβάζ: «Έχουν εξαφανιστεί 10.000 ηχογραφήσεις της ΕΥΠ από τη δικογραφία – Ήξερε πώς τον παρακολουθούσαν»

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ / Φωτογραφία: Eurokinissi

02.05.2023
11:43
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2023 • 16:52
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Καραϊβάζ - «Ήταν έτοιμος να αποκαλύψει συγκλονιστικά στοιχεία για τη Greek Mafia», λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Η δικηγόρος της οικογένειας Καραϊβάζ, Ρόη Παυλέα, αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2021, στον Άλιμο.

Όπως ανέφερε, μέσα στη δικογραφία του Γιώργου Καραϊβάζ υπήρχαν ηχογραφημένες παράνομες παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου από την ΕΥΠ αλλά έλειπαν 10.000 εξ αυτών.

«Επειδή έχω έναν πελάτη από την Greek Mafia και υπάρχει το όνομα του Γιώργου στην υπόθεση. Μέσα στη δικογραφία υπάρχουν συνομιλίες με ημερομηνίες που φαίνεται πως παρακολουθούσαν τον Γιώργο. Η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε. Όπως γνωρίζουμε, οι παρακολουθήσεις πρέπει να έχουν ένα νομικό πλαίσιο και καταγράφονται για κάποιους μήνες. Η παρακολούθηση γίνεται για κάποιους μήνες», είπε η δικηγόρος.

Σημείωσε, δε, πως «στον φάκελο υπάρχουν οι ημερομηνίες από τις παρακολουθήσεις, αλλά φαίνεται πως μέσα υπάρχουν λιγότερες. Ο Γιώργος ήξερε πως τον παρακολουθούσαν. Το πιο σημαντικό είναι πως ο Γιώργος είχε γράψει για αυτά που γνώριζε στο bloko.gr. Δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στον έναν “εγκέφαλο”. Οι μαφιόζοι ήθελαν να καθαρίσουν το συντομότερο δυνατόν τον Γιώργο γι’ αυτό επέλεξαν Έλληνες εκτελεστές».

«Ο Καραϊβάζ ήταν έτοιμος να αποκαλύψει συγκλονιστικά στοιχεία για τη Greek Mafia»

Στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου αναφέρθηκε η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνα Δημογλίδου, η οποία σημείωσε ότι στον φάκελο της υπόθεσης δεν αναφέρονται μόνο τα δύο άτομα που συνελήφθησαν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μία καταγγελία που είχε γίνει το 2015 και φέρεται να κινδύνευε κάποιος από τη μαφία. «Όταν μία σοβαρή καταγγελία εμφανίζεται, ερευνάται εξονυχιστικά. Δεν μπορώ να πιστέψω πως έγινε μία καταγγελία και η αστυνομία δεν το ερεύνησε. Όλα βρίσκονται μέσα στη δικογραφία αλλά δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος δεν είχε εκφράσει φόβο για τη σωματική του ακεραιότητα γιατί αλλιώς θα είχε κάνει κάτι η αστυνομία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α, Γιώργο Καλλιακμάνη, «ο Καραϊβάζ ήταν έτοιμος να αποκαλύψει συγκλονιστικά στοιχεία για τη Greek Mafia».

«Μέσα από την υπόθεση γνώρισε κάποιους ανθρώπους και ανάμεσά τους ήταν ένας ποινικός. Ο Γιώργος έγγραφε για αυτόν τα καλύτερα όταν πέθανε. Είχε μία παιδική αφέλεια και πίστευε τους ανθρώπους. Έτσι, έπαιρνε θέση υπέρ κάποιων ανθρώπων. Αυτοί μεταξύ τους όμως, έχουν διαφωνίες. Μάλιστα, θα κατέθετε για μία συγκεκριμένη δικογραφία και έλεγε πως θα π[ει πράγματα. Και κάποιος φοβήθηκε. Ο Γιώργος είχε καταθέσεις υπέρ του ανθρώπου που δολοφονήθηκε αργότερα. Ο Καραϊβάζ ήταν έτοιμος να αποκαλύψει συγκλονιστικά στοιχεία για τη Greek Mafia», τόνισε ο αστυνομικός.

Σίγουρα υπάρχουν συνεργοί στη δολοφονία Καραϊβάζ – Πάνω από 30 εκτελέσεις τα τελευταία 7 χρόνια

Πάνω από 300 βίντεο έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών της Αστυνομίας για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, «σε αυτά τα εγκλήματα μιλάμε για επαγγελματίες. Προφανώς και οι δράστες προσπαθούν να μην αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους και να μην κάνουν κανένα λάθος. Γι αυτό ακριβώς και διήρκησε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η έρευνα της αστυνομίας. Χαρτογράφησαν όλες τις κινήσεις από την προηγούμενη κιόλας μέρα, καθώς κάποια στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις ίδιες κινήσεις ακριβώς πραγματοποίησαν και στους ίδιους χρόνους και την προηγούμενη ημέρα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, τις οποίες επανέλαβαν και την επόμενη μέρα όπου δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο».

Σε ερώτηση γιατί δεν αξιοποιήθηκαν εξαρχής και επαρκώς στοιχεία, ευρήματα και υλικό για να φτάσουμε νωρίτερα στην εξιχνίαση, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, μιλώντας στην ΕΡΤ, απάντησε ότι υπήρχαν πολλές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων, μεταξύ των ατόμων που βρίσκονται στη δικογραφία αυτή που έχει παραδοθεί στην εισαγγελέα.

«Όπως καταλαβαίνετε αυτά πρέπει να ερευνηθούν, όπως και κάποιες πληροφορίες που διέθετε η Ασφάλεια Αττικής για τις υποθέσεις που χειριζόταν ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, καθώς όπως καταλαβαίνετε το αντικείμενο της έρευνας φυσικά είναι οι υποθέσεις και οι επαφές που είχε ο Γιώργος Καραϊβάζ και μπορεί να οδήγησαν τελικά στη δολοφονία του. Αυτό όμως καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να αποτυπωθεί στο χαρτί και να δοθούν σωστά στοιχεία στις ανακριτικές αρχές και να μπορέσει να στηριχτεί η κατηγορία για αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Σχετικά με το αν υπάρχει μεγαλύτερο κύκλωμα πίσω από του εκτελεστές του Γιώργου Καραϊβάζ, η κυρία Δημογλίδου ανέφερε πως «προφανώς και αυτοί οι άνθρωποι είχαν συνεργούς στο συγκεκριμένο έγκλημα, αλλά αυτό που ενδιαφέρει την αστυνομία είναι να βρεθεί ο ηθικός αυτουργός. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν πληροφορίες για το τι επαφές είχε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, καθώς όταν ένας δημοσιογράφος ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα δεν μπορεί να παίρνει πληροφορίες μόνο από την αστυνομία. Προφανώς και κάνει επαφές και με κάποιους ποινικούς. Όμως πρέπει να υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να μπορέσει να κατηγορηθεί ένα άτομο».

Και συμπλήρωσε: «Ακούμε τις τελευταίες ημέρες για διάφορα άτομα που μπορεί να είναι έγκλειστα σε φυλακές, ότι υπήρχαν παλαιότερες συνομιλίες από το 2015. Από το 2015 μέχρι και το 2021 που δολοφονήθηκε υπάρχουν πολλά χρόνια που μεσολαβούν, που ο άνθρωπος αυτός συνέχισε και έκανε ρεπορτάζ που μπορεί να είχε διαφορετικές επαφές από αυτές που φαίνεται να είχε το 2015. Γι’ αυτό, είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθούν οι πληροφορίες που μπορεί να έχουν οι αστυνομικοί στο χαρτί και να φτάσουμε να κατηγορήσουμε έναν άνθρωπο, να υπάρχει κατηγορία για έναν άνθρωπο ότι μπορεί να είναι ηθικός αυτουργός ή ακόμη και εκτελεστής.»

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, τόνισε ότι είναι όντως πολύ δύσκολη η έρευνα, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για έναν δημοσιογράφο, ο οποίος έκανε ερευνητική δημοσιογραφία. «Ήταν πολύ διεισδυτικός και με μια πένα πολύ συγκεκριμένη πένα», σημείωσε. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι τα τελευταία επτά χρόνια έχουν σημειωθεί 30 με 40 δολοφονίες – εκτελέσεις.

«Έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες, οι οποίες μόλις δολοφονείται ένας από κάποια ομάδα υπάρχουν αντίποινα από την άλλη ομάδα», εξήγησε η κυρία Δημογλίδου, τονίζοντας ότι η εξιχνίαση στην υπόθεση Καραϊβάζ έφερε και την εξιχνίαση μιας ακόμη δολοφονίας, αυτή του γυμναστή το 2021.

Το χρονικό της έρευνας

Οι αρχές πραγματοποίησαν εξ αρχής την έρευνα αναλύοντας βήμα – βήμα υλικό από διαφορετικές κάμερες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το πρώτο βίντεο που κατάφεραν να βρουν και να πάρουν ήταν δύο μέρες μετά τη δολοφονία, ενώ λίγο αργότερα πήραν και ένα δεύτερο βίντεο.

Από το σύνολο του οπτικού υλικού οι αρχές κατάφεραν, λοιπόν, να χαρτογραφήσουν το δρομολόγιο των εκτελεστών με το σκούτερ αλλά και την παράλληλη κίνηση ενός λευκού βαν – το οποίο ουδέποτε δεν είχε απόσταση από το πρώτο άνω των πέντε δευτερολέπτων.

Το λευκό βαν ήταν το κλειδί για να ξεκλειδώσει η υπόθεση.

Στο σημείο εκτέλεσης φτάνει μόνο το σκούτερ αλλά κατά τη διαφυγή τους φαίνεται να φεύγουν και τα δύο οχήματα μαζί, ώσπου βρίσκουν μία εταιρεία καθαρισμού. Οι αστυνομικοί του τμήματος ανρθωποκτονιών αποφάσισαν να επισκεφτούν την εταρεία παριστάνοντας αστυνομικούς τηςοικονομικής αστυνομίας με απώτερο σκοπό να ελέγξουν τα βιβλία της εταρείας. Κατά τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι την επίμαχη ώρα της δολοφονίας δεν υπάρχουν δουλειές της εταιρίας στον Άλιμο.

Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές αποκαλύπτουν δύο κινητά τηλέφωνα, λεγόμενα «πακιστανικά». Από αυτά οδηγούνται στον ιδιοκτήτη του καταστήματος που δίνει αυτά τα πακιστανικά τηλέφωνα, ο οποίος συμπτωματικά είναι γνωστός με τα υπόλοιπα τρία άτομα που αναφέρονται στην δικογραφία αλλά για τα οποία δεν έχει, προς το παρόν, εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Ανάμεσα σε αυτά τα τρία άτομα ο ένας είναι πολύ γνωστός «νονός» της νύχτας που εκτίει μεγάλη ποινή φυλάκισης.

Παρ’ όλ’ αυτά, σε σχέση με τους συλληφθέντες δεν έχει ταυτοποιηθεί ο ρόλος τους αλλά μόνο ότι βρίσκοταν εκεί την ώρα της δολοφονίας. Το σίγουρο, δε, είναι ότι πιστοποιείται το γεγονός πως ο 40χρονος έχει κλείσει και άλλο συμβόλαιο θανάτου, και μάλιστα, έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Καραϊβάζ και σκοτώνει έναν πυγμάχο (επίσης) άνθρωπο της νύχτας στο Γαλάτσι.

Οι κατηγορούμενοι θα κληθούν το πρωί της Τετάρτης να απαντήσουν στις ερωτήσεις του 30ου ανακριτή, την ώρα που κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το κίνητρο

Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες έχουν προχωρήσει αρκετά και «δείχνουν» συγκεκριμένα άτομα στην εμπλοκή του αποτρόπαιου εγκλήματος, δυστυχώς, ακόμα το κίνητρο των εκτελεστών δεν είναι ξεκάθαρο, αν και είναι δεδομένο ότι σχετίζεται με την επαγγελματική δραστηριότητα του θύματος.

Άλλωστε, και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1, η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ, Στάθα Αλεξανδροπούλου, ανάφερε πως ο ίδιος «ήταν ερωτευμένος με τη δουλειά του. Δεν μπορούσες να του πεις ‘μην το πεις αυτό, μην ασχολείσαι με αυτό’. Τη μαχητικότητά του την είχα αποδεχτεί».ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση