17:18
19/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:18
19/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δίκη για το Μάτι: «Ακόμη και αν διέταζαν εκκένωση δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, ήταν απροετοίμαστοι δήμοι και περιφέρεια»

Πανό έξω από την αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι / Φωτογραφία: Eurokinissi

Πανό έξω από την αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι / Φωτογραφία: Eurokinissi

20.04.2023
19:08
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2023 • 22:56
Τι κατέθεσε στη Δίκη για το Μάτι ο αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος

Το σκηνικό της πλήρους ασυνεννοησίας και των παλινωδιών των αρμοδίων που επικράτησε πριν αλλά και μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιβεβαίωσε σήμερα καταθέτοντας στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συγκεκριμένη υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο κ. Ανδριανός Κουρμπάτσης.

Πρόκειται για τον αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος και δικαστικό πραγματογνώμονα διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, τον οποίο οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς διόρισαν προκειμένου να συντάξει πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της τραγωδίας με την εκατόμβη νεκρών.

«Δεν έγινε η απομάκρυνση των πολιτών διότι φοβήθηκαν πως εάν διατασσόταν θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πως θα απομακρυνθεί ο κόσμος, που θα συγκεντρωθεί κ.λπ. και προτίμησαν να μην γίνει απομάκρυνση», είπε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του σημειώνοντας μάλιστα πως αν είχε ληφθεί απόφαση για εκκένωση αυτή θα έπρεπε να υλοποιηθεί μέχρι τις 5:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας κάτι που βέβαια δεν έγινε ποτέ.

Όμως ακόμη και αν αυτή η απόφαση είχε ληφθεί και δίνονταν εντολή για εκκένωση, αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, διότι όπως κατέθεσε ο πραγματογνώμονας, «οι δήμοι και η περιφέρεια δεν ήταν προετοιμασμένοι όπως προβλέπει ο νόμος»!

Μάλιστα, σύμφωνα με το Law And Order, πριν ο μάρτυρας αρχίσει να καταθέτει στη δίκη -απαντώντας επί της ουσίας σε ερωτήσεις των παραγόντων της δίκης – η πρόεδρος του δικαστηρίου διάβασε την τεχνική έκθεση που ο ίδιος συνέταξε για λογαριασμό των συγγενών των θυμάτων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τον εισαγγελέα της έδρας με τον μάρτυρα να σημειώνει πως η εισήγηση της πυροσβεστικής για την συντονισμένη απομάκρυνση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών δεν ήταν απαραίτητη για να ληφθεί το μέτρο.

  • Εισαγγελέας: Λέτε πως δεν χρειαζόταν η εισήγηση;
  • Μάρτυρας: Ναι δεν ήταν κατά νόμο αναγκαία.
  • Εισαγγελέας : Μέχρι τι ώρα έπρεπε να γίνει;
  • Μάρτυρας: Το αργότερο μέχρι τις 5:30 έπρεπε να είχε γίνει η εισήγηση και να ληφθεί η απόφαση για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.
  • Εισαγγελέας: Εσείς λέτε πάντως ότι ακόμα και να διατασσόταν δεν θα υλοποιούνταν;
  • Μάρτυρας : Ναι οι δήμοι και η περιφέρεια δεν είχαν οργανωθεί όπως έλεγε ο νόμος.
  • Εισαγγελέας: Λέτε δηλαδή πως δεν υπήρχαν μνημόνια ενεργειών και λέτε πως η μη εισήγηση από την πυροσβεστική λειτούργησε ως άλλοθι;
  • Μάρτυρας: Δεν έγινε η απομάκρυνση διότι φοβήθηκαν πως εάν διατασσόταν θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πως θα απομακρυνθεί ο κόσμος, που θα συγκεντρωθεί κ.λπ και προτίμησαν να μην γίνει απομάκρυνση.

Ακολούθως ο κ. Γκουρμπάτσης δέχθηκε ερώτηση από τον εισαγγελέα σχετικά με το τι συνέβη εκείνη την ημέρα και στο μέτωπο που ξέσπασε στην Ελευσίνα, στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, 24 λεπτά πριν την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Απαντώντας ο πραγματογνώμονας ανέφερε: «Η φωτιά στη Motor Oil ξεκίνησε στις 16:06. Πήγε στο σημείο το «Ελευσίνα 2». Ο σύνδεσμος της πυροσβεστικής αναφέρει στις 16:46 πως η πυρκαγιά είναι έρπουσα σε θάμνους. Στη συνέχεια, όπως προκύπτει από συνομιλίες, έπεσε τηλέφωνο από τον διευθυντή του επιχειρηματία και ζήτησε τον διοικητή του ΕΣΚΕ να του να μιλήσει. Είπε η γραμματέας του είπε πως είναι σε σύσκεψη. Καταλαβαίνω πως ήθελε συνδρομή και εκτροπή».

«Μερική επιφυλακή ίσον τίποτα!» δήλωσε ο Γκουρμπάτσης

Αναφερόμενος στη πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Γκουρμπάτσης τόνισε πως ο τότε διοικητής του ΕΣΚΕ δεν κάλεσε σε γενική επιφυλακή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό.

«Μερική επιφυλακή ίσον τίποτα! Έπρεπε να γίνει γενική επιφυλακή, να έρθει κόσμος να στελεχώσει οχήματα. Εδώ κινητοποιήθηκαν μόνο 33 υδροφόρα. Είχαμε αυτοκίνητα και δεν είχαμε κόσμο να τα επανδρώσει Ο κ. Φωστιέρης (διοικητής ΕΣΚΕ)μπορούσε από στάδιο 2 να το πάει 3. Στη γενική επιφυλακή σε περίπου μία ώρα φτάνει το προσωπικό» είπε.

«Όταν την διατάσεις 17:30 μέχρι να φτάσουν στις θέσεις τους, πάει ο κόσμος κάηκε. Ο αρχηγός και υπαρχηγός μπορούν να διατάξουν γενική επιφυλακή. Για Αττική και ο περιφερειάρχης μπορούσε να διατάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Ο αντιστράτηγος ε.α. σημείωσε πως μέχρι τις 5:30 το απόγευμα που η φωτιά είχε διασπαστεί σε δύο μέτωπα έπρεπε η πυροσβεστική να είχε ενεργοποιήσει τα εναέρια μέσα που είχε στη διάθεση της.

«Όφειλε ο μηχανισμός να είναι προετοιμασμένος να σώσει κόσμο. Μιλάμε για τη δεύτερη φωτιά σε θύματα στον κόσμο τον 21ο αιώνα. Την πρώτη στην Ελλάδα. Ο αρχηγός δεν συντόνιζε. Από τις συνομιλίες προκύπτει πως ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε, κάποια στιγμή χάθηκε ο συντονισμός», είπε.

Τι είπε ο Γουρμπάτσης για την παρουσία Τόσκα στο Μάτι

Τέλος ο κ. Γουρμπάτσης αναφέρθηκε και στον τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα έπειτα από ερώτηση συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας.

  • Συνήγορος: Η παρουσία του κ.Τόσκα στο ΕΣΚΕ επιβάλλεται εκ του νόμου;
  • Μάρτυρας : Εκ του νόμου δεν προβλέπεται κανένα πολιτικό πρόσωπο να βρίσκεται εκεί. Οι πολιτικοί πηγαίνουν εκεί από ενδιαφέρον και για να ενημερώνονται, όμως δεν παρεμβαίνουν επιχειρησιακά. Στην αυτήν την περίπτωση ωστόσο υπάρχουν επικοινωνίες π.χ του διοικητή του ΕΣΚΕ Φωστιέρη, ο οποίος ακούγεται να λέει για τα εναέρια μέσα θα μιλήσω με τον υπουργό. Θεωρώ ότι ο κ. Τόσκας παρενέβαινε επιχειρησιακά.

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα θα συνεχιστεί αύριο.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση