Με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, παρότι καταδικάζει την παρέμβαση του παραιτηθέντα αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, κάνει λόγο για «πρόχειρη και αποσπασματική» τροπολογία, επιρρίπτοντας έτσι ευθύνες για αυτή την πολιτική και δικαστική κρίση στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.
Οι Εισαγγελείς της χώρας, αφού διευκρινίσουν πως η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και πως διαφυλάττει τις αρχές προστασίας των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, σημειώνουν με νόημα πως η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Κυβέρνηση και η νομοθετική λειτουργία στη νομίμως εκλεγμένη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό απαντούν στον Χρήστο Τζανερίκο, ο οποίος έκανε λόγο μέσα στο Σαββατοκύριακο για παρέμβαση της κυβέρνησης στα της δικαιοσύνης.
Άλλωστε, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή τους, σχολιάζουν πως η δημόσια γνώμη από Δικαστικό Λειτουργό, επί περιεχομένου που θα κληθεί να εφαρμόσει αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας. Με τον τρόπο αυτό η Ένωση ξεκαθαρίζει πως διαφωνεί με την πρωτοβουλία του κυρίου Τζανερίκου, ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε πριν προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές, όλων των κομμάτων, και του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Όμως, η ανακοίνωση δεν μένει εκεί και κάνει λόγο για «αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση», που όπως σημειώνεται «δημιουργεί υπόνοιες αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας». Παράλληλα, φωτογραφίζοντας την τροπολογία, αλλά και τις επαφές του κυρίου Τζανερίκου με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη το περασμένο διάστημα, οι Εισαγγελείς σημειώνουν πως «ο διάλογος μεταξύ των τριών λειτουργιών οφείλει να γίνεται μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων αυτών και εντός του πλαισίου που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι».
Προστριβές προκαλεί η συμπληρωματική τροπολογία της κυβένησης
Η συμπληρωματική τροπολογία που αφορά την έλεγχο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου στους συνδυασμούς κομμάτων για την συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές, βρέθηκε άλλωστε στο επίκεντρο της συζήτησης από τον εισηγητή της μειοψηφίας και τουw αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά την β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για αυτές τις επαφές του κυρίου Γεραπετρίτη, ενώ τόσο η Αντιπολίτευση – πλην του ΠΑΣΟΚ – όσο και νομικοί κύκλοι εκφράζουν τις ενστάσεις τους αναφορικά με την τροπολογία, τον τρόπο που έρχεται προς ψήφιση, αλλά και τον χρόνο που γίνεται αυτή τη προσπάθεια.
Πρόκειται ουσιαστικά για φωτογραφική διάταξη, αφού θεσπίστηκε με γνώμονα την συγκεκριμένη εξέλιξη και με σκοπό τη συμπερίληψη της περιπτώσεως αυτής, στις αρνητικές προϋποθέσεις για την κατάρτιση εκλογικού συνδυασμού που ελέγχονται από τον Άρειο Πάγο πριν την ανακήρυξή τους στις εκλογές, σημειώνει ο δικηγόρος Δημήτριος Τριπερίνας στο The Standard, ο οποίος και κρίνει πως η διάταξη πάσχει συνταγματικά.
«Οι γενικόλογες διακηρύξεις υπέρ του Κράτους Δικαίου, από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, δεν αρκούν προς εμπέδωση της αρχής αυτής» σχολιάζουν με νόημα επίσης οι Έλληνες Εισαγγελείς.
Η ανακοίνωση των Δικαστών και Εισαγγελέων για την τροπολογία
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος και με δεδομένη την ήδη εκφρασθείσα θέση της, ότι δεν θα επιτρέψει η Δικαιοσύνη να γίνει μέρος του «πολιτικού παιχνιδιού», επισημαίνει τα ακόλουθα:
Α. Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και οι Λειτουργοί της, διαχρονικά, έχουν να επιδείξουν αγώνες προς διαφύλαξη των δικαιοκρατικών αρχών και προστασίας των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων. Το Δικαστικό Σώμα είναι βαθιά δημοκρατικό και υπηρετεί με σθένος, παρρησία και προσήλωση τους Δημοκρατικούς Θεσμούς.
Β. Σε μία χώρα με ισχυρούς δικαιοκρατικούς θεσμούς, όπως είναι η χώρα μας, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Κυβέρνηση και η νομοθετική λειτουργία στη νομίμως εκλεγμένη Βουλή. Η αρχή του Κράτους Δικαίου, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμά μας αλλά και ως κοινή αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϋποθέτει μια διαφανή, υπεύθυνη, δημοκρατική και πλουραλιστική διαδικασία για τη θέσπιση των Νόμων. Η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση δημιουργεί υπόνοιες αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας.
Γ. Η εκφορά δημόσιας γνώμης από Δικαστικό Λειτουργό επί του περιεχομένου υπό ψήφιση διάταξης, που θα κληθεί είτε να εφαρμόσει είτε να μην εφαρμόσει, αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, που αποτελούν εχέγγυα της Δίκαιης Κρίσης. Ο διάλογος μεταξύ των τριών λειτουργιών οφείλει να γίνεται μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων αυτών και εντός του πλαισίου που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Δ. Οι γενικόλογες διακηρύξεις υπέρ του Κράτους Δικαίου, από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, δεν αρκούν προς εμπέδωση της αρχής αυτής, διότι οι προκλήσεις που το τελευταίο αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή για την επιδίωξη της ουσιαστικοποίησης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης και της διαφύλαξης των ελευθεριών είναι μεγάλες.
Ε. Οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους του Κράτους, αποφασίζουν κατά συνείδηση και οι αποφάσεις που εκδίδουν είναι σύμφωνες με την αρχή της νομιμότητας.
Πολιτική αντιπαράθεση με αντικείμενο την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη
«O ΣΥΡΙΖΑ διαπράττει μέγιστο λάθος. Και, βέβαια, λυπάμαι που θα το πω, με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δείχνει σαν να μην θέλει τελικά να πετύχει αυτό το οποίο θέλουμε όλοι» ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
O ΣΥΡΙΖΑ διαπράττει μέγιστο λάθος. Και, βέβαια, λυπάμαι που θα το πω, με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δείχνει σαν να μην θέλει τελικά να πετύχει αυτό το οποίο θέλουμε όλοι
Μητσοτάκης
«Αυτό είναι να αποκλείσουμε τη Χρυσή Αυγή από τη δυνατότητα να συμμετέχει στις εκλογές. Αλλά, θέλω να θυμίσω κιόλας, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν εντοπιστεί εκλεκτικές, θα έλεγα, σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή» συνέχισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS FM 107.7 και σε ερώτηση για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει τη σχετική τροπολογία της κυβέρνησης αύριο στη Βουλή.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «με τους χειρισμούς της κατάφερε να συμβεί κάτι θεσμικά αδιανόητο: Να λογομαχείτε και να διαφωνείτε με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο του Α’ 1 Τμήματος του Αρείου Πάγου». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σειρά συνταγματολόγων «σας είχαμε πει όταν είχατε φέρει τη διάταξη, ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, ότι είναι βαθιά προβληματική».
Δεν επιθυμούμε νεοναζιστικά μορφώματα και ρατσιστικά μορφώματα, δεν επιθυμούμε να μπορούν να συμμετάσχουν στη Βουλή
Χατζηγιαννάκης, ΣΥΡΙΖΑ
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν επιθυμούμε νεοναζιστικά μορφώματα και ρατσιστικά μορφώματα, δεν επιθυμούμε να μπορούν να συμμετάσχουν στη Βουλή και, όπως σας είπαμε από την πρώτη τροπολογία, έπρεπε να υπήρχε σαφής αναφορά στα ζητήματα της ρατσιστικής νομοθεσίας, της ξενοφοβικής νομοθεσίας και της νεοναζιστικής νομοθεσίας, της φασιστικής νομοθεσίας και όλων των παρακάμψεων. Εμείς συμφωνήσαμε και με τις προτάσεις Κοντιάδη – Αλιβιζάτου. Εσείς δυστυχώς τότε τις απορρίψατε».
Η κυρία Λιακούλη μάλιστα ζήτησε, και από τον ΣΥΡΙΖΑ να τα λάβει αυτά υπόψη του, και να μην «θυσιάζονται όλα στο πεδίο της μικροπολιτικής». Τόνισε πως «όσο κουρασμένη κι αν είναι η κοινωνία μας, δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ, να χάσει το στίγμα της, της δημοκρατικής ευαισθησίας της απέναντι στα γεγονότα, όπως είναι αυτά των εγκληματικών οργανώσεων που ενδύονται τον μανδύα του πολιτικού μορφώματος».
Η κυβέρνηση άφησε τον Ηλία Κασιδιάρη να δρα πολιτικά μέσα από τις φυλακές
Λιακούλη, ΠΑΣΟΚ
Αναφερόμενη δε, στον τρόπο της νομοθέτησης που έκανε για το θέμα η κυβέρνηση, την χαρακτήρισε «απίστευτα πρόχειρη και αρκετά αργοπορημένη», της καταλόγισε ευθύνη ότι «άφησε τον Ηλία Κασιδιάρη να δρα πολιτικά μέσα από τις φυλακές» και αναρρωτήθηκε εάν αλλιώς υπολόγιζε τα πράγματα, «αλλά προέκυψαν άλλα εκλογικά δεδομένα και αναγκαστήκατε να τα κάνετε όλα αυτά». Υπογράμμισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν η κρίση του Αρείου Πάγου να γίνει από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου εξαιτίας της σοβαρότητας του .
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε πως «οι απανωτές τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν στην πραγματικότητα, ότι μπλόκο σε αυτά τα εγκληματικά ναζιστικά μορφώματα δεν μπορεί να μπει με νομοθετικές ρυθμίσεις» είπε.
μπλόκο σε αυτά τα εγκληματικά ναζιστικά μορφώματα δεν μπορεί να μπει με νομοθετικές ρυθμίσεις
Κομνηνάκα, ΚΚΕ
«Δεν λείπουν και δεν θα πάψουν να λείπουν, αν θέλετε, διάφορα τερτίπια που θα αξιοποιούν τα κόμματα αυτά, προσπαθώντας να εμφανιστούν με καμουφλαρισμένο πρόσωπο και αν θέλετε ακόμα, θα μπορούσαν πιθανόν χωρίς κανένα καταδικασμένο στις γραμμές τους, να επιχειρούν την κάθοδό τους και να συνεχίσουν να ρίχνουν ανενόχλητα το ρατσιστικό τους δηλητήριο στο λαό».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, τόνισε πως το κόμμα του είναι «απέναντι από αυτό το ναζιστικό μόρφωμα. Έχουμε δώσει αγώνες εναντίον, τόσο αυτού του ναζιστικού μορφώματος, όσο και τις παραφυάδες του εθνικοσοσιαλισμού, οι οποίες έρχονται και φυτρώνουν μέσα στη Βουλή».
άλλο είναι Έλληνας εθνικιστής και άλλο Έλληνας ναζιστής. Εδώ μιλάμε για ναζισμό
Μυλωνάκης, Ελληνική Λϋση
Ανέφερε ότι αυτά «τα τρεισήμισι χρόνια, ένας κρατούμενος, που ενώ έχει τιμωρηθεί για πράξεις του ποινικού κώδικα, τον αφήσατε να μετατραπεί σε έναν πολιτικό κρατούμενο. Να κάνει διαλέξεις, να παίζει με τα social media, να βγάζει λόγους μέσα από τις φυλακές και να στέλνει εξώδικα».
Ο βουλευτής είπε πως «άλλο είναι Έλληνας εθνικιστής και άλλο Έλληνας ναζιστής. Εδώ μιλάμε για ναζισμό».
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, όπως και ο εισηγητής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντίδης, δεν θέλησαν να κάνουν κάποια ειδική αναφορά σχετικά με την σχετική τροπολογία.