03:59
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:59
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Υπόθεση 38 μεταναστών στον Έβρο: Μπαλάκι οι ευθύνες διάσωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Έχασε τη ζωή του ένα 5χρονο παιδί

Οι μετανάστες που βρισκόντουσαν στη νησίδα στον Έβρο / Φωτογραφία: Law and Order

Οι μετανάστες που βρισκόντουσαν στη νησίδα στον Έβρο / Φωτογραφία: Law and Order

16.08.2022
19:06
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2022 • 7:38
Η υπόθεση των 38 μεταναστών που έμεναν αβοήθητοι σε νησίδα στον Έβρο απασχολεί έντονα Αρχές και ΜΜΕ

Έντονες αντιδράσεις, αλλά και την παρέμβαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, έχει προκαλέσει η υπόθεση της εγκατάλειψης 38 μεταναστών, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά, σε νησίδα στον Έβρο.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα 38 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης μιας ετοιμόγεννης γυναίκας, βρέθηκε εγκλωβισμένη σε ένα μικρό, ανώνυμο νησί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Οι 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στη νησίδα του ποταμού Έβρου από τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου «προκύπτει από τις καταθέσεις τους, είναι ότι ήρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα, από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο».

Αφού εντοπίστηκαν τη Δευτέρα, μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους» δήλωσε από τον Έβρο, ο κ Μηταράκης που πρόσθεσε πως η έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Επιβεβαιώνεται ο θάνατος ενός παιδιού στον Έβρο

Ωστόσο, τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε στο νησάκι, το οποίο βρίσκεται κοντά στην ελληνική πόλη Λαβάρα, σύμφωνα με την ομάδα και οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελληνική αστυνομία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το γεγονός αυτό, όμως ο κύριος Μηταράκης έκανε λόγο για θάνατο ενός πεντάχρονου στην τουρκική πλευρά.

Ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο

Νότης Μηταράκης

«Ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του» είπε ο υπουργός.

Υπήρχε κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την τοποθεσία της ομάδας και ως εκ τούτου σχετικά με το αν η Τουρκία ή η Ελλάδα έπρεπε να παρέμβει για να βοηθήσει. Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα, μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας, σημειώνεται από διαρροές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η ελληνική αστυνομία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ταυτόχρονα προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές

Τάκης Θεοδωρικάκος

«Η ελληνική αστυνομία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ταυτόχρονα προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές. Αξίζει τον σεβασμό και την στήριξη όλων και όχι τις πρωτοφανείς συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και διάφορους άλλους τις τελευταίες ημέρες» υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει για το θέμα ότι «είναι οι ίδιοι που πριν δυο ημέρες έλεγαν ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες, αλλά ξαφνικά εντοπίστηκαν χθες σε ελληνικό έδαφος» και «οι ίδιοι που τις τελευταίες ημέρες επιχείρησαν να μετατρέψουν τον δημόσιο διάλογο σε έναν ακροδεξιό οχετό απαξίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης που παραπέμπει στις σκοτεινές ημέρες δράσης της Χρυσής Αυγής».

Αβοήθητοι δηλώνουν οι μετανάστες

Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν αρχικά ότι οι άνθρωποι – οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία αυτοπροσδιορίζονται όλοι ως Σύροι – βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος. Το Associated Press ανέφερε την Πέμπτη ότι η ελληνική αστυνομία είχε δηλώσει ότι ερευνούσε αναφορές σχετικά με τους μετανάστες, αλλά δεν είχε καταφέρει να τους εντοπίσει λόγω των διαφορετικών συντεταγμένων που είχαν δοθεί για τη θέση τους.

Η αστυνομία δήλωσε επίσης στο αμερικανικό πρακτορείο ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν για τους μετανάστες ήταν «εκτός ελληνικής κυριαρχίας» και ότι είχε ζητήσει από τη γειτονική Τουρκία να παράσχει επείγουσα βοήθεια σε μια ομάδα περίπου 40 ατόμων.

Τελικά, όπως μεταδίδουν και τα ξένα ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και το Reuters, βρέθηκαν περίπου 4 χιλιόμετρα νότια των συντεταγμένων, εκτός του ελληνικού εδάφους, που αναφέρθηκε αρχικά πριν από μερικές ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, για τον οποίο οι μετανάστες δεν είχαν εντοπιστεί νωρίτερα.

Κανείς δεν μας θέλει. Κανείς δεν μας ακούει. Κανείς δεν θέλει να βοηθήσει

Η Μπαϊντά, μία από τις γυναίκες της ομάδας μεταναστών, περιέγραψε ότι αντιμετωπίστηκε σαν «ντέρμπι μεταξύ των δύο πλευρών», της Τουρκίας και της Ελλάδας. «Κανείς δεν μας θέλει. Κανείς δεν μας ακούει. Κανείς δεν θέλει να βοηθήσει», πρόσθεσε σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού BBC.

«Μας σκοτώνουν στη Συρία, στην Τουρκία, σε αυτό το νησί, στην Ελλάδα, σε κάθε μέρος του κόσμου», δήλωνε η ίδια γυναίκα με λυγμούς πριν από τρεις ημέρες, σύμφωνα με το αμερικανικό CNBS. «Τι φταίμε εμείς; Επειδή κανείς δεν μπορεί να μας ακούσει;» συμπλήρωνε.

Φωνές για κακομεταχείριση των μεταναστών στα σύνορα

Η μεταχείριση των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία από την Ελλάδα έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής το τελευταίο διάστημα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έρθει αντιμέτωπος τον περασμένο Ιούλιο στο Ευρωκοινοβούλιο με την κριτική της ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Τίνεκε Στρικ η οποία εστίασε την κριτική της στο θέμα του μεταναστευτικού και τις φωνές που ακούγονται σε μέσα του εξωτερικού περί επαναπροωθήσεων στις ελληνικές θάλασσες. «Δεν είναι ευρωπαϊκή απάντηση να κλείνεις τα σύνορα και να απωθείς τους μετανάστες. Αντί να κάνετε την ασπίδα της Ευρώπης, σας καλώ να λύσετε τα πολλά προβλήματα στην κοινωνία σας» έλεγε τότε η Στρικ.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο έχουν απωθηθεί πριν τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Έχει επίσης προκαλέσει διαμάχες εντός της ΕΕ, αφού ανώτερος αξιωματούχος ισχυρίστηκε πέρυσι ότι η χώρα παραβιάζει τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα. Ορισμένοι πρόσφυγες λένε ότι έχουν επιστραφεί βίαια στα τουρκικά ύδατα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένως αυτούς τους ισχυρισμούς και επιμένει ότι συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Αυτό το περιστατικό στον ποταμό Έβρο «αναδεικνύει τη βιαιότητα των επαναπροωθήσεων», δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, η διευθύντρια Ελλάδας της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση