Quantcast
08:45
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:45
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι «σκληρές» ερωτήσεις ευρωβουλευτών της ομάδας του Μακρόν και των Πρασίνων στον Μητσοτάκη για την ελευθερία του Τύπου και το μεταναστευτικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο / Φωτογραφία: Eurokinissi

05.07.2022
19:26
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2022 • 8:46
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα ζητήματα που του έθεσαν μετ' επιτάσεως οι Ευρωβουλευτές

Αντιμέτωπος με σκληρή κριτική βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ομιλία του σε ένα σχεδόν άδειο αμφιθέατρο στο ευρωκοινοβούλιο. Τα πυρά, ειδικά σε ό, τι αφορά την ευρωομάδα των Φιλελευθέρων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και φίλια και αφορούσαν την ελευθερία του Τύπου, αλλά και το μεταστευτικό.

Τον λόγο για την ευρωομάδα των Φιλελευθέρων, Renew Europe, η οποία συστήθηκε στην ουσία με πυρήνα τους εκπροσώπους του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, πήρε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Μαλί Αζμανί.

Ο πολιτικός που ηγήθηκε της καμπάνιας των Ολλανδών Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή το 2019, υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός κάνοντας παραλληλισμούς της χώρας μας με άλλες, που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για την καταπίεση μιας σειράς ελευθεριών. Χωρίς να την κατονομάζει, ο Αζμανί αναφερόταν στην Ουγγαρία του Βικτόρ Ορμπάν, τον οποίο και χαρακτήρισε ηγέτη της πολιτικής οικογένειας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο

Με ρητό του Σωκράτη η κριτική του Ολλανδού

«Βλέπουμε ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ ακόμη αξίες και αρχές βρίσκονται υπό επίθεση. Θα είμαι ειλικρινής κύριε πρόεδρε. Μας προβληματίζει, μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της πολυφωνίας των μέσων και της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Ανάβουν ήδη τα προειδοποιητικά φώτα» είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής. «Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση των «27» σε ότι αφορά τα ΜΜΕ. Είναι σημαντικό κύριε πρωθυπουργέ να υπάρχει πολυφωνία» συνέχισε αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Δεν χρειάζεται να δούμε άλλον ένα Ευρωπαίο ηγέτη ο οποίος να καταπατά την ελευθεροτυπία

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières – RSF), από την 70η θέση το 2021 η χώρα μας βρέθηκε στην 108η μέσα σε ένα χρόνο, πιο κάτω και από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν. «Δεν χρειάζεται να δούμε άλλον ένα Ευρωπαίο ηγέτη ο οποίος να καταπατά την ελευθεροτυπία» είπε σήμερα αναφερόμενος στην εν λόγω έκθεση ο Αζμανί.

Δεν είναι δυνατό να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την Ουγγαρία (85η), τη Βουλγαρία (91η) την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η), καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όπως έλεγε και ο Σωκράτης, ο αποτυχημένος χρησιμοποιεί τη διαστρέβλωση εκεί που σταματά η συζήτηση» συνέχισε σε αυστηρό τόνο. «Δεν είναι δυνατό να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας. Θα πρέπει να το σταματήσετε αυτό κύριε πρωθυπουργέ και να το σταματήσετε τώρα. Κρατήστε ζωντανή την υπερήφανη ελληνική παράδοση του δημόσιου διαλόγου» κατέληξε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον Μαλίκ Αζμάνι σχετικά με την ελευθεροτυπία στην χώρα μας, εμφάνισε τυπωμένα δύο πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «Αυγή» και «Δημοκρατία», τα οποία όπως είπε τον λένε ψεύτη. Διαβεβαίωσε τον Ολλανδό αντιπρόεδρο του Renew πως στην χώρα μας μπορεί κανείς να γράφει ότι θέλει, κάτι που ισχύει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, αλλά και στο Ίντερνετ.

Μάλιστα τον προέτρεψε τον εκπρόσωπο των φιλελεύθερων, να ψάχνει περισσότερο τις συμβουλές που παίρνει, αναφερόμενος στα όσα του έχει μεταφέρει ο Γιώργος Κύρτσος.

Η κριτική των Πρασίνων στον Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο και η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τίνεκε Στρικ η οποία εστία την κριτική της στο θέμα του μεταναστευτικού και τις φωνές που ακούγονται σε μέσα του εξωτερικού περί επαναπροωθήσεων στις ελληνικές θάλασσες, κάτι που επισήμως η ελληνική κυβέρνηση το έχει διαψεύσει. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής που στο παρελθόν υπήρξε και μέλος της Γερουσίας με τους Πράσινους στη χώρα της και από το 2019 είναι εκλεγμένο μέλος της ευρωομάδας των Πρασίνων, ενώ ασχολείται ενεργά με ζητήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσφύγων και κράτους δικαίου στην ΕΕ.

Όπως είπε, μετανάστες «απωθούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στην ξηρά και μάλιστα οι ίδιοι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για να απωθούν άλλους μετανάστες. Εκείνοι που σώζουν ζωές, καταδικάζονται».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο

«Γι’ αυτό σας ερωτώ κύριε Μητσοτάκη, είναι αυτή η Ευρώπη; Τους αναγκάζετε να ζουν σε ένα νομικό κενό και χρησιμοποιείτε ως πρόφαση ότι μπορεί να γυρίσουν στην Τουρκία» συνέχισε και υποστήριξε πως «εκείνοι που τους βοηθούν περιορίζονται και ποινικοποιούνται, εκείνοι που σηκώνουν τη φωνή τους και τα μέσα ενημέρωσης φιμώνονται».

«Δεν βοηθά να συγκαλύπτουμε τα πράγματα γιατί η πραγματικότητα και καταγράφεται και αναφέρεται ξανά και ξανά σε όλα τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ στο συμβούλιο της Ευρώπης» είπε επίσης η Ολλανδή ευρωβουλευτής.

Δεν είναι ευρωπαϊκή απάντηση να κλείνεις τα σύνορα και να απωθείς τους μετανάστες

«Η πραγματικότητα αυτή παραβιάζει το δίκαιο ασύλου. Δεν είναι ευρωπαϊκή απάντηση να κλείνεις τα σύνορα και να απωθείς τους μετανάστες. Αντί να κάνετε την ασπίδα της Ευρώπης, σας καλώ να λύσετε τα πολλά προβλήματα στην κοινωνία σας» κατέληξε.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός, ζήτησε να μην αναπαράγεται η τουρκική προπαγάνδα, ρίχνοντας ευθύνες στην γειτονική χώρα, καθώς όπως είπε δεν γίνεται να φεύγει ένα σκάφος με εκατό άτομα για να έρθει στην Ελλάδα και να μην το γνωρίζουν οι αρχές.

Στη συνέχεια μάλιστα, τόνισε τις βελτιώσεις στα καμπ που υπάρχουν τώρα στην Σάμο και στην Χίο, τα οποία όπως τόνισε δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που υπήρχε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Πάντως το ζήτημα της μετανάστευσης σχολίασε και ο Γερμανός δημοσιογράφος, ανταποκριτής του Der Spiegel, υποστηρίζοντας πως πρόσφατο ρεπορτάζ του, ανέδειξε αυτές τις πρακτικές στις ελληνικές θάλασσες. «Το πρόσωπο του Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν ήρθε αντιμέτωπος με την έρευνά μας που έδειξε ότι η Ελλάδα αναγκάζει τους μετανάστες να απωθούν παράνομα άλλους μετανάστες στα ελληνικά σύνορα» έγραψε την ώρα της συζήτησης στην Ευρωβουλή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση