23:58
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:58
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το αρνάκι Λήμνου έγινε προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης

Ένα μικρό αρνάκι / Φωτογραφία: Unsplash

Ένα μικρό αρνάκι / Φωτογραφία: Unsplash

03.10.2022
14:21
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2022 • 15:31
Το «αρνάκι Λήμνου» είναι ένα ευρέως διαδεδομένο προϊόν, το οποίο παράγεται εδώ και πολλά χρόνια στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο

Μία νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) από την Ελλάδα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά το «αρνάκι Λήμνου».

Το «αρνάκι Λήμνου» χαρακτηρίζεται από τρυφερή, ζουμερή και απαλή υφή και από χαρακτηριστική και ευχάριστη γεύση και άρωμα αναφέρει η Επιτροπή.

Το κρέας παράγεται από αρνιά που γεννήθηκαν στην Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο και έχει χαρακτηριστικά που αποδίδονται στον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής αρνιών και προβάτων και στη διατροφή τους, που αποτελείται ουσιαστικά από την πλούσια χλωρίδα των νησιωτικών βοσκοτόπων.

Το «αρνάκι Λήμνου» είναι ένα ευρέως διαδεδομένο προϊόν, το οποίο παράγεται εδώ και πολλά χρόνια στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Τόσο οι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όσο και ανθρώπινες πρακτικές, που επικρατούσαν και συνεχίζουν να επικρατούν στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστράτιου, συνέβαλαν στην παραγωγή ενός προϊόντος με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Αυτή η νέα ονομασία θα προστεθεί στη λίστα των 1.594 γεωργικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται.

Η διαφορά που έχει το το κρέας από το αρνάκι Λήμνου σε σχέση με αρνιά από άλλες φυλές και άλλες περιοχές

Σύμφωνα με το limnoswines.gr, τα κοπάδια αποτελούνται είτε αμιγώς από πρόβατα της φυλής Λέσβου είτε από διασταυρώσεις αυτών. Ακολουθείται το παραδοσιακό εκτατικό σύστημα εκτροφής. Το θετικό αποτέλεσμα της, σχεδόν μόνιμης, πρόσβασης των προβάτων στους βοσκοτόπους αφορά στην ανάπτυξη των μυών και στην περιορισμένη κατανάλωση του εναποτιθέμενου λίπους λόγω της αντίστοιχα περιορισμένης κατανάλωσης ενέργειας για την μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις για εξεύρεση τροφής.

Σε σχέση με αρνιά από άλλες φυλές και άλλες περιοχές, το κρέας από το αρνάκι Λήμνου είναι πλούσιο σε απόθεση λίπους (ενδομυϊκά και περιμυϊκά) με συνέπεια την συγκέντρωση πολλών αρωματικών συστατικών στο λίπος και την απόδοση ανάλογης γευστικότητας.

Το κρέας «Αρνάκι Λήμνου» είναι ένα προϊόν άριστης ποιότητας και ιδιαίτερα γευστικό. Χαρακτηρίζεται ως τρυφερό, χυμώδες, απαλό, με χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα και ευχάριστα οργανοληπτικά γνωρίσματα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση