12:26
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:26
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Η Υπεραγία Θεοτόκος να προστατεύει τους Ουκρανούς, όπως προστάτευσε τους ήρωες του ‘21»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος / Φωτογραφία: Eurokinissi

25.03.2022
14:44
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2022 • 14:44
Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Γιώργος Πατούλης έστειλαν τα μηνύματά τους

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους Ουκρανούς με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στη σχετική αρχιεπισκοπική εγκύκλιό του.

«Η σημερινή ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της Επανάστασης του 1821 για την ελευθερία αποτελεί ευκαιρία να στείλουμε την αγάπη και τις προσευχές μας και να συμπαρασταθούμε σε όλους εκείνους τους αδελφούς μας που συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αλήθεια, όπως ακριβώς οι ήρωες του ‘21, θυσιάζοντας τη ζωή τους για αυτά τα υπέρτατα αγαθά».

Ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ότι «σήμερα προσευχόμαστε ιδιαίτερα για τους αδελφούς μας στην Ουκρανία, οι οποίοι αγωνίζονται αυτή την ώρα εναντίον μιας ωμής και απάνθρωπης επίθεσης από τη γειτονική τους χώρα, που αποτελείται στην πλειονότητα της από αδελφούς ορθόδοξους χριστιανούς».

«Παράλληλα, υπογραμμίζει, προσευχόμαστε και για όλους τους ομογενείς μας οι οποίοι βρίσκονται στη Μαριούπολη πολεμώντας για την πατρίδα τους και για την ελευθερία, μαχόμενοι εναντίον του κακού». «Την ίδια ώρα σκεπτόμαστε με αποτροπιασμό τους Ρώσους στρατιώτες οι οποίοι στάλθηκαν από τους ηγέτες τους να σκοτώσουν την ίδια τους τη σάρκα και να χύσουν το ίδιο τους το αίμα».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος καλεί άπαντες με βαθιά περισυλλογή, αδιάλειπτη προσευχή και πνευματική εγρήγορση να τιμήσουν τους αγώνες των ηρώων του ‘21 υπέρ πίστεως και πατρίδος, ευχαριστώντας τους για την ελευθερία που όλοι μας απολαμβάνουμε στην Αμερική και στην Ελλάδα.

«Ας παρακαλέσουμε θερμά την Υπεραγία Θεοτόκο και Αειπάρθενο Μαρία, η εικόνα της οποίας δεσπόζει στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, στο Κίεβο, μεσιτεύοντας υπέρ της ειρήνης για περισσότερο από 1.000 χρόνια, να προστατεύει τους ήρωες της Ουκρανίας όπως προστάτευσε τους ήρωες του 1821 χαρίζοντάς τους τη νίκη απέναντι σε άδικους και αδελφοκτόνους εχθρούς», παροτρύνει.

Πλακιωτάκης: «Τιμώντας σήμερα τις ηρωίδες και τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης, διατρανώνουμε τη συμπαράσταση μας σε όσους αγωνίζονται για ελευθερία»

Το μήνυμά του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

«Όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, τονίζουν με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο την αξία της ελευθερίας και την τιμή που αξίζει σε όσους πολεμούν και θυσιάζονται για αυτήν. Η ιστορία των Ελλήνων, είναι γεμάτη από αγώνες και θυσίες για τη λευτεριά. Η επανάσταση του 1821, αποτελεί κορυφαία πράξη γενναιότητας ενός λαού που κατάφερε με πενιχρά μέσα, αλλά με θάρρος μοναδικό και αυτοθυσία απαράμιλλη, να επικρατήσει απέναντι σε μια αυτοκρατορία και να επιτύχει κάτι που φαινόταν αδιανόητο. Τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.»

Ο υπουργός αναφέρει ότι «Τιμώντας σήμερα τις ηρωίδες και τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης, διατρανώνουμε τη συμπαράσταση μας σε όσους αγωνίζονται για ελευθερία. Την Ιδία στιγμή, κάνουμε όλα όσα πρέπει για να θωρακίσουμε την πατρίδα μας και να διασφαλίσουμε τη σταθερή της πορεία.»

Πατούλης: «Το αγαθό της ελευθερίας δεν είναι δεδομένο, γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να παλεύουμε καθημερινά για να το διατηρήσουμε»

Το μήνυμά του έστειλε ο Προέδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

«Η Ελλάδα τιμά, σήμερα, τη διπλή γιορτή του Γένους μας: Την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και την ημέρα του Ευαγγελισμού. Από τη διπλή αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, μπορούμε να αντλούμε διαχρονικά διδάγματα, αρχές και αξίες, ενώ παράλληλα αποτίνοντας τις οφειλόμενες τιμές αναγνωρίζουμε τον υπέρτατο αγώνα όλων εκείνων των ηρώων που πίστεψαν, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Το φωτεινό παράδειγμα των προγόνων μας, αποτελεί οδηγό και φάρο για όλους μας υπενθυμίζοντας ότι, με ενότητα, με εθνική συνεννόηση και εθνική ομοψυχία μπορούμε να πετύχουμε στόχους που μοιάζουν ανέφικτοι.

Το αγαθό της ελευθερίας δεν είναι ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο και αυτό αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο για άλλη μία φορά στην παρούσα συγκυρία που η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, πέφτει βαριά πάνω σε όλη την Ευρώπη. Το αίτημα για ειρήνη είναι πια πιο επίκαιρο από ποτέ και οφείλουμε όλοι να δυναμώσουμε τη φωνή μας για τον τερματισμό του πολέμου και την επαναφορά της ειρήνης.

Σ΄αυτή την τραγική συγκυρία, ο συμβολισμός της φετινή επετείου είναι πιο ισχυρός και πιο ηχηρός από ποτέ, καθώς οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε τη σημασία των ηρωικών αγώνων των προγόνων μας για την κατάκτηση της ελευθερίας.

Σήμερα, οι προκλήσεις είναι μεγάλες και απρόβλεπτες. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, όπως υποδεικνύει και το πνεύμα της σημερινής μεγάλης γιορτής, καλούμαστε όλοι να αντεπεξέλθουμε με γνώμονα το συλλογικό καλό, με έναν έμπρακτο πατριωτισμό, θέτοντας πάνω από όλα τον άνθρωπο, το μέλλον και την ασφάλεια της Πατρίδας.

Με υπευθυνότητα και σύνεση αλλά παράλληλα, με τόλμη και θάρρος, ας εμπνευστούμε από το παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821, δίνοντας τις δικές μας εθνικές μάχες, απέναντι στις κρίσεις που βιώνουμε ως Έλληνες και ως πολίτες του κόσμου.

Η κληρονομιά της επανάστασης του 1821 και των εθνικών αγώνων δείχνουν τον δρόμο. Το μεγαλείο της θυσίας για την επίτευξη εθνικών στόχων και οι αξίες που εμφύσησαν οι ήρωες πρόγονοί μας, όπως η ανεξαρτησία, η φιλοπατρία, η εθνική αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, είναι το “οπλοστάσιο” του έθνους μας.»


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση