Quantcast
21:28
07/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:28
07/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ανταλλαγή τουριστών: Οι Έλληνες «ψηφίζουν» τις… Άλπεις των Βαλκανίων και οι Βούλγαροι τις ελληνικές θάλασσες

Το Μπάνσκο στη Βουλγαρία / Φωτογραφία: Unsplash

Το Μπάνσκο στη Βουλγαρία / Φωτογραφία: Unsplash

16.09.2023
18:55
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2023 • 9:40
Οι Έλληνες επιλέγουν τη Βουλγαρία για διακοπές και οι Βούλγαροι την Ελλάδα

Ελλάδα και Βουλγαρία. Δύο χώρες στενά συνδεδεμένες λόγω της θέσης τους στο χάρτη που έχει φέρει κοντά τους δύο λαούς που χειμώνα-καλοκαίρι «ανταλλάσσουν» πληθυσμούς στα τουριστικά καταλύματα. Οι Βούλγαροι επισκέπτες, διαχρονικά διαλέγουν τις ακτές της βόρειας Ελλάδας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ από το φθινόπωρο και μετά, οι Έλληνες ανηφορίζουν στη Βουλγαρία για εξορμήσεις σε χειμερινά θέρετρα.

Το καλοκαίρι του 2023 μάλιστα, οι λαοί των Βαλκανίων έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση επισκεψιμότητας του ύψους 15-20% στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στις δημοφιλείς περιοχές. Μιλώντας στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος των Airbnb Ανδρέας Χίου σημείωσε πως «φέτος το καλοκαίρι, αυξήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό, ύψους 15-20% οι επισκέπτες από τα νότια βαλκάνια (βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Βουλγαρία) αλλά και οι Πολωνοί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ως προς τα καταλύματα, μετά τη Χαλκιδική ακολουθεί η Καβάλα και η Βέροια, ενώ η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι προτιμάται για λίγες διανυκτερεύσεις, ως «σταθμός» πριν την εξόρμηση στις παραθαλάσσιες περιοχές. «Πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται με τους βορειοευρωπαίους στην Αθήνα. Επιλέγουν την πρωτεύουσα για 2-3 μέρες και μετά συνεχίζουν στα νησιά. Έτσι και οι Βαλκάνιοι, βλέπουμε ότι κάνουν κρατήσεις για 2-3 ημέρες στη Θεσσαλονίκη και μετά πηγαίνουν στη Χαλκιδική», εξηγεί.

Υψηλές πληρότητες στα Airbnb μέχρι και τον Οκτώβριο

Αν και το καλοκαίρι έχει ρίξει αυλαία, οι κρατήσεις για τους δύο επόμενους μήνες δείχνουν ότι η Βαλκάνιοι δεν είναι έτοιμοι να αποχωριστούν την Ελλάδα, καθώς με βάση της κρατήσεις στα airbnb της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, φαίνεται πως η επισκεψιμότητα θα ξεπεράσει τα νούμερα της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

«Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κρατήσεις για τη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο, κυρίως την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης αλλά και κρατήσεις για τον Οκτώβρη, φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλοί μήνες, οι καλύτεροι των τελευταίων τεσσάρων ετών», δηλώνει ο κ. Χίου, εκτιμώντας πως θα ξεπεραστούν οι αριθμοί της χρονιάς που αποτέλεσε ορόσημο για τον τουρισμό.

Προσθέτει, δε, πως τον υπόλοιπο χρόνο, η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον κυρίως προορισμό για σύντομες εξορμήσεις. «Οι Βαλκάνιοι επισκέπτες επισκέπτονται ξανά την Ελλάδα για διήμερες αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα αλλά και την περίοδο Χριστουγέννων και Πάσχα, όπου περνάνε κατά μέσο όρο πέντε διανυκτερεύσεις», σημειώνει.

Θρησκευτικό τουρισμό και μνημεία διαλέγουν οι Βούλγαροι τουρίστες

Ακολουθώντας τα βήματα του Απόστολου Παύλου ή πραγματοποιώντας επισκέψεις στο Άγιο Όρος, οι Βούλγαροι επισκέπτες αποτελούν κοινό του θρησκευτικού τουρισμού που προσφέρει η βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας στο Τhesstoday.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης Αναστασία Γαϊτάνου σημειώνει πως «έχουμε την ίδια θρησκεία, επομένως πολλοί επισκέπτονται το Άγιο Όρος, με το καραβάκι, άλλοι θέλουν να βαδίσουν στη διαδρομή του Απόστολου Παύλου, δηλαδή Καβάλα-Θεσσαλονίκη-Βέροια-Αθήνα-Κόρινθο».

Στη λίστα τους για ξεναγήσεις, είναι επίσης και οι δημοφιλείς προορισμοί της χώρας σύμφωνα με την πρόεδρο των ξεναγών. «Όσοι έρχονται από τη Βάρνα, ξεναγούνται σε Καβάλα, Μετέωρα, Θεσσαλονίκη ενώ όσοι έρχονται από τα Σόφια, ξεναγούνται σε Θεσσαλονίκη, Μετέωρα, Βεργίνα, Όλυμπο και στην Έδεσσα».

Ενώ οι λαοί των Βαλκανίων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού καλοκαιριού, παρόμοια είναι η κατάσταση με τους Έλληνες στη Βουλγαρία τον χειμώνα, καθώς με τα πρώτα χιόνια, χιλιάδες αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες σχηματίζουν ουρές στα σύνορα του Προμαχώνα, ανηφορίζοντας προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας, στο Μπάνσκο, στα Σόφια και στο Σαντάνσκι.

Ανθίζει ο οδικός τουρισμός εν μέσω ακρίβειας

Ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Καραστεφούδης και ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη που διοργανώνει εκδρομές στη Βουλγαρία, δηλώνει στο Τhesstoday.gr ότι η χειμερινή σεζόν του 2022-2023 ήταν μια καλή χρονιά και πως όπως όλα δείχνουν, η φετινή θα είναι ακόμη πιο γεμάτη, καθώς όσο η ακρίβεια εμμένει, το μπάτζετ στενεύει και οι οδικοί, οικονομικοί προορισμοί αποτελούν μια αναίμακτη λύση για Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες.

Μάλιστα, η αυξημένη κίνηση προς τη γειτονική χώρα ξεκινάει αφού ρίξει αυλαία η σεζόν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα.

«Η σεζόν ξεκινάει από τέλη Οκτωβρίου μέχρι τον Μάρτιο. Από τους φθινοπωρινούς μήνες αρχίζουν να σχηματίζονται ουρές στα σύνορα», εξηγεί.

Προσιτή πολυτέλεια στις «Άλπεις των Βαλκανίων»

Μεγάλο πόλο έλξης στη Βουλγαρία αποτελούν τα χειμερινά της θέρετρα, που “τραβάνε” τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, κάθε χρόνο στα ορεινά της χώρας και προσφέρουν προσιτή πολυτέλεια στους επισκέπτες και έχουν βαφτιστεί ως «Άλπεις των Βαλκανίων».

Όπως αναφέρει ο κ. Καραστεφούδης, «τα χιονοδρομικά κέντρα έχουν αυξημένη ζήτηση, είναι πολύ ανεπτυγμένα, έχουν εξελιγμένες υποδομές, πολλές πίστες. Οι τακτικοί επισκέπτες, θα τα διαλέξουν μία και δύο και τρεις φορές μέσα στον χρόνο και υπάρχουν άτομα που διαλέγουν εδώ και 20 χρόνια το ίδιο χιονοδρομικό. Πρόκειται συνήθως για παρέες και νέα ζευγάρια. Υπάρχει ζήτηση και για τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία που έχουν καλύτερες τιμές από ό,τι στην Ελλάδα. Το κόστος καταλύματος και η διατροφή είναι οικονομικά καθώς το λέβα έχει χαμηλότερη αξία από το ευρώ».

Πηγή: Thesstoday

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση