22:48
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:48
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ασυνείδητοι ακρωτηρίασαν αλεπού στην Καστοριά – Μια ακόμη υπόθεση κακοποίησης ζώων

Νεαρή αλεπού / Φωτογραφία: Usnplash

Νεαρή αλεπού / Φωτογραφία: Usnplash

07.10.2022
21:26
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2022 • 9:46
Ακρωτηρίασαν και τα τέσσερα πόδια σε νεαρή αλεπού

Ένα αποτρόπαιο γεγονός, που αφορά σε ακόμη μια άγρια κακοποίηση ζώων, με θύμα μια αλεπού, έφερε στην δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος του Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Καστοριά, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πρόκειται για μια αλεπού νεαρής ηλικίας που έχει ακρωτηριασμένα τα τέσσερα άκρα της.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι το ζώο δε φέρει κάποιο τραύμα από πυροβόλο όπλο στο σώμα του πάρα μόνο ένα επιπόλαιο χτύπημα στο κεφάλι και το πιθανότερο είναι να μην πέθανε από αυτό.

Όπως διευκρίνισε είναι πολύ πιθανόν ότι η νεαρή αλεπού πιάστηκε σε παγίδα, χτυπήθηκε στο κεφάλι και εν συνεχεία οι δράστες της έκοψαν τα τέσσερα άκρα, αφήνοντας τη σε ημιθανή κατάσταση σε παρακείμενο ρυάκι, όπου εντοπίστηκε από ανθρώπους της εταιρίας περίθαλψης Αγρίων Ζώων Καστοριάς.

Η ανάρτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου για την αλεπού

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε μια ανάρτηση για το περιστατικό στο Facebook, περιλαμβάνοντας εικόνες από το ακρωτηριασμένο ζώο που προκαλούν αηδία και αποστροφή για τους δράστες. Δείτε εδώ (ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ).

«ΑΚΑΡΔΕ άνθρωπε!!

Άνθρωπε, εσύ που θες δηλαδή να λέγεσαι άνθρωπος, οικογενειάρχης, καλός Χριστιανός επρπράξες μια φορά ακόμα στη ζωή σου το σωστό, το πρέπον και αγάπας πάνω απ’ όλα περισσότερο τον εαυτό σου.

Φέρσου ρε ανόητε για μια φορά με συνείδηση, καλοσύνη και ενσυναίσθηση !!!

Το αδιέξοδο της λογικής σου σέ οδηγεί σε πράξεις που προσβάλει το είδος σου . Κατάφερες να πετύχεις το στόχο σου και τον πολιτισμό σου σέ ένα πλάσμα που καθημερινά αγωνίζεται να ζήσει.
Έβγαλες όλα τα ψυχικά σου κατάλοιπα ….

ΕΊΣΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟΣ !!!

Για την ιστορία το ζώο βρέθηκε με ακρωτηριασμένα τα τέσσερα άκρα του και το πιθανότερο να ήταν σε ημιθανή κατάσταση όταν συνέβη αυτό. Τραύματα από πυροβολισμό δεν υπήρχαν πάρα μόνο ένα επιπόλαιο χτύπημα στο κεφάλι του πού το πιθανότερο να μην πέθανε από αυτό…»

Ρίψης δολωμάτων για την προστασία της αλεπούς

Το περιστατικό έρχεται στο φως ενώ ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη οι πτήσεις για τη ρίψη δολωμάτων με στόχο τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας. Οι πτήσεις θα γίνουν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας και Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, στις 11 Οκτωβρίου, από την αερολέσχη της Ξάνθης, έξι αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν ρίψεις για τέσσερις έως έξι πτητικές ημέρες, που θα καλύψουν όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και τα ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στις 15 με 17 Οκτωβρίου, από την αερολέσχη Παναγίτσας Έδεσσας, έξι αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν ρίψεις για τέσσερις έως έξι πτητικές ημέρες, καλύπτοντας περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τις βόρειες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η φθινοπωρινή εκστρατεία εμβολιασμού του 2022 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του 2022. Εμβολιασμός δε θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Το αυστηρό νομικό πλαίσιο είναι μια προσέγγιση για να αντιμετωπιστεί η κακοποίηση ζώων, όμως δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε και λύση για όλα. Αρχικά, αμέτρητα περιστατικά κακοποίησης ζώων στην επαρχία παραμένουν ατιμώρητα για τον πολύ απλό λόγο πως τα όργανα επιβολής της τάξης δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τον νόμο σε μια κλειστή κοινωνία, ενώ και οι πολίτες διστάζουν να καταγγείλουν τον γείτονα, τον μπατζανάκη, τον γιο της γειτόνισσας και ούτω καθεξής.

Τα ζώα των οποίων η κακοποίηση αναφέρεται συχνότερα είναι σκύλοι, γάτες, άλογα και οικόσιτα. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η κακοποίηση ζώων είναι καθημερινότητα στη βιομηχανία της κτηνοτροφίας. Όμως, λόγω της αδύναμης προστασίας που παρέχεται στα ζώα από τους νόμους περί κακοποίησης, μόνο οι πιο συγκλονιστικές περιπτώσεις καταγγέλλονται και λίγες διώκονται.

Η ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου για την προστασία των ζωών έθεσε σε πλήρη λειτουργία μέσα στην περασμένη εβδομάδα τον πενταψήφιο αριθμό 10410, στον όποιο θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν τυχόν κακοποίηση ζώων και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την προστασία τους, με την Αστυνομία να παρεμβαίνει άμεσα.

Τι ορίζεται κακοποίηση ζώου στη χώρα μας

Στην σελίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναγράφεται ρητά στο Άρθρο 16, του νέου νομικού πλαισίου, τι συνιστά κακοποίηση των ζώων. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό:

1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 7, απαγορεύονται:

(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και

(β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.

2. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, απαγορεύονται η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μάχης μεταξύ ζώων.

3. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση