«Οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον μου, που αφορούν κλινικές εξετάσεις που διενεργούνται για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών των ασθενών μου, είναι απαράδεκτες και αποκρουστικές», ανέφερε σε δήλωση που απέστειλε ο δικηγόρος της Ελληνίδας υφυπουργού του Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.
Η γυναικολόγος και υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, έγινε σήμερα στόχος μιας τρίτης μήνυσης για βίαιη συμπεριφορά κατά την άσκηση της δουλειάς της από πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί συνήγορος από την Πολιτεία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εισαγγελία του Παρισιού.
Όπως μεταδίδει το δίκτυο BFMTV, η καταγγελία κατατέθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επιβεβαιώνει δημοσίευμα του «Quotidien». Η εκπομπή του καναλιού TMC μετέδωσε τη μαρτυρία αυτής της ασθενούς, η οποία δήλωσε ότι υπέστη «γυναικολογική βία» κατά τη διάρκεια ραντεβού το 2018 με τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για τη θεραπεία της ενδομητρίωσής της.
Και οι δύο πρώτες καταγγελίες που ήρθαν στο φως χθες, φαίνεται να αφορούν την περίοδο που η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός δεν ήταν στην πολιτική και ασκούσε την ιατρική, κάνουν λόγο για «βιασμό», με την εισαγγελία του Παρισιού που ασχολείται με την υπόθεση να σημειώνει ότι εξετάζονται «μέσα σε ιατρικό πλαίσιο». Η Ζαχαροπούλου είναι γυναικολόγος ειδικευμένη στην ενδομητρίωση.
Τον περασμένo Μάιο, πλάι στην υπουργό εξωτερικών, για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο. Πρόκειται για την ως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Κορίνθια και ιατρός γυναικολόγος, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.
Γεννημένη στη Σπάρτη, κόρη στρατιωτικού, αυτή η γαλλοελληνόφιλη Ευρωπαία σπούδασε και έζησε στην Ιταλία για δεκαπέντε χρόνια πριν μετακομίσει στη Γαλλία το 2007. Μέσα από τη δέσμευσή της στον αγώνα κατά της ενδομητρίωσης άρχισε να ελκύεται από τους πολιτικούς κύκλους.
Η Ελληνίδα είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής, με το γαλλικό κόμμα του Μακρόν, περιγράφει τον εαυτό της ως «ανθρωπιστή». Ανησυχώντας για την «ξενοφοβία της δεξιάς και της ακροδεξιάς», χρησιμοποιεί τη ρητορική του Μακρόν για το χάσμα μεταξύ «προοδευτικών» και «εθνικιστών».
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι επίσης από τον Απρίλιο του 2021 συμπρόεδρος του συμβουλίου μετόχων του Covax, ενός προγράμματος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που διαχειρίζονται διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ. Υποτίθεται ότι θα καταπολεμούσε το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στον τομέα των εμβολίων, αλλά ο οργανισμός αυτός επικρίνεται για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του.
Η πρωθυπουργός στη Γαλλία για την υπόθεση Ζαχαροπούλου
H υπόθεση Ζαχαροπούλου προσφέρεται για να γίνει η πολύ σημαντική συζήτηση για το θέμα της συναίνεσης του ασθενή στις ιατρικές του εξετάσεις. Αυτό δήλωσε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης για τις καταγγελίες ασθενών της Ελληνογαλλίδας υφυπουργού και γυναικολόγου Χρυσούλας Ζαχαροπούλου.
Θυμίζουμε πως η Ελληνίδα υφυπουργός κατηγορείται πως το 2016, τότε που ασκούσε την ιατρική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τενόν του Παρισιού, τις υπέβαλε σε εξαιρετικά επώδυνες, όπως καταγγέλουν, εξετάσεις σχετικές με την πάθηση της ενδομητρίωσης. Αναφερόμενη γενικότερα στις καταγγελίες για«βιασμούς» με τις οποίες βρίσκονται τον τελευταίο καιρό μέλη της κυβέρνησης της, η Γαλλίδα πρωθυπουργός είπε ότι «οι καταγγελίες κατατέθηκαν, η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» σημειώνοντας ταυτόχρονα πως όταν είσαι στην πολιτική είσαι «αναγκαστικά πολύ εκτεθειμένος».
Ως προς τα μείζονα ζητήματα της γαλλικής πολιτικής ζωής η Μπορν είπε πως δεν αντιλαμβάνεται τους χαρακτηρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «αναστολή», ότι είναι «υπηρεσιακή», «ανύπαρκτη» και ότι έχει «σύμβαση ορισμένου χρόνου».
Σε ερώτηση σχετική με το αν και κατά πόσο θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η Γαλλίδα πρωθυπουργός απάντησε ότι «θα πρέπει να ακούσουμε ο ένας τις προτάσεις του άλλου για να χτίσουμε την πλειοψηφία …Ψάχνουμε πώς θα μπορέσουμε να βρούμε πλειοψηφία, πλειοψηφίες».
Ερωτηθείσα για τη θέση του προεδρικού συνασπισμού στην Εθνοσυνέλευση έναντι των τροπολογιών και νομοσχεδίων που θα προτείνει η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαριν Λεπέν η Μπορν σχολίασε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τροπολογίες βασιζόμενοι στο ποιος τις καταθέτει». Αναφορικά με μια πιο προνομιακή σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους, η Μπορν αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση «θα συνεργαστεί φυσικά με τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν μια μεγάλη ομάδα».
Ερωτηθείσα για το κατά πόσο, προκειμένου να επιτευχθούν συμφωνίες και να προωθηθούν ορισμένα ζητήματα, είναι έτοιμη η προεδρική πλειοψηφία να κάνει παραχωρήσεις, ιδίως όσον αφορά τις συντάξεις, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ήταν ασαφής λέγοντας ότι «Είναι μέρος των συζητήσεων… Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε ένα κοινωνικό μοντέλο…Πρέπει να βάλουμε τις επιλογές στο τραπέζι…Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε πλειοψηφίες με τα δημοκρατικά κόμματα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σε αυτά περιλαμβάνει την αριστερή Λαϊκή Ένωση του Ζαν Λικ Μελανσόν ή και το κόμμα της Λεπέν.