Quantcast
16:20
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:20
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Υπό πίεση η Γερμανία για την αποστολή αρμάτων μάχης – Βγαίνει μπροστά η Πολωνία, «δεν θα βλέπουμε την Ουκρανία να αιμορραγεί»

Το άρμα μάχης Leopard που θέλει η Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το άρμα μάχης Leopard που θέλει η Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

22.01.2023
22:50
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2023 • 7:28
Η Γερμανία δέχεται πιέσεις για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία - Η κίνηση της Πολωνίας

Υπό πίεση βρίσκεται η Γερμανία και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ώστε να επιτρέψει την αποστολή βαρέων αρμάτων Leopard γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι για την αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία, ο καγκελάριος δήλωσε ότι όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία έως τώρα έχουν γίνει σε στενό συντονισμό με τους δυτικούς εταίρους. «Θα το κάνουμε και στο μέλλον», τόνισε.

«Ο τρόπος με τον οποίο ενεργήσαμε στο παρελθόν ήταν πάντα σε στενό συντονισμό με τους φίλους και συμμάχους μας και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη κατάσταση», δήλωσε ο Σολτς αναφερόμενος κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Ο Σολτς δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ανοίξει τον δρόμο για την παράδοση των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2. Στη συνέντευξη Τύπου, ο καγκελάριος δεν απάντησε στο ερώτημα εάν η παράδοση των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams θα ήταν προϋπόθεση γι’ αυτό.

Τόσο ο καγκελάριος Σολτς όσο και ο πρόεδρος Μακρόν απέφυγαν να εκφράσουν την πρόθεσή τους αν θα παραδώσουν ή όχι βαρέα γερμανικά άρματα Leopard και γαλλικά Leclerc, με τον Γερμανό καγκελάριο να δέχεται μεγάλη πίεση στο θέμα αυτό λόγω των κατεπειγόντων αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όσον αφορά την παράδοση αρμάτων Leclerc στην Ουκρανία, ο Μακρόν δήλωσε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται», υπογραμμίζοντας με τη σειρά του ότι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί «συλλογικά». Το θέμα θα συζητηθεί με τους συμμάχους, όπως η Γερμανία, τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, δήλωσε.

Βγαίνει μπροστά η Πολωνία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, η Πολωνία είναι έτοιμη να ξεπεράσει τη γερμανική διστακτικότητα για να δημιουργήσει έναν «μικρότερο συνασπισμό» χωρών και να βρει συμμάχους πρόθυμους να στείλουν τα τανκς στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο πολωνικό Πρακτορείο Τύπου που δημοσιεύθηκε σήμερα, Κυριακή.

«Δεν θα παρακολουθούμε παθητικά την Ουκρανία να αιμορραγεί μέχρι θανάτου», είπε ο Μοραβιέσκι.

Τι ζητά το Κίεβο

Τα σχόλιά του, όπως επισημαίνει το Politico, έρχονται εν μέσω έντονης συζήτησης για το αν θα σταλούν τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης στην Ουκρανία. Το Κίεβο ζήτησε τα όπλα για να ανανεώσει την επίθεσή του κατά της Ρωσίας για ανακατάληψη των κατεχομένων εδαφών.

Η Γερμανία έχει εκφράσει απροθυμία να στείλει τανκς χωρίς οι ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο, καθώς φοβάται κλιμάκωση της σύγκρουσης. Το Βερολίνο έχει επίσης δικαίωμα βέτο στην επανεξαγωγή των όπλων από οποιονδήποτε από τους συμμάχους του. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αρνήθηκε ότι μπλόκαρε οποιεσδήποτε παραδόσεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση