Ελλείψεις νερού, σημαντικά προβλήματα υδροδότησης και ποτίσματος και νέα μέτρα φέρνει η ξηρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη, από την Αμερική ως την Ευρώπη.
Την Τετάρτη (17/08) η Thames Water, η εταιρεία ύδρευσης που εξυπηρετεί πελάτες εντός και πέριξ της βρετανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει στους πελάτες της τη χρήση λάστιχου ποτίσματος από τις 24 Αυγούστου, επικαλούμενη την παρατεταμένη ξηρασία.
Η πηγή του ποταμού Τάμεση στο Λονδίνο έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς η Αγγλία φαίνεται πως θα εισέλθει σε περίοδο ξηρασίας, για την οποία ορισμένοι ειδικοί λένε πως η χώρα είναι απροετοίμαστη.
Η Βρετανία κήρυξε επισήμως σε κατάσταση ξηρασίας τμήματα της Αγγλίας την Παρασκευή, καθώς ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός που έχει γνωρίσει η περιοχή αυτή εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά.
https://twitter.com/thameswater/status/1559828858400083968
«Καθώς προβλέπεται χαμηλή βροχόπτωση τους ερχόμενους μήνες, χρειαζόμαστε τώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα του σχεδίου μας όσον αφορά την ξηρασία», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της.
«Όλα όσα κάνουμε τώρα θα βοηθήσουν στην προστασία των αποθεμάτων μας το ερχόμενο καλοκαίρι και θα βοηθήσουν το περιβάλλον», προσθέτει.
Πριν από την Thames Water κι άλλες εταιρείες στην Αγγλία είχαν εισαγάγει την απαγόρευση αυτή, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη της χρήσης λάστιχου ποτίσματος από τους πελάτες τους για να ποτίζουν τους κήπους τους, να πλένουν τα αυτοκίνητά τους ή να γεμίζουν φουσκωτές πισίνες.
Ξηρασία και στην Ολλανδία
Κατάσταση λειψυδρίας λόγω του ασυνήθιστα ξηρού καλοκαιριού κήρυξε στις 3 Αυγούστου και η κυβέρνηση στην Ολλανδία και ενώ δεν προβλέπεται καθόλου βροχή τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ισχυρά κύματα καύσωνα σάρωσαν μεγάλα τμήματα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο μήνα, οδηγώντας σε εκκλήσεις για περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση, με τους επιστήμονες να λένε ότι κάνει πιο συχνά και φονικά τα διαστήματα με υπερβολική ζέστη.
Πέφτει η στάθμη του νερού σε 4 λίμνες της Ελβετίας
Η στάθμη του νερού σε τέσσερις μεγάλες λίμνες της Ελβετίας είναι η πιο χαμηλή για τον μήνα Αύγουστο, έπειτα από μια χρονιά φειδωλή σε βροχές, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για τις λίμνες Κωνσταντίας, Τεσσάρων Καντονιών ή Λουκέρνη, Λουγκάνο και Βάλεν. Ο όγκος του νερού που χύνεται στον Ρήνο, ο οποίος πηγάζει από τις ελβετικές Άλπεις, δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά για Αύγουστο.
«Υπάρχει μια κατάσταση χαμηλής στάθμης στην Ελβετία, κυρίως στο κεντρικό οροπέδιο και νότια του Τιτσίνο», του ιταλόφωνου τμήματος της χώρας, δήλωσε σήμερα η Μισέλ Ομπερχάνσιλ, αξιωματούχος της υπηρεσίας δεδομένων του τμήματος υδρολογικών πληροφοριών του ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος. Η αιτία; Η «απουσία βροχοπτώσεων το 2022», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Ρήνος στραγγίζει στη Γερμανία
Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως η στάθμη των υδάτων του Ρήνου στη Γερμανία μειώθηκε και πάλι, καθώς συνεχίζεται ο ξηρός καιρός και μερικά σκάφη δεν μπορούν πλέον να διαπλεύσουν τον ποταμό, ανακοίνωσαν μεταφορείς και ναυλομεσίτες.
Στο Ρήνο εξακολουθούν να πλέουν φορτηγά πλοία, όμως μερικές φορές είναι αναγκασμένα να είναι κατά τα τρία τέταρτα κενά φορτίου και οι ιδιοκτήτες φορτίων είναι συχνά υποχρεωμένοι να πληρώνουν για τέσσερα σκάφη για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους, αντί για ένα.
Οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα προβλήματα στην κυκλοφορία στο Ρήνο μπορεί να επιφέρουν φέτος τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Η στάθμη αναφοράς των υδάτων του Ρήνου στο Κάουμπ, κοντά στο Κόμπλεντς, ήταν σήμερα 42 εκατοστά, κατά 5 εκατοστά χαμηλότερη από χθες και 51 εκατοστά χαμηλότερη από τη Δευτέρα. Τα σκάφη χρειάζονται μια στάθμη περίπου 1,5 μέτρου στο Κάουμπ για να πλέουν πλήρη φορτίου.
Στη γειτονική Ουγγαρία, μεγάλα τμήματα λίμνης κοντά στη Βουδαπέστη, έχουν μετατραπεί σε σημεία αποξηραμένης λάσπης, με αποτέλεσμα να προσαράζουν μικρές βάρκες. Εγκαταστάθηκε εξοπλισμός αερισμού και κυκλοφορίας του νερού για την προστασία της άγριας ζωής, αλλά η ποιότητα του νερού έχει επιδεινωθεί σε σημείο που επιβλήθηκε απαγόρευση κολύμβησης σε μια παραλία τα Σαββατοκύριακα.
Τμήματα του Πο, του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας, είναι τόσο χαμηλά που φορτηγίδες και βάρκες που βυθίστηκαν πριν από δεκαετίες αναδύονται ξανά στην επιφάνεια. Η ξηρασία επηρέασε επίσης τη νότια Αγγλία, όπου έπεσε μόνο το 10% της μέσης βροχόπτωσης τον Ιούλιο.
Στη Γαλλία ο πιο ξηρός μήνας εδώ και 63 χρόνια
Παράλληλα, η Γαλλία βιώνει τον πιο ξηρό μήνα από το 1959. Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Κριστόφ Μπετσού, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (01/08) μιλώντας στο BFMTV, ότι ο Ιούλιος του 2022 ήταν ο ξηρότερος μήνας που έχει καταγραφεί εδώ και 63 χρόνια. «Έπεσαν μόνο 7,8 χιλιοστά νερού, δηλαδή μόνο το 12% όσων απαιτούνταν», εξήγησε.
https://twitter.com/meteofrance/status/1552185935726616576?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1552185935726616576%7Ctwgr%5Efe8e8d5ef2e968fd6ddd8f539a7fc99543ffd988%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthestandard.gr%2Fellada%2Fklimatiki-allagi-ellada-gallia-hpa%2F
Λόγω του καύσωνα και της έλλειψης βροχοπτώσεων, η Météo-France, μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας είχε ήδη ανακοινώσει ότι αυτός ο καλοκαιρινός μήνας ήταν πιθανό να σημειώσει νέο ρεκόρ. «Το γεγονός ότι έχουμε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επιτείνει περαιτέρω την ξηρότητα του εδάφους μέσω της εξάτμισης του ελάχιστου νερού που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους», εξηγεί η κλιματολόγος Φρανσουάζ Μινέ.
Σημειώνεται πως, τον Ιούλιο, η Γαλλία γνώρισε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με σημαντικό έλλειμμα βροχοπτώσεων (περίπου 84%, με διαφορές μεταξύ των περιφερειών της. Ο καύσωνας του Ιουλίου, ο οποίος ήταν σχεδόν καθολικός, άσκησε μεγάλη πίεση στους υδάτινους πόρους σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση για νερό. Και αυτό, κατά ειρωνικό τρόπο, σε μια εποχή που οι πόροι είναι λιγότερο διαθέσιμοι.
Μείωση της κατανάλωσης νερού, φέρνει η ξηρασία στη Βόρεια Αμερική
Κάποιες αμερικανικές πολιτείες και το Μεξικό θα αναγκαστούν να μειώσουν την κατανάλωση νερού προκειμένου να αποφευχθούν «καταστροφικές» επιπτώσεις στον ποταμό Κολοράντο, καθώς η περιοχή είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρη ξηρασία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των θερμοκρασιακών τάσεων από το Climate Central, όπως την αναδημοσιεύει ο Guardian, οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες το 2100 για πολλές πόλεις θα μοιάζουν περισσότερο με τις συνθήκες που επικρατούν νοτιότερα, 759 χιλιόμετρα νοτιότερα κατά μέσο όρο, με την Ουάσιγκτον να έχει καλοκαίρια που θα μοιάζουν περισσότερο με αυτά του Όστιν του Τέξας, τη Βοστώνη να μοιάζει περισσότερο με τη Φιλαδέλφεια και το Μπίλινγκς της Μοντάνα με το Ελ Πάσο του Τέξας.
Ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μετατοπιστούν στο είδος του κλίματος που βιώνουν τώρα πόλεις σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα το Λος Άντζελες θα μοιάζει περισσότερο με το Τουχπάν στο Μεξικό. Μερικές επιλεγμένες πόλεις μπορεί να κάνουν ένα θερμό κλιματικό ταξίδι μέχρι το τέλος του αιώνα, με τα καλοκαίρια του Όστιν να μοιάζουν με το σημερινό Ντουμπάι, το Φοίνιξ με τη Σαουδική Αραβία και το Λας Βέγκας με το Κουβέιτ.
Έπειτα από περισσότερες από δύο δεκαετίες μειωμένων βροχοπτώσεων, το επίπεδο των νερών του ποταμού Κολοράντο – ζωτικής σημασίας για τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ—έχει μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Οι κύκλοι της ξηρασίας επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Παρά τις προειδοποιήσεις που γίνονται εδώ και χρόνια, οι πολιτείες που εξαρτώνται από τον ποταμό αυτό δεν μείωσαν επαρκώς την κατανάλωση νερού, γεγονός που ώθησε χθες τις ομοσπονδιακές αρχές να επιβάλουν περιορισμούς.
«Προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική κατάρρευση του ποταμού Κολοράντο και ένα αβέβαιο μέλλον (…) η χρήση νερού στην κοιλάδα θα πρέπει να μειωθεί», δήλωσε η Τάνια Τρουχίλο αξιωματούχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης υδάτων.
Μειωμένες κατά 21% οι ποσότητες νερού στην Αριζόνα
Η Αριζόνα θα λάβει το 2023 μειωμένες ποσότητες νερού κατά 21%, η Νεβάδα κατά 8% και το Μεξικό 7%. Η Καλιφόρνια, η οποία εξαρτάται περισσότερο από το νερό του ποταμού Κολοράντο και είναι η πιο πολυπληθής αμερικανική πολιτεία δεν θα επηρεαστεί του χρόνου από τις μειώσεις αυτές.
Παράλληλα έχουν ληφθεί και μέτρα σε τοπικό επίπεδο στις πόλεις που παίρνουν το νερό τους από τον ποταμό, όπως για παράδειγμα στο Λος Άντζελες όπου επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πότισμα των κήπων.
Ο ποταμός Κολοράντο έχει την πηγή του στα Βραχώδη όρη και περνά από το Κολοράντο, τη Γιούτα, την Αριζόνα, τη Νεβάδα, την Καλιφόρνια και το βόρειο Μεξικό όπου χύνεται στη θάλασσα.
Τροφοδοτείται κυρίως από το χιόνι που συγκεντρώνεται σε μεγάλο υψόμετρο στη διάρκεια του χειμώνα και το οποίο λιώνει σταδιακά τους πιο ζεστούς μήνες. Όμως λόγω της κλιματικής αλλαγής οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί και το χιόνι λιώνει πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και ο όγκος νερού του ποταμού, από τον οποίο τροφοδοτούνται εκατομμύρια άνθρωποι και ποτίζονται πολλές καλλιέργειες.
Οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την 23η χρονιά ξηρασίας, το χειρότερο φαινόμενο εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια.
Η ξηρασία εξάλλου εντείνει τη σφοδρότητα των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο καταστροφικές.