05:07
21/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:07
21/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Βενεζουέλα: Πληροφοριοδότης των ΗΠΑ επί σειρά ετών ήταν στενός συνεργάτης του Μαδούρο

Τεράστια σημαία της Βενεζουέλας / Φωτογραφία: Unsplash

Τεράστια σημαία της Βενεζουέλας / Φωτογραφία: Unsplash

16.02.2022
23:22
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2022 • 23:54
Ο Σάαμπ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο ενώπιον Αμερικανού δικαστή στο Μαϊάμι των ΗΠΑ

Δικαστικά έγγραφα φαίνεται να υποδηλώνουν πως ο Άλεξ Σάαμπ, ο Κολομβιανός επιχειρηματίας, συνεργάτης του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ήταν πληροφοριοδότης της υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών των ΗΠΑ, έως το 2019.

Ο Σάαμπ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο ενώπιον Αμερικανού δικαστή στο Μαϊάμι. Κατηγορείται για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για ξέπλυμα χρήματος».

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Σάαμπ είχε γίνει το 2018 εμπιστευτική πηγή της αμερικανικής υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών DEA, για ένα χρόνο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρέδωσε περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια από τις παράνομες δραστηριότητές του στις αρχές των ΗΠΑ, με τις οποίες υπέγραψε συμφωνία που προέβλεπε την παράδοσή του και τη δίκη του για την υπόθεση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Μετέφεραν τεράστια ποσά από τη Βενεζουέλα στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Σάαμπ και ο εταίρος του, ο Κολομβιανός Αλβάρο Πουλίντο, μετέφεραν σχεδόν 350 εκατομμύρια δολάρια από τη Βενεζουέλα σε λογαριασμούς που έλεγχαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

Η πρώτη επαφή μεταξύ του Άλεξ Σάαμπ, ο οποίος έχει επίσης υπηκοότητα Βενεζουέλας, και των αμερικανικών αρχών χρονολογείται τον Αύγουστο του 2016 στην Μπογκοτά. Η DEA και το FBI, η ομοσπονδιακή αστυνομία των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρεται να του είχαν δείξει τότε τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει για τις δουλειές του στη Βενεζουέλα.

Ως πληροφοριοδότης της DEA, ο Σάαμπ «παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις δωροδοκίες που πλήρωσε και τα εγκλήματα που διέπραξε», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Αυτή η συνεργασία φέρεται να τελείωσε τον Μάιο του 2019: ο επιχειρηματίας δεν είχε τηρήσει τις προβλεπόμενες προθεσμίες για να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

Δύο μήνες αργότερα, η αμερικανική δικαιοσύνη του απήγγειλε κατηγορία. Ο ίδιος έφθασε στο Μαϊάμι τον Οκτώβριο του 2021 μετά την έκδοσή του από το Πράσινο Ακρωτήριο, όπου είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2020 κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε ανακοίνωση, ο δικηγόρος του το διέψευσε.

Οι αρχές της Βενεζουέλας ήταν ενήμερες

«Ο κ. Σάαμπ επιθυμεί να διευκρινίσει ότι ο μοναδικός σκοπός των συναντήσεών του με τους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης και των δυνάμεων επιβολής του νόμου ήταν να επιβεβαιώσει ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι εταιρίες που συνδέονται μαζί του είχαν κάνει κάτι κακό», είπε ο δικηγόρος Ντέιβιντ Μπ. Ρίβκιν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι αρχές της Βενεζουέλας ήταν ενήμερες για οποιαδήποτε υποτιθέμενη ανταλλαγή με αυτούς τους αξιωματούχους. Ο Άλεξ Σάαμπ «δεν θα έκανε ποτέ τίποτε που βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού που του έχουν δώσει τόσα πολλά», συνέχισε.

Η έκδοση του Σάαμπ είχε προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης Μαδούρο, με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να την χαρακτηρίζει “απαγωγή”.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο Άλεξ Σάαμπ γνωρίζει όλες τους κρυφούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς του Καράκας.

Η δίκη του θα αρχίσει στις 11 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση