Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, ανάγκασε τους συναδέλφους δημοσιογράφους να ανατρέξουν στο ελληνικό λεξικό, με τη λέξη που χρησιμοποίησε προκειμένου να σκιαγραφήσει τον τρόπο που οραματίζεται την ιταλική κοινωνία.
Έτσι, στην πολύτιμη σημασία της ελληνικής λέξης «μεράκι» αναφέρθηκε, ως παράδειγμα προς μίμηση, η Μελόνι κατά την παρέμβασή της στο οικονομικό συνέδριο του ιδρύματος Γκουίντο Κάρλι.
Πιο αναλυτικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πρέπει να απελευθερώσουμε τις καλύτερες δυνάμεις που η Ιταλία διαθέτει. Να κάνουμε τις θαρραλέες επιλογές που δεν έγιναν επί πάρα πολλά χρόνια» είπε.
Είναι η εποχή κατά την οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε εκείνη την προσέγγιση που οι Έλληνες προσδιορίζουν τέλεια, με μια εξαιρετική λέξη: “μεράκι”
«Είναι η εποχή κατά την οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε εκείνη την προσέγγιση που οι Έλληνες προσδιορίζουν τέλεια, με μια εξαιρετική λέξη: “μεράκι”, δηλαδή να κάνεις κάτι με όλο σου το είναι, με πάθος, με την ψυχή σου» συνέχισε.
Στη συνέχεια η Τζόρτζια Μελόνι πρόσθεσε: “Είναι μια προσέγγιση η οποία στη φάση αυτή της κρίσης που ζούμε, με τη βαθμιαία έξοδο από την πανδημία αλλά και τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, μπορεί και πρέπει να προσφέρει ευκαιρίες στο έθνος μας”.
Ενθουσιάστηκε η Corriere με το «μεράκι» της Μελόνι
Όσο για το να ενεργούμε «με μεράκι», αυτό σημαίνει, για να δώσω ένα παράδειγμα, εργασία που γίνεται πραγματικά με την ψυχή, δηλαδή με δημιουργικότητα και αγάπη, βάζοντας την ίδια μας την ουσία σε αυτή την προσπάθεια.
Για παράδειγμα, η έννοια της λέξης μεράκι μπορεί να βρει εφαρμογή σε έναν μάγειρα, έναν ξυλουργό, αλλά και σε έναν μεγάλο πολεοδόμο, έναν καλλιτέχνη. Και κατά συνέπεια και σε έναν πολιτικό, γράφει η ιταλική corriere della sera, που ανέτρεψε σε ελληνικό λεξικό για να ανακαλύψει την ετυμολογία της λέξης. Μια λέξη που δεν μπορεί να μεταφραστεί στα ιταλικά με μια παρόμοια λέξη, όπως συμβαίνει συχνά με πολύ πρωτότυπες εκφράσεις μιας γλώσσας. Είναι η ικανότητα να εκτιμάς τα μικρά πράγματα, ακόμη και τα καθημερινά, με ενθουσιασμό, με συμμετοχή, με μοίρασμα με τους άλλους.
Αν θέλαμε να αναζητήσουμε μια σύνθεση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η αγάπη για τη ζωή σε συνδυασμό με τον δεσμό με την κοινωνική ομάδα και το πάθος για όσα κάνουμε.
Η ομορφιά της ζωής, μας λέει αυτή η ελληνοσερβική λέξη, όπως τη χαρακτηρίζει το ιταλικό δημοσίευμα, έγκειται στο να βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο όχι παθητικά, αλλά με χαρά και επιθυμία να είμαστε μαζί με τους άλλους, παρατηρώντας τη Μεγάλη Ομορφιά και την ισορροπία αυτού που μας περιβάλλει.
Η πρώτη επικοινωνία Μελόνι – Μητσοτάκη
Στο μεταξύ, η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο Οκτώβριο.
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσαν την στενή συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στα κύρια θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής και διεθνούς ατζέντας και συμφώνησαν στη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.
Παράλληλα, συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο ενός εκ των επόμενων πολυμερών πρωτοβουλιών, πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου».
Θέλει να συναντήσει Μητσοτάκη, η Μελόνι
Στη συνεργασία της με την Ελλάδα στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό και στη βούληση της να συναντηθεί σύντομα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν επιβεβαιώνει την δήλωση του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ανήκουν, ασφαλώς, στην ελληνική κυριαρχία και αν, όπως φάνηκε έως τώρα, εννοεί να ενισχύσει την συνεργασία με την Ελλάδα, αρχίζοντας από το μεταναστευτικό και την καταπολέμηση τυχόν «υβριδικών πολέμων», η Τζόρτζια Μελόνι απάντησε.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιταλία πρωθυπουργός ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τη Γαλλία, με αφορμή την υποδοχή ενός πλοίου με μετανάστες, το οποίο η Ρώμη απέτρεψε και τελικά το υποδέχτηκε η το Παρίσι. Η Μελόνι, κατηγόρησε τη Γαλλία για προδοσία, καθώς οι δύο κυβερνήσεις συγκρούονται για το ποιος πρέπει να αναλάβει τις λέμβους με μετανάστες που επιχειρούν καθημερινά να διασχύσουν το Αιγαίο.
Διατηρεί προβάδισμα σε νέα δημοσκόπηση η Μελόνι
Τα τελευταία γκάλοπ επιβεβαιώνουν ότι το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, παραμένουν πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, στην πρόθεση ψήφου των πολιτών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Swg, το κόμμα της Μελόνι λαμβάνει το 30,3% της πρόθεσης ψήφου, καταγράφοντας άνοδο 4,3% σε σχέση με το ποσοστό του στις γενικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με την Swg, είναι τα Πέντε Αστέρια που «πείθουν» το 16,9% των Ιταλών, σημειώνοντας άνοδο 1,3% σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει το 15,8% της πρόθεσης ψήφου, καταγράφοντας πτώση 3,2% σε σύγκριση με την επίδοσή του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Η σύμπραξη του κεντρώου κινήματος Azione (Δράση) με την «Ζωντανή Ιταλία» του Ματέο Ρέντσι βρίσκεται στο 8,1% (7,7% στις εκλογές), η Λέγκα κερδίζει την προτίμηση του 7,8% των ερωτηθέντων (8,9% στις βουλευτικές εκλογές) και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπερνά το 6,5% (8,3% στις 25 Σεπτεμβρίου).
Η συμμαχία της Ιταλικής Αριστεράς με τους οικολόγους, τέλος, στηρίζεται από το 4,3% του στατιστικού δείγματος, ενώ στις εκλογές, προ δυο μηνών, είχε λάβει το 3,5% των ψήφων.