Αίσθηση προκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας, 07 Φεβρουαρίου, η έκκληση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προς τους Αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το CNN, ο Μπάιντεν ενθάρρυνε τους Αμερικανούς που βρίσκονται σήμερα στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα εν αναμονή μιας πιθανής ρωσικής εισβολής, λέγοντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Όλαφ Σολτς: «Νομίζω ότι θα ήταν σοφό να εγκαταλείψουν τη χώρα».
Δεν θα ήθελα να τους δω να μπαίνουν στα διασταυρούμενα πυρά, αν όντως εισβάλουν, και δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο
Τζο Μπάιντεν
«Δεν μιλάω για το διπλωματικό μας σώμα, μιλάω για τους Αμερικανούς που βρίσκονται εκεί» διευκρίνισε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Δεν θα ήθελα να τους δω να μπαίνουν στα διασταυρούμενα πυρά, αν όντως εισβάλουν, και δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Και αν ήμουν στη θέση τους, οποιοσδήποτε εκεί, θα έλεγα να φύγουν».
Οι δηλώσεις Μπάιντεν έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μετά την συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία συζήτησαν κυρίως την ένταση που προκαλεί η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Μειώθηκε το προσωπικό στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο
Τον περασμένο μήνα, θυμίζει το αμερικανικό μέσο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο της Ουκρανίας, ξεκινώντας με την αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού και των μελών των οικογενειών τους.
Πάντως, η Ρωσία έχει ανακοινώσει σε όλους τους τόνους πως δεν έχει κανέναν τέτοιο σκοπό, να εισβάλει δηλαδή στην Ουκρανία, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ για επιχείρηση κλιμάκωσης της έντασης προκειμένου να επιβάλει εν τέλει περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία «ενεργούν από κοινού» απέναντι στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωνε λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος, για πρώτη φορά, στον Λευκό Οίκο τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
«Ενεργούμε από κοινού για να συνεχίσουμε να αποτρέπουμε τις ρωσικές επιθέσεις στην Ευρώπη» και για «να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Κίνας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Η Γερμανία «από τους στενότερους συμμάχους»
Η Γερμανία είναι «ένας από τους στενότερους συμμάχους» της Αμερικής, συνέχισε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον καγκελάριο Σολτς, τον οποίο ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον θεωρούν πολύ «υποχωρητικό» απέναντι στη Ρωσία.
Τα καλά λόγια του Αμερικανού προέδρου έρχονται εν μέσω αντιδράσεων εντός της Γερμανίας για την απαθή στάση του Όλαφ Σολτς στο ζήτημα με την Ουκρανία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως ο Γερμανός Καγκελάριος είδε τη δημοτικότητα της κυβέρνησής του να κατακρυμνίζεται τις τελευταίες ημέρες.
I look forward to welcoming German Chancellor Olaf Scholz to the White House this afternoon. We’re working together to support Ukraine’s sovereignty and territorial integrity, and we’re committed to making progress on COVID-19, climate change, and more.
— President Biden (@POTUS) February 7, 2022
Ο Σολτς προκάλεσε αναταραχή τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Παράλληλα, είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μέχρι που δέχτηκε να τον συμπεριλάβει στη λίστα με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία.
Άλλωστε σήμερα, ο καγκελάριος της Γερμανίας άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο ανάπτυξης επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιθουανία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στην συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Πολύ στενά συνδεδεμένοι» σύμμαχοι
«Πολύ στενά συνδεδεμένοι» σύμμαχοι είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από τον Λευκό Οίκο, πριν από τη συνάντηση με τον Προέδρο Τζο Μπάιντεν. Μεταξύ των θεμάτων στην ατζέντα των συνομιλιών, ο κ. Σολτς προέταξε την ουκρανική κρίση.
«Εκτιμώ πολύ ότι έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που θίξατε, είναι όλα πολύ σημαντικά», δήλωσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην αρχική τοποθέτηση του Προέδρου Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκες στην «ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη», τις σχέσεις με την Κίνα, τα Δυτικά Βαλκάνια, την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την G7, της οποίας η Γερμανία ασκεί την προεδρία από την 1η Ιανουαρίου.
"Germany is one of America's closest allies. We're working in lockstep to further deter Russian aggression in Europe," Pres. Biden says during meeting with German Chancellor Olaf Scholz. https://t.co/uruQ4F4zM9 pic.twitter.com/0mvWqDbHIS
— ABC News (@ABC) February 7, 2022
«Είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένοι σύμμαχοι, συνεργαζόμαστε εντατικά και αυτό είναι απαραίτητο για τα βήματα που έχουμε μπροστά μας, όπως η αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Καγκελάριος για να καταλήξει: «Είναι λοιπόν μια σημαντική συνάντηση σε μια πάρα πολύ σημαντική χρονική στιγμή».
Μετά την αρχική κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, θα πραγματοποιηθούν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, στις 15:15 (τοπική ώρα).