Quantcast
11:14
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:14
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα στο «S»: «Νιώθω σαν να είμαι κατάσκοπος και εχθρός – Μόλις λέω από που είμαι υπάρχει αμηχανία»

Η Εμπρού Ντεμίρ μίλησε στο «The Standard» και στον Θάνο Νικηταρά / Φωτογραφία: The Standard

Η Εμπρού Ντεμίρ μίλησε στο «The Standard» και στον Θάνο Νικηταρά / Φωτογραφία: The Standard

Ο Θάνος Νικηταράς
26.06.2022
08:54
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2022 • 21:30
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδό τους τον τελευταίο καιρό - Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα μιλούν στο «The Standard» και μας δίνουν... μια διαφορετική γνώμη

Εν μέσω οξυμένων σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία το τελευταίο διάστημα, Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα μιλούν στο «The Standard» για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ρόλο των ΗΠΑ, αλλά και για όσα βιώνουν οι ίδιοι.

Οι Τούρκοι «ξέθαψαν» τη Συνθήκη της Λωζάνης και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αποστρατικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου, ενώ την ίδια ώρα η Αθήνα αναφέρεται στις παράλογες αιτιάσεις της Άγκυρας και στις καθημερινές προκλήσεις με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Τα ελληνοτουρκικά παίζουν πρώτη είδηση σχεδόν καθημερινά στα ελληνικά ΜΜΕ, ενώ δεν περνά μέρα να μην δούμε δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων (και μη) της τουρκικής κυβέρνησης. Το κλίμα που επικρατεί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φιλικό, ενώ σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πως οι Έλληνες πολίτες που φοβούνται κάποιο θερμό επεισόδιο ή ακόμη και πόλεμο.

Πολλά έχουμε ακούσει από την δυτική πλευρά του Αιγαίου, τη δική μας πλευρά, ελάχιστα όμως από την άλλη. Το «The Standard» συνομίλησε με Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα μας, οι οποίοι έχουν να πουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, τόσο για την καθημερινότητά τους στην Ελλάδα, όσο και για το πώς βλέπουν το κλίμα έντασης που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η αναζήτησή μου με έβγαλε σε έναν καφέ στην Καλλιθέα, σε έναν χώρο γεμάτο βιβλία… σίγουρα ένα διαφορετικό σκηνικό. Από τις απειλές για… σφαίρες, εμείς πήγαμε σε ένα καφέ με βιβλία, όχι και άσχημα θα έλεγε κανείς.

Μπαίνοντας λοιπόν στο καφέ -και χαζεύοντας για ορισμένα δευτερόλεπτα τα πρώτα βιβλία που είδα μπροστά μου- εντοπίζω την Εμπρού… είχε φτάσει λίγα λεπτά νωρίτερα, με το ποδήλατό της.

Η Εμπρού είναι 29 ετών, εργάζεται και σπουδάζει εδώ και πέντε περίπου χρόνια στη χώρα μας, έχει τελειώσει πολιτικές επιστήμες και πλέον κάνει το μεταπτυχιακό της στην ψυχολογία.

Ξεκινάμε τη συζήτησή μας για το τι την έφερε στην Ελλάδα. «Ήθελα να φύγω από την Τουρκία, πάντα αγαπούσα την Ελλάδα και την αντιμετώπιζα με θαυμασμό, οπότε μετά τις σπουδές μου αποφάσισα να μετακομίσω από την Αττάλεια στην Αθήνα, εδώ βρήκα δουλειά, ενώ κάνω και το μεταπτυχιακό μου», λέει μεταξύ άλλων.

Ένα πρώτο «ορντέβρ», προτού πιάσουμε την κουβέντα για το τι περίμενε να δει στη χώρα μας, αλλά και κυρίως για το θέμα των ημερών: Τι πιστεύει για την ένταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ποιος φταίει και γιατί.

«Στην Τουρκία αποκαλούμε την Ελλάδα “Komşu”»

«Η αλήθεια είναι ότι όταν ήρθα στην Ελλάδα δεν περίμενα ότι θα βρω αυτό το κλίμα απέναντι στην Τουρκία. Εμείς στην Τουρκία χρησιμοποιούμε τη λέξη “Komşu” για την Ελλάδα, η οποία επί της ουσίας σημαίνει γείτονες, αλλά δεν την χρησιμοποιούμε για καμία άλλη χώρα, αυτή η λέξη έχει θετική χροιά, σημαίνει κάτι σαν φίλοι» λέει η Τουρκάλα.

«Εδώ τα ελληνικά ΜΜΕ προβάλλουν μόνο αρνητικές ειδήσεις για την Τουρκία, δείχνουν διαρκώς ότι η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη, δείχνουν ορισμένες ακραίες φωνές από άτομα. Αλλά και οι Έλληνες όταν λέω ότι είμαι από την Τουρκία… νιώθουν κάπως περίεργα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Μελίχ που έφτασε καθυστερημένος στο ραντεβού μας παρεμβαίνει εκείνη τη στιγμή και διακόπτει τη συζήτηση για να τονίσει: «Πιάνουν μια ομιλία του Ερντογάν, η οποία μπορεί να είναι τρεις ώρες και κάποια στιγμή πάνω στην έντασή του λέει κάτι για την Ελλάδα για ένα λεπτό και τα ελληνικά ΜΜΕ το τραβούν μέχρι εκεί που δεν πάει».

Ο Μελίχ, 26 χρονών, όπως και η αδελφή του Εμπρού κατάγεται από την Αττάλεια και αφού τελείωσε τις σπουδές του ήρθε για εργασία στην Ελλάδα. Και οι δύο είναι Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα και έχουν εικόνα και από τις δύο χώρες και το κλίμα που επικρατεί σε κάθε μια.

Καλοντυμένος, φορώντας ένα πουκάμισο και γυαλιά ηλίου, δεν θυμίζει σε τίποτα την στερεοτυπική εικόνα του Τούρκου που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας. Δυο Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα, με ακούν καθώς του περιγράφω πως στην Ελλάδα οι περισσότεροι έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα γι’ αυτους.

«Με περνούν συνέχεια για Ελληνίδα» λέει γελώντας η Εμπρού, ενώ και οι δύο συμφωνούν ότι γενικώς οι Τούρκοι διαφέρουν τόσο στο παρουσιαστικό, όσο όμως και στη συμπεριφορά, ανάλογα το μέρος από όπου κατάγονται. Όσο πιο κοντά βρίσκεται αυτό στην Ελλάδα, τόσο περισσότερο μοιάζουν με Έλληνες, ενώ προς τα ανατολικά βλέπεις πολλούς Κούρδους, μου εξηγούν με έναν απλοϊκό τρόπο.

Είχα το προαίσθημα ότι κάτι θα γίνει από την πρώτη στιγμή, τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν τα πάντα για να προβοκάρουν την Τουρκία

Συνεχίζουμε τη συζήτηση με τους δύο Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα για τον τρόπο που μεταδίδουν τις ειδήσεις αναφορικά με την Τουρκία τα ελληνικά ΜΜΕ, με την Εμπρού να παίρνει το λόγο.

«Είχα το προαίσθημα ότι κάτι θα γίνει από την πρώτη στιγμή, τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν τα πάντα για να προβοκάρουν την Τουρκία, για παράδειγμα εδώ αποκαλούν τον Ερντογάν, “Σουλτάνο”. Για πρώτη φορά το άκουσα αυτό εδώ», υποστηρίζει η Εμπρού.

«Υπάρχουν μεγάλα παιχνίδια από μεγάλες δυνάμεις οι οποίες πάντα θέλουν διαμάχες στο Αιγαίο», προσθέτει η κυρία της παρέας, από τους δυο Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα που μιλούν στο «S».

Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα μίλησαν στο «The Standard» και στον Θάνο Νικηταρά
Η Εμπρού Ντεμίρ μίλησε στο «The Standard» και στον Θάνο Νικηταρά / Φωτογραφία: The Standard

«Γέρος ο Ερντογάν, δεν ξέρει τους Τούρκους»

Όσον αφορά τη γνώμη τους για τον Ερντογάν, οι δύο Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα έχουν διαφορετικές απόψεις. «Είναι πολύ θρήσκος και χρησιμοποιεί τη θρησκεία, πιστεύω ότι μια κυβέρνηση δεν πρέπει να βάζει μπροστά στην θρησκεία, επίσης είναι και πολύ γέρος», αναφέρει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο Μελίχ.

Η τοποθέτηση αυτή βέβαια, βρίσκει αντίθετη την Εμπρού: «Στις αρχές τις χιλιετίας έλυσε όμως το πρόβλημα με τους Αλεβίτες και τους Σουνίτες… μέχρι τότε είχαμε σοβαρό πρόβλημα με διάφορους φανατικούς, είχαν κάψει μέχρι και ένα ξενοδοχείο στη Σεβάστεια το 1993, ο Ερντογάν το έλυσε αυτό το πρόβλημα, όπως έλυσε αρχικά το πρόβλημα και με τους Κούρδους», λέει.

Προσθέτει ωστόσο ότι «τα τελευταία 6 περίπου χρόνια έχει αλλάξει πάρα πολύ, έχει γίνει πιο συντηρητικός και βάζει τις προσωπικές εμμονές μπροστά από το καλό της χώρας».

«Για παράδειγμα είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Μητσοτάκη και όταν ήρθε στην Κωνσταντινούπολη τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγύριζαν γιατί θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει στο Αιγαίο, χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ» εξηγεί η Εμπρού.

«Παρόλα αυτά μετά την επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ βγήκε και είπε “δεν υπάρχει Μητσοτάκης για εμένα“. Είναι λίγο περίεργο και κακό για εμάς να τον έχουμε αυτή τη στιγμή» υποστηρίζει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ο Μελίχ συνεχίζει την άποψή του για τον Τούρκο πρόεδρο τονίζοντας ότι «δεν έχει ιδέα για τους Τούρκους, ζει σε ένα δικό του κόσμο, στο παλάτι του. Βγαίνει και λέει ότι οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι μας ζηλεύουν, ενώ οι περισσότεροι Τούρκοι πεινάνε. Θέλει όλη την εξουσία για τον εαυτό του».

Βγαίνει και λέει ότι οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι μας ζηλεύουν, ενώ οι περισσότεροι Τούρκοι πεινάνε

«Στην Τουρκία για παράδειγμα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους Άραβες που έχουν έρθει από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Κάποιοι από αυτούς βγάζουν βίντεο Τουρκάλες που κυκλοφορούν με σορτσάκια και τα στέλνουν στην πατρίδα τους και λένε στους συμπατριώτες τους να έρθουν στην Τουρκία γιατί εδώ… έχει γυναίκες» υποστηρίζει ο Μελίχ.

«Ο Ερντογάν δίνει σε αυτούς δικαίωμα ψήφου για να επανεκλεγεί. Επίσης υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ΡΚΚ, κάθε εβδομάδα χάνουμε έναν στρατιώτη και πλέον το έχουμε συνηθίσει. Μια μέρα είχαμε χάσει 13 Τούρκους στρατιώτες και αυτός στην ομιλία του γελούσε», πρόσθεσε ο Μελίχ.

Οι δυο Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα διαφώνησαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας. Στο θέμα αυτό η Εμπρού, εκτίμησε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν γελούσε, απλώς ήταν αμήχανος.

Η διαφωνία τους, ανάγκασε τον Μελίχ να κάνει την απαραίτητη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ώστε να μου δείξει σχετικά βίντεο από την εν λόγω, ομιλία του Ερντογάν. Ήταν τελικά ένας Έλληνας που έπρεπε να βγάλει την ετυμηγορία: γελούσε ο Τούρκος πρόεδρος ή όχι; Ο θεωρητικά ουδέτερος παρατηρητής έπρεπε να «δώσει δίκιο» σε μια από τις δύο πλευρές. Δίκαιο! «Ναι, λίγο γέλασε, αλλά νομίζω ότι όντως το έκανε από αμηχανία», απάντησα με διπλωματικό τρόπο.

Ο Μελίχ θυμάται επίσης την ημέρα που έχασε ο Ερντογάν την Κωνσταντινούπολη και μου δείχνει βίντεο με πολίτες που έβγαιναν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. «Ήταν τόσο αστείο, γιατί πίστευε ότι έγινε κάτι με τις ψήφους και έκανε εκ νέου εκλογές. Τις έχασε με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά», θυμάται η Εμπρού.

Βλέποντας τις εικόνες δεν μπορώ να μην θυμηθώ όσα έγιναν πριν από από κάποια χρόνια στο Σύνταγμα όταν είχε στηθεί μεγάλο γλέντι για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Άλλες εποχές, άλλες προσδοκίες», λέω στον εαυτό μου και διώχνω τις σκέψεις μου, θέλοντας οι δυο Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα να συνεχίσουν τις δικές τους.

Η Εμπρού αναφέρεται όμως και στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, ένα ζήτημα που έχει ενοχλήσει την Αθήνα, λέγοντας ότι «πριν από κάποια χρόνια έλεγε (ο Ερντογάν) ότι είναι χαζός να την κάνει τζαμί, γιατί τότε και ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να πειράξουν τα τζαμιά μας, ωστόσο την μετέτρεψε τώρα σε τζαμί. Αυτό δείχνει ότι είναι ασταθής».

Τα πάντα ξεκίνησαν μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Αφήνουμε λίγο το θέμα Ερντογάν και επιστρέφουμε στην ένταση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον τελευταίο καιρό. Η άποψη της Εμπρού είναι ότι ξεκίνησε μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

«Πριν από αυτό στην Τουρκία δεν έβλεπες ούτε μια είδηση για την Ελλάδα, ασχολούμασταν μόνο εάν έχετε καμιά φωτιά ή έβλεπες κανένα άρθρο για κανένα νησί για το καλοκαίρι, ωστόσο από τότε ξεκίνησαν να υπάρχουν κάποια άρθρα. Στην Τουρκία πιστεύουν ότι οι Έλληνες θα κάνουν κάτι γιατί πιστεύουν στην Μεγάλη Ιδέα», λέει.

H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο
H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Την διέκοψα προκειμένου να της αναφέρω πως και στην Τουρκία βλέπουμε αξιωματούχους να μιλάνε για την Γαλάζια Πατρίδα και να δείχνουν νησιά του Αιγαίου, τα οποία θεωρούν ότι είναι τουρκικά. «Μόνο κάτι ακροδεξιοί λένε κάτι τέτοια, κανείς δεν ασχολείται με αυτά. Εμείς θέλουμε απλώς να κρατήσουμε τα μέρη που έχουμε», υποστήριξε.

«Βλέπεις άτομα όπως ο Τζιχάτ Γιαϊτζί (απόστρατος αντιναύαρχος, αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και διαφόρους άλλους φανατικούς, σε καμία περίπτωση αυτοί δεν εκφράζουν τον τουρκικό λαό», προσθέτει και σκέφτομαι ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν φωνές -και όχι λίγες- που υποστηρίζουν ότι πρέπει να πάμε να βομβαρδίσουμε την Άγκυρα, ή ότι εάν επιτεθούν οι Τούρκοι «θα τους φάνε τα ψάρια».

Κλείνουμε την παρένθεση για να συζητήσουμε εκ νέου για τους λόγους για τους οποίος οξύνθηκαν τα πνεύματα τον τελευταίο καιρό. Οι δύο Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα αναφέρονται στο αίτημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών.

«Στην Τουρκία βασικά υπάρχει η φοβία ότι θα υπάρξει πρόβλημα με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τα νησιά της Ελλάδας είναι στρατικοποιημένα γιατί οι Έλληνες φοβούνται πόλεμο με την Τουρκία και οι Τούρκοι ζητούν να αποστρατικοποιηθούν γιατί πιστεύουν ότι οι Έλληνες λόγω της συμμαχίας τους με τις ΗΠΑ και την Γαλλία θα κάνουν κάτι» τονίζει η 29χρονη Τουρκάλα, υπενθυμίζοντάς μου ότι τα σχετικά δημοσιεύματα (όπως αυτό του Anadolu) ξεκίνησαν να υπάρχουν πριν από λίγο καιρό.

«Τόσα χρόνια οι Τούρκοι ήξεραν ότι τα ελληνικά νησιά είναι στρατικοποιημένα, όμως δεν τους ενδιέφερε γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι. Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες είδαμε τον (Έλον) Μασκ να λέει ότι η Ισταμπούλ ονομάζεται Κωνσταντινούπολη, εμείς δεν έχουμε κανένα θέμα, αλλά το έκανε για να μας προβοκάρει» υποστηρίζει η Εμπρού.

Αναρωτήθηκα πως θα αντιδρούσε ένα Τούρκος, αν κάποιος Έλληνας αποκαλέσει την Πόλη, Κωνσταντινούπολη και όχι Ισταμπούλ. Εκείνη χαμογέλασε και σημείωσε: «Θα καταλάβει απλώς ότι είσαι Έλληνας και μπορεί να σε πειράξει και να σου πει ότι αλλάξαμε το όνομά της. Κανείς όμως δεν ασχολείται σοβαρά με τέτοια».

Ο Ερντογάν δεν θέλει πόλεμο και ούτε πρόκειται να επιτεθεί στην Ελλάδα

Η Εμπρού αναφέρεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν θέλω να γίνει στην Ελλάδα ότι και στην Ουκρανία. Εκεί οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις στους Ουκρανούς και πίεζαν τους Ρώσους, τώρα πιστεύω γίνεται το ίδιο και εδώ με την Ελλάδα» λέει.

«Το πρόβλημα είναι ο πλούτος του Αιγαίου και ποιος θα τον πάρει. Μπορούμε να τον μοιραστούμε Ελλάδα και Τουρκία, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο και γι’ αυτό ανάβουν σπίθες στις σχέσεις των δύο χωρών» υποστηρίζει.

Ωστόσο, η νεαρή από την Τουρκία δεν εκτιμά πως ο Τούρκος πρόεδρος θα ήθελε να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα: «Παρόλα αυτά ο Ερντογάν δεν θέλει πόλεμο και ούτε πρόκειται να επιτεθεί στην Ελλάδα, από την πλευρά της Ελλάδας μπορεί να γίνει κάτι, γιατί η Αθήνα έχει από πίσω τις ΗΠΑ».

«Ωστόσο δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάτι, καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ξεφύγει η ένταση, απλώς θέλουν να υπάρχει και η πολεμική ετοιμότητα, καθώς έτσι αγοράζουν και οι δύο χώρες όλο και περισσότερα όπλα», υποστηρίζει.

Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο Μελίχ ο οποίος τονίζει: «Ερντογάν και Μητσοτάκης εκμεταλλεύονται το θέμα για να αλλάξουν ατζέντα, στην Τουρκία έχουμε πολλά προβλήματα και ο Ερντογάν έχει χάσει ήδη πολλές πόλεις, θέλει να κερδίσει τους συντηρητικούς, καθώς σύντομα έχουμε εκλογές». Υποστηρίζει όμως ότι «δύσκολα θα υπάρξει άμεσα κάποια αλλαγή στην Τουρκία, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι οι άλλοι υποψήφιοι υποστηρίζουν τρομοκράτες».

Στο μεταξύ έχουμε ολοκληρώσει τον καφέ μας και οι δύο Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα επιμένουν να τον κεράσουν, να πιούμε μπύρες, αλλά και να μεταφερθούμε στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού.

Δεν υπάρχουν αρνητικές ειδήσεις για την Ελλάδα στην Τουρκία

Στο ερώτημα κατά πόσο τα τουρκικά ΜΜΕ από την πλευρά τους, πλειοδοτούν στην ένταση, αλλά και αν έχει αλλάξει η γνώμη των Τούρκων για την χώρα μας και οι δύο Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα ήταν ξεκάθαροι. «Είμαι 26 χρονών και τα 21 χρόνια που ζούσα στην Τουρκία δεν έβλεπα ούτε ένα θέμα για την Ελλάδα, δες (και σκρολάρει στο κινητό του σε ορισμένα τουρκικά σάιτ) και τώρα δεν υπάρχει κάποιο νέο στα μεγάλα ΜΜΕ», λέει ο Μελίχ.

Πώς βλέπουν όμως οι Τούρκοι τους Έλληνες; Εξηγώ στα παιδιά ότι εδώ και λίγο καιρό σχεδιάζω ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη – με καταγωγή από την Μικρά Ασία πάντα ήθελα να πάω στους τόπους των προγόνων μου – ωστόσο υπάρχει η φοβία ότι ίσως δεν είναι η καλύτερη περίοδος για ταξίδια στην Τουρκία.

«Είχα πάει με το αγόρι μου πριν δύο εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη και όλοι ήταν άκρως φιλικοί απέναντί του, οι Τούρκοι δεν έχουν πρόβλημα με τους Έλληνες. Για παράδειγμα οι γονείς μου δεν είχαν κανένα πρόβλημα που τους είπα ότι το αγόρι μου είναι Έλληνας» μου λέει η Εμπρού, δίνοντάς μου και προτάσεις για μέρη που μπορώ να επισκεφτώ.

«Εγώ τον πήγα σε “κακόφημα” μέρη γιατί σε παλαιότερο ταξίδι του, είχε πάει σε όλα τα ωραία και ήθελε να μετακομίσουμε στην Κωνσταντινούπολη», λέει γελώντας.

Οι φίλοι μου έγιναν πιο εχθρικοί

Αντιθέτως ισχυρίζεται ότι πλέον την αντιμετωπίζουν πιο «εχθρικά» αρκετοί Έλληνες, κάτι που της έχουν εκμυστηρευτεί και άλλοι Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα.

«Γενικά τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους απέναντι μου. Εδώ το αγόρι μου μόλις ξεκίνησε η ένταση με την Τουρκία ξεκίνησε να λέει διάφορα πατριωτικά και να λέει ότι εάν γίνει ο πόλεμος θα πάει να πολεμήσει. Δηλαδή θα σκοτώσει την οικογένειά μου; Τρελό! Και οι φίλοι μου έγιναν πιο εχθρικοί απέναντί μου» σημείωσε προβληματισμένη η Εμπρού, για τη στάση των Ελλήνων φίλων της στην Αθήνα. «Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι είμαι κατάσκοπος», σχολιάζει έκπληκτη.

Πάντως, η Τουρκάλα ξεκαθάρισε πως ουδέποτε έχει δεχθεί κάποια βίαιη ή ακραία ρατσιστική συμπεριφορά στην Ελλάδα. «Ίσως γιατί είμαι και γυναίκα», τόνισε γελώντας.

Οι προκλήσεις που συναντούν δυο Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα

Αντιθέτως, πιο δύσκολη είναι η ζωή στην Ελλάδα για τον Μελίχ. «Είμαι στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια και δεν έχω κάνει ούτε έναν φίλο… ψέματα, έχω μόνο έναν. Η αλήθεια είναι ότι σκέφτομαι μήπως έχω εγώ κάποιο πρόβλημα γιατί γενικά δεν είμαι και ο πιο κοινωνικός χαρακτήρας» μου λέει προβληματισμένος.

«Παρόλα αυτά έχω παρατηρήσει ότι μόλις λέω σε κάποιον από που είμαι υπάρχει αμηχανία. Δεν μπορώ να βρω κοπέλα γιατί σκέφτονται τι θα πουν στην οικογένειά τους. Προσφάτως μιλούσα με μια κοπέλα που δουλεύει σε σούπερ μάρκετ και λέγαμε να βγούμε και μόλις της είπα από που είμαι μαγκώθηκε και στο τέλος δεν βγήκαμε ποτέ» υποστηρίζει και προσθέτει ότι και άλλοι Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα έχουν παρόμοια προβλήματα.

«Έχω κουραστεί! Πλέον λέω καμιά φορά ότι είμαι από τη Γερμανία. Αγαπώ την Ελλάδα, μου αρέσει πολύ η ζωή εδώ και οι άνθρωποι, αλλά νιώθω ότι είμαι ο εχθρός» αναφέρει απογοητευμένος.

Αγαπώ την Ελλάδα, μου αρέσει πολύ η ζωή εδώ και οι άνθρωποι, αλλά νιώθω ότι είμαι ο εχθρός

Μάλιστα, όπως περιγράφει, έχει δεχθεί και ρατσιστικές επιθέσεις. «Πριν λίγο καιρό γυρνούσα το βράδυ από τη δουλειά, ήμουν εδώ στην Καλλιθέα και σταμάτησε ένα μηχανάκι με έναν άνδρα και την κοπέλα του πάνω. Εγώ άκουγα μουσική τότε και με ρώτησαν τι ακούω, στην αρχή ήταν ευγενικοί μαζί μου, αλλά μόλις τους είπα ότι είμαι από την Τουρκία με είπαν “γάιδαρο, βάρβαρο” και άλλα τέτοια», υποστηρίζει.

Ο Μελίχ περιγράφει επίσης μια άκρως άβολη στιγμή, όταν χρειάστηκε να καταγγείλει την κλοπή του πατινιού του στην Αστυνομία. «Πριν περίπου έναν χρόνο μου είχαν κλέψει το πατίνι από το σπίτι. Η κάμερα του σπιτιού είχε καταγράψει τους δράστες και πήγα να το καταγγείλω στην Αστυνομία» λέει και εξηγεί όσα ακολούθησαν με 5 αστυνομικούς στο ΑΤ στο Κουκάκι.

«Αφού είπα στον πρώτο από που είμαι και του έδειξα τα χαρτιά μου, του είπα το πρόβλημα μου… μόλις τελείωσα μου είπε ότι δεν μιλάει αγγλικά και να πάω να μιλήσω στον επόμενο. Έκανα το ίδιο μέχρι που έφτασα στον τελευταίο, ο τελευταίος μου είπε ότι έχουν κλείσει και να πάω πάλι αύριο. Κλείνει η αστυνομία τα Σάββατα;» διερωτήθηκε ο Μελίχ.

Ελληνική και τουρκική σημαία
Ελληνική και τουρκική σημαία / Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα θέλουν ειρήνη στο Αιγαίο

Οι δύο Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα, υποστηρίζουν στο «S» πως δέχτηκαν περίεργες ερωτήσεις από τις αρμόδιες αρχές, όταν επιχείρησαν να βγάλουν ελληνική ταυτότητα. «Σε ρωτούν εάν γίνει πόλεμος με ποια πλευρά θα πολεμήσεις», υποστήριξε η Εμπρού.

Η συνέντευξή μας ολοκληρώνεται με τους δύο Τούρκους να εκφράζουν μια ευχή. «Υπάρχουν πολλοί ανοιχτόμυαλοι Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα. Αγαπάμε αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους. Αισθανόμαστε ότι οι κουλτούρες μας είναι πολύ κοντά, ακόμη και εάν πολλοί Έλληνες δεν το γνωρίζουν. Ευχόμαστε ότι και από τις δύο πλευρές ανοιχτόμυαλοι και μορφωμένοι άνθρωποι θα φέρουν μια κανονικότητα στις σχέσεις μας με κάποιον τρόπο. Αξίζουμε να έχουμε ειρήνη στο Αιγαίο»!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση