Quantcast
10:03
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:03
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Πέθανε η 40χρονη που είχε απεγκλωβιστεί χθες έπειτα από 104 ώρες – Πλησιάζουν τους 25.000 οι νεκροί

Συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

11.02.2023
14:45
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2023 • 20:16
Απύθμενος θρήνος σε Τουρκία και Συρία

Μια γυναίκα πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο μια ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό της από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που κατέρρευσε από τον σεισμό στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν καταπλακωμένη επί 104 ώρες, είπαν διασώστες.

Γερμανοί διασώστες ανέσυραν την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πόλη Κιριχάν της νότιας Τουρκίας χθες Παρασκευή χαρακτηρίζοντας “θαύμα” την διάσωσή της.

“Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον αδελφό και την αδελφή της Ζεϊνέπ ότι δυστυχώς πέθανε στο νοσοκομείο. Μόλις ενημερώσαμε την ομάδα ότι δυστυχώς κατέληξε και τώρα το επεξεργαζόμαστε αυτό στην ομάδα”, δήλωσε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της γερμανικής Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης. Με κάποιους διασώστες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον, ο γιατρός της ομάδας είπε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι κατά το πρώτο 48ωρο έπειτα από μια τόσο πολύπλοκη διάσωση.

Πλάνο drone από τα συντρίμμια μετά τους σεισμούς στην Τουρκία
Πλάνο drone από τα συντρίμμια μετά τους σεισμούς στην Τουρκία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

“Στο κάτω-κάτω ήταν κυριολεκτικά θαμμένη επί 100 ώρες. Όχι εγκλωβισμένη, αλλά θαμμένη”, εξήγησε ο Πέτερ Κάουμπ. Τόνισε όμως ότι οι προσπάθειες των διασωστών δεν ήταν μάταιες. “Το να μπορέσεις να πεθάνεις στα χέρια της οικογένειάς σου και να μπορέσεις να ζήσεις τις τελευταίες σου στιγμές…κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Έπειτα από δέκα ώρες αφού αρχίσαμε είχε την πρώτη επαφή με άνθρωπο και μπόρεσε να μιλήσει στον διερμηνέα και σε εμάς, έπειτα ακόμη και στη οικογένειά της. Και στο τέλος η οικογένειά της κατάφερε να την κρατήσει στα χέρια της”, πρόσθεσε. Η οικογένεια της γυναίκας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι οι διασώστες είχαν φθάσει δύο ημέρες μετά τον σεισμό.

Οι Γερμανοί διασώστες ήρθαν σε επαφή με τη γυναίκα όταν βρισκόταν βαθιά θαμμένη στα χαλάσματα και την κράτησαν ενυδατωμένη μέσω ενός λάστιχου. Κάποια στιγμή βοήθησαν την αδελφή της να κατέβει με μια σκάλα και να προσεγγίσει το σημείο όπου ήταν καταπλακωμένη η Ζεϊνέπ για να της μιλήσει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας από τους φονικούς σεισμούς
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας από τους φονικούς σεισμούς / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Δευτέρας στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία πλησιάζει ήδη τις 25.000 καθώς στην Τουρκία είναι 21.043 ενώ στην Συρία είναι τουλάχιστον 3.553.

Την ίδια στιγμή, ξεχειλίζει από αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η τουρκική κοινωνία, ειδικά στην Ανατολία μετά τους φονικούς σεισμούς.

Όπως μαρτυρούν βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι πολίτες δεν αντέχουν ούτε στη θέα των κυβερνητικών βουλευτών, πόσω μάλλον των υπουργών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει η Τουρκία στην ιστορία της.

https://twitter.com/yirmiucderece/status/1624180187494481924?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1624180187494481924%7Ctwgr%5Ea581bc0d199850e259ac162dfe9294f117fbd4f5%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthestandard.gr%2Fdiethni%2Forgi-tourkia-apodokimasies-akp-seismoi%2F

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται σε αποσπάσματα που δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δέχθηκε σφοδρές αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολίτες στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ο Μποζντάγ μαζί με τους συνεργάτες του βρέθηκε στην πόλη, μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν όλη σχεδόν την νοτιοανατολική Τουρκία ωστόσο η «υποδοχή» που είχε από τους συγκεντρωμένους πολίτες ήταν καθόλα αρνητική. Άνδρες και γυναίκες στους δρόμους, παρουσία αστυνομικών, φώναζαν, κατά τις αναφορές στο Twitter «γαϊδούρια» και «ξεδιάντροποι».

Σπίτι ισοπεδώθηκε από τον σεισμό στην Τουρκία
Σπίτι ισοπεδώθηκε από τον σεισμό στην Τουρκία / Φωτογραφία: Twitter

Την ίδια υποδοχή επεφύλασσαν οι πολίτες και στην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Όια Ερονάτ, η οποία συνόδευσε τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Αποτέλεσμα των αποδοκιμασιών ήταν συνοδεία της αστυνομίας τόσο ο υπουργός όσο και η βουλευτής να αποχωρήσουν δίχως να αντιδράσουν.

Τουρκία: O Ερντογάν αντιμέτωπος με την οργή

Τέσσερις ημέρες μετά τον χειρότερο σεισμό που «χτύπησε» την Τουρκία εδώ και δεκαετίες, ο Χακάν Τανριβερντί έχει ένα απλό μήνυμα να στείλει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους».

Πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, πρόεδρος έκτοτε, ο αμετακίνητος ο Ερντογάν επιβεβαίωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία τη 14η Μαΐου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση