Quantcast
22:27
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:27
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Χωρίς τέλος η τραγωδία σε Τουρκία και Συρία: 19.708 οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς – Μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες

Έρευνες στα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Έρευνες στα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

09.02.2023
19:05
Τελευταία ενημέρωση: 09/02/2023 • 22:46
Σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι ενώ ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία πλησιάζει τις 20.000

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν άστεγοι λόγω των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ περιορίζονται οι ελπίδες να βρεθούν πολλοί επιζώντες ακόμα στα ερείπια των κατεστραμμένων πόλεων.

Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας ανέρχεται σε 19.708 στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 16.546. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι.

Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.

ΠΟΥ: «Οι νεκροί θα αυξηθούν κατά πολύ»

Το «παράθυρο» για να σωθούν τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία «εξαντλείται γρήγορα», δήλωσε από πλευράς του, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ είπε στο BBC ότι μόνο το 22% των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια επιβιώνουν για 72 ώρες μετά από έναν σεισμό και έκτοτε το ποσοστό μειώνεται γρήγορα.

«Κάθε λεπτό μετράει τώρα γιατί το παράθυρο για να σωθούν ζωές τελειώνει γρήγορα», είπε ο Κλούγκε. «Όλοι εργάζονται αδιάκοπα για να βρουν και να σώσουν τυχόν επιζώντες». Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να «αυξηθεί κατά πολύ», είπε.

Έρευνες στα συντρίμμια στην Τουρκία
Έρευνες στα συντρίμμια στην Τουρκία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Εθελοντής που μίλησε στον Guardian υποστηρίζει πως οι ελπίδες των διασωστών εξανεμίζονται για την εξεύρεση επιζώντων μέσα στα χαλάσματα, καθώς οι εικόνες από την Τουρκία συνεχίζουν να κατακλύζουν την κοινή γνώμη. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που βρήκαμε κάτω από τα χαλάσματα ήταν νεκροί» δήλωσε.

Έχοντας συμπληρώσει τρία 24ωρα που η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης επιχειρεί στα ερείπια των κατεστραμμένων από τον σεισμό πολυκατοικιών στην Τουρκία, ο Eυθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε στην ΕΡΤ για τη μάχη που δίνουν οι διασώστες εκτιμώντας και εκείνος ότι λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί πολλοί από τους εγκλωβισμένους λόγω του ψύχους.

Σεισμός στην Τουρκία: Έφτασαν οι δύο πρώτες πτήσεις με την ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια

Οι δύο πρώτες πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια από τις πέντε συνολικά που κατ΄αρχήν θα στείλει η Ελλάδα στην Τουρκία, έφτασαν τα ξημερώματα στα Άδανα.

Την ελληνική βοήθεια συνόδευσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Ο κ. Στυλιανίδης , επέστρεψε στη συνέχεια στην Ελλάδα, για να επιβλέψει την αποστολή ακόμη τριών πτήσεων.

Συνολικά η Ελλάδα, αποστέλλει πάνω από 80 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και αν χρειαστεί ακόμη περισσότερη.

Ιδιαίτερη αναφορά στην συνδρομή της ελληνικής ΕΜΑΚ κρατούν και άλλες δυο φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες, η Hurriyet και το TRTHaber, κάνοντας ειδική μνεία στα άτομα που έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής.

Εφιάλτης στην Αντιόχεια – Εκατοντάδες πτώματα σε πάρκινγκ νοσοκομείου

Η Ράνια Ζαμπούμπι κινείται ανάμεσα στα πτώματα που κείτονται στην άσφαλτο. Μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο, ανοίγει, τον έναν μετά τον άλλο, νεκρικούς σάκους. Ψάχνει τον θείο της.

Αγνοείται από τη Δευτέρα, όταν ο σεισμός 7,8 βαθμών Ρίχτερ μετέτρεψε την Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, σε μαρτυρική πόλη.

«Βρήκαμε τη θεία μου, αλλά όχι τον θείο μου», εξηγεί με πνιγμένη φωνή.

Άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν στη σεισμόπληκτη περιοχή της Τουρκίας
Άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν στη σεισμόπληκτη περιοχή της Τουρκίας

Η πρόσφυγας από τη Συρία, με μαύρη μαντίλα και σαμπό στα πόδια, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς της στην τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 17.500 ανθρώπους στην τουρκική και στη συριακή επικράτεια, κατά τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των θυμάτων.

Στον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, άλλοι επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα. Κάποιοι λιποθυμούν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε χθες βράδυ κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό.

 

Εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής, ο χώρος στο πάρκινγκ δεν αρκεί πλέον, παρότι είναι πελώριο. Επτά πτώματα έχουν αποτεθεί, αναγκαστικά, πλάι σε κάδο ξέχειλο από σκουπίδια.

Τριάντα μέτρα πιο κει, το νοσοκομείο, πελώριος όγκος από μπετόν και γυαλί, στέκεται ακόμα όρθιο, όμως οι ρωγμές που χάσκουν στη μία του πλευρά, διακριτές παρά το ότι έχει πέσει η νύχτα, έπεισαν τις αρχές να διατάξουν να εκκενωθεί.

Το εσωτερικό του επίσης υπέστη ζημιές· είναι αδύνατο να εισαχθεί οποιοσδήποτε, ζωντανός ή νεκρός.

Ανώνυμα θύματα στην Τουρκία

Οι πρώτοι δέχονται φροντίδες μέσα σε κόκκινες και λευκές σκηνές, αφού γίνει διαλογή ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους.

Πολλοί διακομίζονται με ελικόπτερα σε άλλα νοσοκομεία που άντεξαν τους σεισμούς, ιδίως στα Άδανα. Οι νεκροί αφήνονται στην παγωμένη άσφαλτο.

Πόσοι μεταφέρθηκαν εκεί από τη Δευτέρα; «Πολλοί», απαντά ο Γιτζάν Καϊσεριλί, εθελοντής που ήρθε από την Άγκυρα να βοηθήσει. «Πιθανόν 400, πιθανόν 600», λογαριάζει.

Ο άνδρας, με σκούφο και άνορακ, βοηθά τις οικογένειες να βρουν τους δικούς τους και προσπαθεί να τους προσφέρει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη. Έχει να κοιμηθεί δυο μέρες.

Συντρίμμια μετά τους σεισμούς στην Τουρκία
Συντρίμμια μετά τους σεισμούς στην Τουρκία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ο κόσμος στο πάρκινγκ πάει κι έρχεται ασταμάτητα. Δεξιά του, ένας άνδρας κι ο γιος του, έφηβος με σγουρά μαλλιά, σηκώνουν ένα πτώμα και προχωρούν, απαθείς.

Πίσω τους, ένας άνδρας οδηγεί, πολύ σιγά, παλιό μπλε σεντάν. Βρήκε το πτώμα που αναζητούσε.

Το έχει φορτώσει στο πίσω κάθισμα, μέσα σε λευκό νεκρικό σάκο, με ανοικτό το πορτμπαγκάζ, από το οποίο εξέχουν τα πόδια.

Πίσω του, είναι σταθμευμένο βαρύ φορτηγό με ρυμουλκούμενο. Δεν μετέφερε βοήθεια, όπως πολλά που πήραν τον δρόμο για την Αντάκια. Χρησιμοποιείται για την αποκομιδή των πτωμάτων που δεν αναγνωρίζονται.

«Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα», υπολογίζει ο Γιτζάν Καϊσεριλί.

Αν δεν αναγνωριστούν μέσα σε 24 ώρες, φορτώνονται στο βαρύ όχημα και καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους.

«Μπορούμε να τοποθετούμε πενήντα πτώματα στο εσωτερικό», εξηγεί ο Γιτζάν Καϊσεριλί. «Θα μπορούσαμε να φορτώνουμε περισσότερα, αλλά δεν θέλουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο».

Συντρίμμια στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς
Συντρίμμια στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Εφιαλτική εκτίμηση για 184.000 εγκλωβισμένους στην Τουρκία

Παράλληλα, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς από τον σεισμό σε Συρία και Τουρκία, σε ανάρτησή του ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν έκανε λόγο για 184.000 ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν ανέφερε:

«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι».

Κριτική από την αντιπολίτευση στον Ερντογάν

Με αυτά τα δεδομένα, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ήδη πως ήταν απροετοίμαστος μπροστά στον όλεθρο που βιώνει η χώρα και την εξωτερική βοήθεια να είναι συγκεκριμένη, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά στα ερείπια του Καχραμανμάρας στη νότια Τουρκία.

Χαλάσματα από τον σεισμό στην Τουρκία
Χαλάσματα από τον σεισμό στην Τουρκία / Φωτογραφία: Reuters

Εκεί, απευθυνόμενος σε απελπισμένους πολίτες, οι οποίοι θρηνούν για τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων και έμειναν, ξαφνικά, χωρίς στέγη μέσα στο ψύχος, είχε απολογητικό τόνο, παραδεχόμενος μεν ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό, ωστόσο οι επιχειρήσεις, σταδιακά, βελτιώνονται. Δεν έμεινε όμως εκεί, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την παροχή ενός έκτακτου βοηθήματος 494 ευρώ ανά οικογένεια σεισμόπληκτων.

Ωστόσο, ο ηγέτης της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει προετοιμαστεί για σεισμό εδώ και 20 χρόνια όπως αναφέρει το CNNTurk. Παρόμοιες επικρίσεις διατυπώνουν και πολίτες από σεισμόπληκτες περιοχές, που ρωτούν πού πήγαν οι φόροι που έχουν δώσει από το 1999 για τον σκοπό αυτό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση