Μπροστά σε μια πολλαπλή κρίση βρίσκεται η Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας.
Ο αριθμός των νεκρών ολοένα και αυξάνεται την ώρα που δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στην χώρα.
Οι οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία αναμένεται να «ξεπεράσουν τα 2 δισεκ. δολάρια» και «μπορεί να φθάσουν τα 4 δισεκ. δολάρια ή και παραπάνω», δήλωσε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.
Ωστόσο, τα ποσά που έχουν ασφαλιστική κάλυψη είναι «πολύ πιο χαμηλά», «ίσως γύρω στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια», σύμφωνα με τον οίκο Fitch, «λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής κάλυψης στις πληγείσες περιοχές».
Βοήθεια στην Τουρκία από την Παγκόσμια Τράπεζα
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε απόψε ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 20.000 νεκρούς στη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία.
Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Στόχος όμως είναι να καλυφθούν επίσης οι ανάγκες σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση.
«Παρέχουμε άμεση βοήθεια και θα εκτιμήσουμε γρήγορα τις επείγουσες ανάγκες επί του πεδίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, ενώ θα προετοιμάσουμε τις δράσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΤ, Ντέιβιντ Μάλπας, σε μια ανακοίνωσή του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι μετά τον σεισμό θα ακολουθήσει μια σημαντική υγειονομική κρίση που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ιδίως μια επιδημία χολέρας, ασθένεια η οποία έχει επανεμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη Συρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, όμως αρχικά προσέφερε ελάχιστη στήριξη στη Συρία, μέσω των υφιστάμενων ανθρωπιστικών προγραμμάτων, λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος.
Την Τετάρτη η Συρία ζήτησε επισήμως βοήθεια από την ΕΕ και η Κομισιόν προέτρεψε τις χώρες μέλη να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα.
Οικονομική βοήθεια και από τις ΗΠΑ
Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) θα χορηγήσει 85 εκατομμύρια δολάρια για κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία και τη Συρία, ανακοίνωσε απόψε. Στην ανακοίνωσή του, ο USAID αναφέρει ότι τα χρήματα θα δοθούν «για να παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους».
Ο USAID «παρέχει τρόφιμα και καταφύγια για πρόσφυγες και εκτοπισμένους, χειμερινά εφόδια ώστε οι οικογένειες να αντιμετωπίσουν το κρύο, υγειονομικές υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας, ασφαλές πόσιμο νερό για την αποφυγή ασθενειών και βοήθεια στον τομέα της υγιεινής ώστε να παραμείνουν οι άνθρωποι ασφαλείς και υγιείς», πρόσθεσε.
Στον «αέρα» οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία
Η καταστροφική κλίμακα του σεισμού της Δευτέρας στη νότια Τουρκία παρουσιάζει «σημαντικές δυσκολίες» για τις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, στην πρώτη ένδειξη ότι οι αρχές μπορεί να εξετάζουν να αναβάλουν τις εκλογές.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι θα είναι η πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.
Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ήδη διαβρωθεί από το εκτινασσόμενο κόστος διαβίωσης και την καταβύθιση της λίρας. Είναι τώρα αντιμέτωπος με ένα κύμα επικρίσεων για την απόκριση της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1999, λίγο προτού να ανήλθε στην εξουσία.
‘Οποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια. Στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες χρειάζονται κάπου να μείνουν αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους ή είναι πολύ επικίνδυνο να ξαναμείνουν σε αυτά.
«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες.
Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ. Είπε πως το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν (AKP) και ο κοινοβουλευτικός του σύμμαχος MHP θα εξετάσουν το θέμα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται.
«Φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου». Ο Ερντογάν αναμενόταν να ανακοινώσει επίσημα τον Μάρτιο ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου αντί για τα μέσα Ιουνίου όπως είχε προγραμματιστεί.
Επικρίσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν
Οι επικρίσεις για την ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας στον σεισμό αυξάνονται, με επιζώντες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή προσπάθεια αρωγής.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει στο εξωτερικό και καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 27 ετών με κατηγορίες κατασκοπίας και της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε πως ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999 και μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από τον τελευταίο.
Οι επικρίσεις για την απόκριση στον σεισμό του 1999, κατά τον οποίο 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην υποχώρηση της υποστήριξης για την τότε κυβέρνηση, που βοήθησε στον θρίαμβο του AKP το 2002. «Ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999, φαίνεται πως θα φύγει στον απόηχο του σεισμού του 2023», ανέφερε ο Ντουντάρ σε ένα βίντεο στο Twitter. «Αυτός ο σεισμός που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους θα τον θάψει μέσα στα συντρίμμια».
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία
Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν απόψε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι. Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162.
Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296, ενώ διπλωματικές πηγές, κατόπιν πληροφοριών για Έλληνες αγνοούμενους την επαύριο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, αναφέρουν πως η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε από συγγενείς, ότι ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας.
Παράλληλα, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς από τον σεισμό σε Συρία και Τουρκία, σε ανάρτησή του ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν έκανε νωρίτερα σήμερα λόγο για 184.000 ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια.
Ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν ανέφερε: «Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα)».
«Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι» πρόσθεσε.
6 bin yapı yıkılmış. 4 kat 8 daireden 48 bin dire eder. 4 kişiden 192 bin kişi göçük altında kalmış. 8 bin kişi kurtarılmış. 184 bin kişi göçük altında. Kurtarma oranı 25 kişide 1 kişi. Kalanlardan yaşadığını tut ettiğimiz yalnızca %5 var, o da 92 kişi yapar. Korkarım.
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 7, 2023