Quantcast
11:06
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:06
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Τουρκία πανηγυρίζει πως η αμερικανική Γερουσία κατήργησε όλους τους περιορισμούς για την πώληση F-16

Τουρκικό F-16

Τουρκικό F-16

11.10.2022
21:56
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2022 • 7:36
Φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος ώστε η Τουρκία να πάρει τα F-16 από τις ΗΠΑ

Η έκδοση του νομοσχεδίου της αμερικανικής Γερουσίας για το 2023 σχετικά με το νόμο περί εξουσιοδότησης της εθνικής άμυνας (NDAA) καταργεί τους όρους σχετικά με την πώληση F-16 στην Τουρκία, σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu που αποδίδει την είδηση σε αμερικανικές πηγές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ήδη από τα τέλη Σεπτέμβρη ότι έλαβε «θετική» ανταπόκριση από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές για τη πώληση μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφερθεί στη συνάντηση που είχε με δύο Αμερικανούς γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Πράγματι, η αμερικανική Γερουσία ξεκίνησε την Τρίτη τη συζήτηση του νόμου για την έγκριση της εθνικής άμυνας (National Defense Authorization Act – NDAA) για το οικονομικό έτος 2023, ο οποίος προβλέπει χρηματοδότηση ύψους περίπου 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εθνική άμυνα και λειτουργεί ως νομοθετικό όχημα για άλλες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 900 τροπολογίες στο νομοσχέδιο, οι οποίες περιλαμβάνουν την επιβολή δευτερογενών κυρώσεων για την επιβολή ενός πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, την έγκριση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν σε διάστημα πέντε ετών και την ανάκληση των εξουσιοδοτήσεων για τη χρήση στρατιωτικής βίας στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 και στον πόλεμο του Ιράκ το 2002.

Άλλες τροπολογίες περιλαμβάνουν περιορισμούς στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, εξουσιοδότηση για το Υπουργείο Άμυνας να προσαρμόσει τις συμβάσεις εν μέσω ιστορικού πληθωρισμού και μια προσπάθεια να ανατραπεί η αύξηση της χρηματοδότησης της άμυνας κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας πάνω στη σύσταση του Λευκού Οίκου.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ βάζει μια ακόμη τροχοπέδη στα σχέδια Ερντογάν για τα F-16
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ βάζει μια ακόμη τροχοπέδη στα σχέδια Ερντογάν για τα F-16

Το δίχως άλλο, μεταξύ των τροπολογιών θα πρέπει να συγκαταλέγεται και εκείνη του γερουσιαστή Μενέντεζ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) και επιχειρεί να βάλει προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16. Ειδικότερα, προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Τον Ιούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε τη δική της εκδοχή του ίδιου νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο περιλάμβανε επίσης τροπολογίες για τον περιορισμό της πώλησης των αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και την αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία, θα πρέπει να τροποποιηθεί με βάση την έκδοση της Γερουσίας προτού η οριστικοποιημένη NDAA σταλεί στο γραφείο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για να υπογραφεί ως νόμος.

Με επικεφαλής τους αντιπροσώπους Κρις Πάπας και Γκας Μπιλιράκις, η τροπολογία στο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, έθετε όρους για την πώληση ή τη μεταφορά των F-16 ή των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία. Πρόκειται για μια εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες η τροπολογία να γίνει νόμος των ΗΠΑ στο τέλος του χρόνου ως τμήμα του αμυντικού προϋπολογισμού.

Μαζί με τους Ελληνοαμερικανούς συνυπογράφουν το διακομματικό μέτρο μια σειρά από εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλοι τους από το Δημοκρατικό κόμμα, πιέζοντας έτσι τον Τζο Μπάιντεν να αποδείξει πως η Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Μενέντεζ κρατά τα κλειδιά της πώλησης F-16

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θεωρείται ότι είναι ο άνθρωπος που κρατάει τα κλειδιά των F-16, καθώς ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο γερουσιαστής απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της.

Ελληνικό μαχητικό F-16
Ελληνικό μαχητικό F-16 / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Ελπίζω οι ΗΠΑ να μη μας οδηγήσουν σε διαφορετικούς δρόμους. Και αυτό που εννοώ διαφορετικούς δρόμους θέλω να πω πως στον κόσμο δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ αυτές που πωλούν μαχητικά αεροσκάφη. Πουλάει η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, από παντού υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ήδη υπάρχουν κάποιοι που μας κάνουν σήμα» έχει δηλώσει πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ωστόσο επέμεινε πως υπάρχει θετική διάθεση από τον πλευρά Μπάιντεν για το θέμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση