29.8 C
Athens
Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

Το τηλεσκόπιο James Webb «είδε» αστεροειδή μεταξύ Άρη και Δία – Έχει μέγεθος όσο το Κολοσσαίο της Ρώμης

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, έναν άγνωστο έως τώρα αστεροειδή διαμέτρου 100 έως 200 μέτρων, με το μέγεθος περίπου του Κολοσσαίου της Ρώμης.

Ο αστεροειδής βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

Το ηλιακό μας σύστημα βρίθει από αστεροειδείς διαφόρων μεγεθών. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν μέχρι σήμερα πάνω 1,1 εκατομμύρια βραχώδη απομεινάρια των πρώιμων ημερών του ηλιακού μας συστήματος.

Ένας από τους μικρότερους που έχουν ανιχνευθεί

Ο νέος αστεροειδής είναι ο μικρότερος που έχει βρει έως τώρα από το Webb και ένας από τους μικρότερους που έχουν γενικά ανιχνευθεί στη ζώνη μεταξύ Άρη-Δία. Η ζώνη αυτή σε σχήμα “ντόνατ” περιέχει την πλειονότητα των αστεροειδών.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αστρονόμων από τη Γερμανία (Ινστιτούτο Εξωγήινης Φυσικής Μακ Πλανκ), την Ισπανία (πανεπιστήμια Αλικάντε και Βαρκελώνης), την Ιταλία (Κέντρο ESA NEO Coordination) και την Πολωνία (Πανεπιστήμιο Α. Μίκιεβιτς), οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής “Astronomy & Astrophysics”. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω παρατηρήσεις για να έρθουν στο φως περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη φύση και τις ιδιότητες του νέου αστεροειδούς.

Το James Webb είναι το μοναδικό που μπορεί να μελετήσει τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών

Ανάμεσα σε όλα τα τηλεσκόπια, το James Webb είναι το μοναδικό που μπορεί να μελετήσει τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών με το μέγεθος της Γης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι γνωστό αν ο LHS 475b διαθέτει ατμόσφαιρα και τι είδους. Θα ακολουθήσουν επί τούτου πιο ακριβείς μετρήσεις με το τηλεσκόπιο.

Επειδή ήδη το Webb έχει βρει ότι ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης είναι μερικές εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τη Γη, δεν αποκλείεται να έχει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, δηλαδή να περιέχει μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και πυκνά νέφη.

Ο πλανήτης διαγράφει μια πλήρη περιφορά πέριξ του άστρου του μέσα σε μόνο δύο μέρες (η διάρκεια του έτους του), καθώς κινείται πολύ κοντά στο άστρο του, έναν ερυθρό νάνο που έχει τη μισή θερμοκρασία του Ήλιου.

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ