15:19
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:19
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σύσταση ΕΕ για τεστ 48 ωρών και χρήση μάσκας στους ταξιδιώτες από Κίνα

PCR Test για τον κορονοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi

PCR Test για τον κορονοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi

04.01.2023
22:22
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2023 • 7:31
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει τη διενέργεια τεστ 48 ωρών για τους ταξιδιώτες από Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, συστήνει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ.

Τι συμφώνησαν τα κράτη μέλη για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων της COVID-19 στην Κίνα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από τις 8 Ιανουαρίου 2023, αναφέρει η ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν:

  • να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
  • να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
  • ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

  • τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
  • έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
  • συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.

Κυριακίδου: «Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID»

Nα θυμίσουμε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορονοϊό η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

«Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID» τόνισε με ανάρτησή της στο twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει:

  • Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα
  • Ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων
  • Αυξημένη εσωτερική επιτήρηση

«Η συζήτηση συνεχίζεται στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων)», συμπλήρωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

https://twitter.com/SKyriakidesEU/status/1610314734137393153?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1610314734137393153%7Ctwgr%5Ebf29141fb1a321ee05446f376fabe0f38d8453ca%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthestandard.gr%2Fdiethni%2Fee-metra-covid-kina-03-01%2F

«Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα και τις επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών από την Κίνα στην Ευρώπη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση, αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Εν αναμονή η Ελλάδα για τις αποφάσεις της ΕΕ

«Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να είμαστε σε μία εγρήγορση χωρίς να έχουμε πισωγυρίσματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για το ζήτημα των κρουσμάτων από την Κίνα.

Εξήγησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία διαφορετική κατάσταση γιατί δεν έχει την είσοδο Κινέζων ή τις απευθείας πτήσεις που έχουν άλλες χώρες και το αντιμετωπίζουν, αλλά -προσέθεσε- οπωσδήποτε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πρέπει να παρθούν οι κεντρικές αποφάσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα οι αντίστοιχοι ΕΟΔΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ECDC προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας λέει ότι τα δεδομένα τα οποία λαμβάνουμε δεν είναι αξιόπιστα», σημείωσε και εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά αυτό που γίνεται στην Κίνα σε μία πρώτη φάση, είναι ακριβώς αυτό που έλεγε η Ευρώπη, ότι η πολιτική Zero Covid έχει αποτύχει.

Ποιες χώρες πλην της ΕΕ έχουν ήδη λάβει μέτρα

Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα– οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που θα μπορούσαν να “μετοικίσουν” από την Κίνα σε βελγικά εδάφη.

Μετά από ένα πολύ μακρύ διάστημα όπου η Κίνα εφάρμοζε την πολιτική zero covid, πέρασε αμέσως στην απόλυτη κατάργηση των μέτρων, χωρίς όμως οι πολίτες της να είναι προετοιμασμένοι. Ωστόσο, το το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), ανακοίνωσε πως η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που αφίκνυνται από την Κίνα –όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί– είναι «αδικαιολόγητη»

Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.

Κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως υποχρεωτικά τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρησή τους, εντούτοις δεν είναι μόνο η περίπτωση της Κίνας που αποτελεί πηγή ανησυχίας. Για την εμφάνιση μιας νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον 20% πιο μεταδοτικής μιλήσε χθες στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση